Окупанти ув'язнили на 12 років жителя Алчевська за "шпигунство на користь України"

У Луганську російська окупаційна адміністрація засудила мешканця Алчевська Дмитра Оробея до 12 років в'язниці за "шпигунство на користь України" і нібито роботу на СБУ

Дмитро Оробій - мешканець окупованого міста Алчевськ Луганської області. Був затриманий 16 червня 2020 року. Обвинувачений у "шпигунстві на користь України", розповідає Еспресо.TV з посиланням на Медійну ініціативу за права людини.

У минулому Дмитро - студент Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля, навчався на факультеті політології та міжнародних відносин. Його друзі згадують, що вступив хлопець у 2014 році, коли почалась вже війни. Перший рік вчився дистанційно, і лише коли налагодили пропускну систему через лінію розмежування, поїхав до Сєверодонецька. На третьому і четвертому курсах проходив практику у Луганській обласній військово-цивільній адміністрації у відділи по роботі з населенням.

"Дмитро завжди активний, брав участь у різних заходах, виставках як волонтер. Потім почав працювати у пейнтбольному клубі", - каже його знайомий Влад.

Проте вже після завершення навчання знайти роботу у Сєвєродонецьку не зміг, тож повернувся додому в Алчевськ, де мешкала його родина. Спочатку працював продавцем у магазині, потім влаштувався діловодом. Друзі досі не знають, на яке підприємство. Але саме там його і затримали вже у перший робочій день.

Дивіться такожДонецьк від Майдану до окупації. Станіслав Асєєв в програмі "Історична правда" з Вахтангом Кіпіані

Зв'язок з Дмитром зник на кілька місяців, про його місце перебування не знали ані друзі з Сєверодонецька, ані родичі в Алчевську - телефон весь час не відповідав. Коли тільки невідомі прийшли додому з обшуком - переглядали конспекти Дмитра, забрали флешки, та й повідомили рідним, що хлопця утримували у приміщенні "міністерства держбезпеки" у Луганську, мовляв, намагався влаштуватися на роботу аби шпигувати.

У вересні рідним подзвонив "адвокат" та повідомив: "Був завербований СБУ, намагався впровадитися у "владу", а отже вчинив "держзраду" - буде заґратований".

До СІЗО Оробія перевели у грудні 2020-го, тоді ж "справу" передали до "верховного суду". Так званий судовий процес був закритий.

5 лютого 2021 року "суд" виніс "вирок" - 12 років позбавлення волі. Від часу затримання рідні Дмитра не бачили.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb