Уряд у 2020 році виділив на засоби індивідуального захисту для шкіл 9% від потрібного фінансування, - StateWatch

Кабінет міністрів у 2020 році виділив на засоби індивідуального захисту для шкіл 539,5 млн грн, що становить 9% від потрібного фінансування

Про це повідомила експертна організація StateWatch.

"Минулого року Кабмін виділив 539,5 млн грн на закупівлю медичних масок, дезінфікуючих засобів для створення безпечних умов здобуття загальної освіти. Це становить 9% від потрібних 6 млрд грн, по які в 2020 році зверталося Міносвіти до Фонду боротьби з COVID-19, але так і не отримало їх", - повідомила організація з посиланням на відповідь Міносвіти.

У листі Міносвіти зазначило, що у жовтні 2020 року згідно з постановою Кабміну  №984 “Про виділення у 2020 році коштів на забезпечення дезінфікуючими засобами захисту учасників освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти” виділили 539,5 млн грн на забезпечення закладів загальної середньої освіти дезінфікуючими засобами в рамках субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”.

Кошти при цьому були перерозподілені з інших бюджетних програм. Зокрема, на 77 млн грн було зменшено видатки на підручники, посібники, методичне забезпечення та витрати на електронну освіту; на 40 млн грн було зменшено фінансування академічних стипендій студентам, аспірантам та докторантам; на 10 млн грн зменшено фінансування програми "Забезпечення здобуття професійної освіти за професіями загальнодержавного значення"; на 4 млн грн було зменшено видатки на проведення конкурсу "Учитель року".

Зазначається, що у вересні 2020 року Міносвіти зверталося до Кабміну про виділення 3 млрд грн з Фонду по боротьбі з COVID-19, проте уряд не надав ці кошти.

Згідно розрахунків Міносвіти загальна потреба на закупівлю масок та дезінфікуючих засобів на 4 мільйона учнів та 520 тисяч працівників шкіл складала 6 мільярдів гривень, половина коштів мала бути забезпечена за рахунок співфінансування.

У відповіді StateWatch Міністерство освіти і науки також наголосило на тому, що організація матеріально-технічного забезпечення закладів освіти є повноваженням місцевого самоврядування, а саме виконавчих органів відповідних рад.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb