Встановлюють барикади і палять меблі: В Іспанії тривають масові безлади після арешту ліворадикального репера

Протести на підтримку каталонського репера в Іспанії переросли в насильство і заворушення, коли поліція і демонстранти зіткнулися в головних містах країни

Про це повідомляє ВВС.

У столиці Іспанії демонстрація почалася мирно, протестувальники плескали в долоні та скандували "Більше ніякого поліцейського насильства" і "Свободу Пабло Хазелю".

Але після того, як в поліцію полетіли кинуті пляшки й каміння, правоохоронці застосували сльозогінний газ і гумові кулі.

Поліція повідомила, що десятки людей були заарештовані. У Барселоні протестувальники встановлювали барикади та підпалювали меблі на вулицях.

Вранці 16 лютого іспанська поліція взяла Хазеля під варту, для чого їй довелося штурмувати приміщення університету каталонського міста Льєйда, де забарикадувався 32-річний репер. Разом з ним були понад 50 студентів, які впродовж майже 24 годин намагалися перешкоджати його затриманню.

Хазелу присудили дев'ятимісячний тюремний термін за прославляння тероризму і наклеп на корону і державні установи через твіти і тексти його пісень з нападками на монархію і поліцію. Зокрема, репер підтримував Вікторію Гомес із забороненої марксистської організації Grapo, що відбуває покарання в іспанській в'язниці, називав короля країни Філіппа VI та його батька, Хуана Карлоса, "босами мафії", а також активно підтримував каталонських сепаратистів.

Влада в Мадриді заявила про намір переглянути законодавство, щоб у справах, подібних до справи Хазеля, де не здійснювалося протиправних діянь із застосуванням насильства, не можна було виносити вироки з реальним терміном ув'язнення. Однак вирок Хазелю формально вже не може бути переглянутий. Репер повинен був добровільно з'явитися у в'язницю 12 лютого, але відмовився зробити це.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb