Транзит газу в Європу через Україну в лютому знизився на чверть, - Оператор ГТС

Транзит газу в Європу через Україну в лютому склав 2,9 млрд куб.м, що на чверть менше, ніж у січні

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС України (ОГТСУ).

Згідно з повідомленням, у лютому транзит газу до Європи через Україну склав 2,9 млрд куб.м, що на 25% менше, ніж у січні. Зазначається, що на динаміку вплинула ринкова кон'юнктура в країнах ЄС: у зв'язку з підвищеним попитом та волатильністю цін трейдери розпочали активний відбір газу з підземних сховищ.

Сумарно, за інформацією пресслужби, у січні-лютому 2021 року обсяги транзиту становили 6,8 млрд куб.м газу. З них у західному напрямку ОГТСУ протранзитував 6,1 млрд куб.м газу. Зокрема, до Польщі - 684 млн куб.м, до Словаччини - 3,8 млрд куб.м, до Угорщини - 1,6 млрд куб.м. Крім того, у південному напрямку транзит склав понад 1 млрд куб.м: у Румунію - 309 млн куб.м, а у Молдову - 781 млн куб.м.

"Наразі динаміка обсягів транзиту свідчить, що українська ГТС здебільшого виступає балансуючою потужністю у разі коливань попиту на газ в країнах ЄС чи технічних обмежень інших газогонів", - зазначили у пресслужбі.

Генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон зазначив, що за умовами договору з Газпромом Україна отримує кошти за весь обсяг замовлених потужностей незалежно від обсягів транзиту, проте українська ГТС спроможна транзитувати на 100 млрд куб.м газу на рік більше, ніж обумовлено контрактом.

"Сьогодні ми бачимо, що наша ГТС виконує роль балансуючої потужності, коли повністю завантажені і газопроводи "Ямал", "Турецький потік" та "Північний потік-1", - зазначив Макогон.

Він зауважив, що Україна має достатньо гнучкої потужності, щоб гарантувати постачання газу в Європу у випадку відключень чи планового обслуговування інших газогонів. Проте, додав голова ОГТСУ, у разі відключення значних обсягів транзиту в майбутньому ГТС має бути оптимізована згідно з реальним попитом для зниження операційних витрат та забезпечення економічно обґрунтованого тарифу для споживачів та комерційних клієнтів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb