Основна причина відмови МВФ у транші — відсутність конкурентного енергетичного ринку, — нардепка від “СН” Мошенець

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відмовився надавати Україні черговий транш передусім через тарифи і відсутність конкурентного ринку у сфері енергетики

Таку позицію висловила Олена Мошенець, народна депутатка від фракції "Слуга народу", в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“В чому головна причина того, що ми не домовились? На мою думку, перша причина — тарифна. Оскільки ми дійсно відійшли від конкурентного ринку. Ми не спрацювали у цій ситуації ефективно — і врешті поплатились тим, що наразі нам відмовлено у грошах від МВФ”, — сказала Мошенець.

За її словами, щоб покращити ситуацію, Україні потрібно знайти баланс на енергетичному ринку. З одного боку, громадяни мають витрачати на комунальні послуги не більше 15-20%, а з іншого — мають бути інвестиційні компанії, які дозволять збільшити внутрішній газовидобуток.

Також народна депутатка висловилася щодо зовнішніх джерел запозичень.

“Звичайно, МВФ — найбільший і найдешевший кредитор. Президент обіцяє, що ми отримаємо принаймні два транші до кінця року. Якщо цього не станеться — є великі міжнародні інституції, які так само виступають позичальниками. Я маю на увазі Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Світовий банк”, — зауважила Мошенець.