Ведення санкцій щодо 112 Україна, NewsOne та ZIK посилює групу Льовочкіна в ОПЗЖ, на противагу групі Медведчука, – політолог

Введення РНБО санкцій щодо телеканалів 112 Україна, NewsOne, ZIK посилює групу олігарха Сергія Льовочкіна в “Опозиційній платформі – За життя”, та послаблює групу кума Путіна Віктора Медведчука

Таку думку висловив політолог Андрій Ковальов в етері програми “Коментар з Анжелікою Сизоненко” на Еспресо.TV.

“Особисто я сприймаю введення санкцій проти телеканалів 112 Україна, NewsOne, ZIK президентом Зеленським, як частину великої політичної багатоходівочки. Якщо раніше, розкол монобільшості був ілюзорним, прихованим, і спікери Офісу президента й "Слуги народу" намагалися нас переконувати з усіх телеекранів, що монобільшість є, живе і вона далі монолітна. То тепер, з виключенням Олександра Дубінського, стало зрозуміло, що ніякої монолітної монобільшості не існує. Насправді, це лише питання часу, коли пан Коломойський, який контролює левову частину фракції “Слуга народу”, зможе відкликати своїх депутатів і фактично розколоти фракцію”, – зазначив політолог.

Політолог припустив, що за умов розколу у фракції “Слуга народу”, монобільшість буде формуватися з депутатів інших фракцій Верховної Ради. 

“Очевидно зараз перед Офісом президента постає завдання зібрати нову коаліцію у Верховній Раді. У такий спосіб відбувається те, що “Батьківщина” Юлії Тимошенко готова підставити плече “Слузі народу”, ми також бачимо, що у партії “Голос” назрів розкол: частина готова підтримувати опозиційні партії, зокрема “Європейську солідарність”, а частина готова підставити плече “Слузі народу”. Я, все таки, вбачаю, що голова ОП Андрій Єрмак вирішив домовитися про підтримку з боку ОПЗЖ, а точніше – групи Льовочкіна. А ми знаємо, що в ОПЗЖ теж існує конфлікт між партійними групами. Я так розумію, що група Льовочкіна попросила президента розпочати війну з групою Медведчука, зокрема шляхом відключення їхніх телеканалів”, – зауважив Ковальов.

Політолог Ковальов пояснив, для чого це робиться: “Медведчук, який має президентські амбіції, в електоральному проросійському полі конкурує з Юрієм Бойком. У такий спосіб, коли президент Зеленський увів у дію рішення РНБО про заборону медведчуківських телеканалів, це посилює групу Льовочкіна й посилює Бойка. Якщо дійсно президент зібрався боротися з проросійськими агентами в Україні, виникає логічне питання: існує ще ряд телеканалів, які займаються тією ж пропагандою, що й NewsOne, ZIK, 112-й, чому по них немає подібних рішень?”