Через карантин: бізнес просить дати більше часу на оновлення маркування харчових продуктів

Компанії-виробники харчових продуктів просять уряд продовжити термін впровадження нових вимог до маркування харчових продуктів

Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації.

Згідно з повідомленням, 7 лютого має завершитися перехідний період, встановлений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, протягом якого компанії-виробники харчових продуктів зобов'язані перейти на новий формат нанесення інформації на упаковку.

Однак, за інформацією асоціації, через те, що у 2020 році суттєво зменшилося споживання окремих категорій харчових продуктів та, відповідно, впали їх продажі, у компаній утворилися значні запаси пакувальних матеріалів. Таким чином, якщо перехідний період не буде продовжений, компаніям доведеться списати фасовані харчові продукти та пакувальні матеріали тільки через невідповідність деяких незначних складових маркування новим правилам.

"Втрати для бізнесу можуть бути суттєвими, а крім того й невиправданими, оскільки справа йдеться тільки про етикетку і аж ніяк не зачіпає безпечність та якість самого продукту. За оцінками членських компаній Асоціації, витрати можуть сягати декількох мільйонів гривень для окремих компаній", - зауважили у пресслужбі.

Крім того, за інформацією асоціації, в умовах карантину компанії зіштовхнулись з неможливістю вчасного налагодження виробничих ліній.

Таким чином, відзначили в асоціації, на думку бізнесу, необхідно розпочати роботу над оновленням наказу для узгодження встановлених законодавством вимог до маркування фасованих харчових продуктів, а також продовжити перехідний період до 5 березня 2022 року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb