За старі радянські боєприпаси Міністерство оборони України заплатило на 100 євро дорожче, ніж за нові, болгарські, - Чорновол

Народна депутатка України VIII скликання, журналістка Тетяна Чорновол звинуватила Міноборони у корупційній схемі під час закупівлі боєприпасів для української армії

Про це екснародна депутатка розповіла в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо", передає "Еспресо.Захід"

"У нас було кілька засідань (Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. – Ред.), де ми розглядали питання боєприпасів. Можу навіть пригадати засідання, де звучала ця пропозиція Міністерства оборони по "Рапірах". Назвали ціну, що викликало дуже великі дискусії та обурення на профільному комітеті. Пам'ятаю, як я сама виступила і сказала Міністерству оборони, що ви спочатку склади для боєприпасів побудуйте, а потім уже закуповуйте боєприпаси за такою ціною. Тоді ця фірма пропонувала ці постріли за вдвічі меншою ціною – 450 євро. Але тоді, щоб ви розуміли, ця ціна видалася неприйнятною. Я вже не буду говорити про якість боєприпасів. А тепер чомусь ціна по 900 євро, тобто вдвічі більше, виявилася для Міністерства оборони чомусь дуже прийнятною", - сказала політик і громадська діячка.

Чорновол навела порівняння, що "Міністерство оборони закупило старі, 35-літні снаряди (хай і відремонтовані, але без жодної гарантії) за 900 євро. Те ж саме Міністерство оборони закупило у тієї ж Болгарії нові снаряди 152-ого калібру для "Акацій" за 800 євро. Тобто нові снаряди коштують дешевше, ніж старі!"

Чорновол нагадала, що в Україні також налагоджувалося виробництво снарядів.

"У нас завжди була величезна потреба у снарядах для самохідних артилерійських установок "Гіацинт". Це – найбільш потужна зброя, гармата гаубиця, остання з розробок Радянського Союзу. Вона настільки вдала, що Радянський Союз не постачав їх країнам Варшавського договору. Вони є лише у Росії і у нас. Але склалася така ситуація, що у нас немає для неї боєприпасів. Тому для потреб України були дуже важливі ці боєприпаси. Ми ніде не могли їх купити і тому Україна почала налагоджувати власне виробництво. Так от, я вам скажу, що Міністерство оборони заблокувало закупівлю снарядів для "Гіацинта" по ціні 800 євро. Тобто це для Міністерства оборони виявилося неприйнятним (снаряди для "Гіацинта" по 800 євро), зате воно закуповує у Болгарії 152-каліберні снаряди для "Акацій" по 800 євро і старі снаряди для "Рапіри" по 900 євро. Ми повернулися у часи неприхованої корупції. Це – наслідок реакції суспільства. У нас узагалі втратився імунітет проти корупції", - сказала журналістка.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb