Фіктивні шлюби та працевлаштування за $2 тис.: правоохоронці викрили схему незаконної легалізації іноземців в Україні

Правоохоронці викрили схему незаконної легалізації іноземців в Україні шляхом фіктивного працевлаштування та фіктивних шлюбів

Про це повідомило Управління комунікацій Національної поліції України.

"Правоохоронці припинили протиправну діяльність організованої злочинної групи, яка налагодила "чорний" ринок послуг із незаконної легалізації іноземців шляхом укладання фіктивних шлюбів та псевдопрацевлаштування", - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними поліції, за час існування такого "бізнесу" зловмисники узаконили перебування в Україні більше двох сотень іноземних громадян.

За інформацією пресслужби, ділки шляхом маніпуляцій з міграційним законодавством сприяли окремим категоріям іноземних громадян у набутті права законного проживання. "Схема" полягала в організації фіктивних шлюбів з громадянками України, а також у фіктивному працевлаштуванні іноземців на підприємствах.

За словами начальника Департаменту міграційної поліції Степана Пантелеєва, процедура "отримання" посвідки для іноземців шляхом укладання фіктивного шлюбу коштувала $2 тис., з яких фіктивна дружина отримувала трохи більше $300. Решту привласнювали організатори оборудки.

Ціна отримання посвідки на тимчасове проживання на підставі дозволів про використання праці іноземців складала в середньому $2 тис. Зазначається, що фігуранти створили понад 30 юридичних осіб для покриття зазначеного механізму незаконної легалізації.

За інформацією поліції, організатором "бізнесу" виявився виходець однієї з країн Кавказького регіону, адвокат, а також колишній працівник Державної міграційної служби України. Ділки безпосередньо керували своїми підлеглими, контролювали фінансові розрахунки за надання протиправних послуг та координували пошук потенційних клієнтів.

У ході обшуків правоохоронці вилучили близько 150 свідоцтв про шлюб між іноземцями та громадянами України, понад сто оформлених дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які отримано на підставі сфальсифікованих даних, понад сто готових пакетів документів для подачі до міграційної служби з метою отримання посвідок, сорок реєстраційних справ та печаток юридичних осіб, печатки органів Державної міграційної служби України щодо завірення справжності документів, понад п'ятдесят посвідок та тимчасове проживання, вісімдесят паспортів громадян іноземних держав, довіреності, банківські картки, комп'ютерну техніку, мобільні термінали, флеш-накопичувачі.

Представники міграційної поліції разом з Державною міграційною службою розпочали процес скасування вже діючих незаконно оформлених документів.

Загалом, за інформацією правоохоронців, наразі викрито близько 30 порушників міграційного законодавства. Наразі їх притягнуто до адміністративної відповідальності. Також вирішується питання щодо примусового повернення іноземців до країн походження.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb