Росія могла дати добро на військовий переворот у М’янмі, - The Times

Міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу міг «дати добро» на військовий переворот у М’янмі під час свого останнього візиту

Про це пише The Times.

За інформацією газети, за кілька днів до початку перевороту Шойгу відвідав М’янму, де його приймав головнокомандувач армії Мін Аунг Хлайн, який пізніше захопив владу в країні.

У політичних і бізнес-колах М’янми кажуть, що під час зустрічі Сергій Шойгу нібито схвалив ідею перевороту. Відомо, що сторони уклали договір про постачання до М’янми російської зброї - ЗРК "Панцир-С1", комплексів з безпілотниками "Орлан-10Е" і радіолокаційних станцій. Після цього генерал Мін Аунг Хлайн назвав Росію "вірним другом", який "завжди підтримував М’янму у важкі часи".

Захід заборонив продаж зброї армії М’янми, тому вона купує її в Росії. Мін Аунг Хлайн щонайменше вісім разів зустрічався з Шойгу, з них шість — у Москві. За інформацією Стокгольмського інституту дослідження миру, протягом останніх десяти років М’янма витратила 2,4 млрд доларів на зброю, переважно куплену в Китаю, проте 800 млн доларів пішли на придбання російської зброї.

У Південно-Східній Азії вважають, що свою роль у військовому перевороті міг зіграти Китай. При цьому, як повідомляє The Times, відносини між військовими М’янми і Пекіном загострилися через невдоволення якістю китайської військової техніки і тим, що озброєння використовують етнічні угруповання рохінджа, які воюють проти центрального уряду М'янми.

1 лютого 2021 року збройні сили М’янми запровадили надзвичайний стан терміном на рік і змістили керівництво країни. Військові затримали президента Вин Мьін і лідера правлячої партії Аун Сан Су Чжі, яка за сумісництвом обіймає посаду державного радника

Під час воєнного перевороту тимчасовим президентом М’янми був призначений командувач збройними силами старший генерал Мін Аунг Хлайн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb