Контррозвідка Німеччини запідозрила депутатів з Бундестагу та Європарламенту у "правому екстремізмі"

Німецьке Федеральне відомство із захисту конституції офіційно оголосило про підозру в "правому екстремізмі" цілій партії – антимігрантській "Альтернативі для Німеччини", партія пообіцяла захищатися

Першим про це рішення контррозвідки 3 березня повідомив журнал Spiegel із посиланням на власні джерела, офіційної заяви спецслужби поки немає.

Рішення про взяття АдН під нагляд, згідно з повідомленням, ухвалене на підставі експертного висновку. За два роки юристи та експерти з питання правого екстремізму зібрали численні свідоцтва на майже тисячу сторінок про можливі порушення членами цієї партії демократичних засад держави.

За членами партії, зокрема, депутатами Бундестагу, ландтагів і Європарламенту можна буде вести стеження. Але доки розглядатиметься апеляція, цього робити не будуть.

Партія вже опротестувала в адміністративному суді Кельна висновок відомства про те, що вона є "правоекстремістським ризиком".

У середу керівники партії та депутатської фракції АдН у Бундестазі назвали рішення спецслужб "скандальним" і заявили, що оцінювати відповідність його конституції буде Конституційний суд.

"Це скандальне та унікальне для ФРН рішення політично інструменталізовано перед двома земельними виборами та виборами в Бундестаг. Мета – дискредитувати найбільшу опозиційну партію. Ми будемо захищатися", - заявив співголова АдН Тіно Хрупалла.

Минулого року Федеральне відомство із захисту конституції брало під контроль "Крило" АдН через підозру в пропаганді праворадикальних ідей. Після цього підрозділ партії оголосив про саморозпуск.

"Альтернатива для Німеччини" була засновано 6 лютого 2013 року, з того часу до 2018 року ввійшла в ландтаги всіх 16 німецьких земель, а за підсумками виборів 24 вересня 2017 року стала третьою за чисельністю партією в Бундестазі.

Члени цієї партії неодноразово відвідували анексований Росією півострів Крим.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb