Краще не анонсувати великі перевороти, а ставати і робити, – Федина про черговий перезапуск головних органів судової влади в Україні

Минулого пленарного тижня у Верховній Раді заявили про старт судової реформи – парламент схвалив у першому читанні законопроєкт про судову реформу, який відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Однак народна депутатка України, фракція "Європейська Солідарність" Софія Федина вважає: "Більше анонсують, ніж дійде до діла". Про це політик заявила в ефірі програми "Головне", передає "Еспресо.Захід".

"Підіймається проблематика реформування Вищої ради правосуддя, зокрема запровадження при ній етичної комісії. Мета – благородна, але, знову ж таки, є певна проблема в тому, як це насправді здійснити", – зазначила Федина. 

Реорганізація Вищої ради правосуддя, на думку народної депутатки, – питання стратегічне. 

"Сама вона тримає на своїх місцях і суддю Вовка, і того суддю, який засудив Стерненка. Багато є інших моментів. Маємо, на жаль, принцип кругової поруки. Мало того, що туди більш ніж половину суддів обирають самі судді, тобто вони обирають один одного відповідно до певних інтересів, але якщо буде запроваджена ще й етична комісія… Там сказано, що половина – це мають бути міжнародні спостерігачі, а інша половина отримає можливість заблокувати будь-яке рішення, з якими вони не згодні, навіть якщо з цим згодні міжнародні спостерігачі, – звернула увагу на важливий нюанс політик. – Тож (судова реформа, – Ред.) – під знаком питання. Думаю, депутатам, зокрема нашим фаховим юристам, треба буде проявити пильність і мудрість, щоб знайти механізм дієвості запропонованих законопроєктів, бо інакше воно залишиться таким самим бездіяльним, як добра половина вже прийнятих". 

"У нас було багато гарних стартів, які закінчилися великим пшиком. Тому мені здається, що краще не анонсувати великі перевороти, а ставати і робити", – резюмувала Федина.