Рада встановила пільгові ставки ввізного мита на товари легкої промисловості

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому проєкт закону про внесення змін до розділу ХІ Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

За словами заступника міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрія Драганчука, законопроєкт уніфікує ставки ввізного мита на товари легкої промисловості для прискорення митного оформлення таких товарів та сприяння розвитку легкої промисловості. 

"Така уніфікація передбачає встановлення однакових пільгових ставок ввізного мита на однорідні товари легкої промисловості шляхом зниження (по 255 підкатегоріях) або підвищення (по 25 підкатегоріях) діючих ставок", - цитує пресслужба слова Драганчука.

 Він зазначив, що запропонована уніфікація не перевищує зв'язаних ставок у рамках зобов'язань, взятих Україною при вступі в Світову організацію торгівлі (СОТ).

Так, законопроєктом пропонується встановити ставки ввізного мита у розмірі 0% на сировину, що не виробляється в Україні (пряжа, волокна, нитки 50-53 групи УКТ ЗЕД), а також, за пропозицією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, на штучні волокна товарних позицій 5505, 5506, 5507. Ставки ввізного мита у розмірі 1,8% пропонується встановити на готову продукцію - тканини, фетр і повсть, сітки плетені, шпагат та канати.

Зазначається, що при підготовці проєкту закону Мінфін врахував пропозиції Мінекономіки щодо необхідності збереження діючих пільгових ставок у розмірі 5% на тканини змішані бавовняні, оскільки дані види тканин виробляються в Україні - для захисту вітчизняного виробника.

Також пропонується підвищити повні ставки ввізного мита до 10% на товари легкої промисловості по тих товарних підкатегоріях, де такі ставки менші за 10%.

"Реалізація положень законопроєкту сприятиме, з одного боку, стимулюванню розвитку легкої промисловості внаслідок зменшення ввізного мита на сировинні матеріали, а з іншого - прискоренню митного оформлення товарів легкої промисловості без здійснення лабораторних досліджень - через уніфікацію ставок на однорідні товари", - підкреслив Драганчук.

У пресслужбі зауважили, що положення законопроєкту не поширюються на товари походженням з країн, з якими укладено угоди про вільну торгівлю.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb