Україна протягне і без МВФ, але громадяни платитимуть за запозичені урядом “дорогі” гроші, — Кушнірук

Україна у 2021 році може існувати і без траншів Міжнародного валютного фонду (МВФ), проте громадяни платитимуть за залучені урядом кошти під 12-13% річних

Таку позицію висловив Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру у програмі “Про гроші” з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“Якось протягнемо, безперечно. Але з кишень усіх громадян будуть витягнуті додаткові кошти для сплати відсотків по позикам, які будуть набагато більші, ніж кредити МВФ. Кредит МВФ був би приблизно під 2,5% річних, а те, що уряд залучає — 12, 13% річних”, — заявив Кушнірук.

Він висловив переконання, що Україні не загрожує дефолт.

“Левова частина коштів, які треба сплатити у цьому році — це внутрішні облігації, які знаходяться у внутрішніх інвесторів і значною мірою у самого центрального банку. Тому там буде проведено переоформлення на нові строки. Якщо це банки — вони теж скоріше за все просто обміняють на нові облігації. А зовнішні борги не є настільки суттєвими, і золотовалютний резерв Нацбанку цілком дозволяє вирішити цю проблему”, — впевнений експерт.