НБУ рекомендував банкам пом'якшити вимоги до обслуговування політично значущих осіб

Національний банк України (НБУ) рекомендував банкам відмовитися від формального підходу в обслуговуванні політично значущих осіб та відносити усіх їх без виключення до категорії високого рівня ризику ділових відносин

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Згідно з роз'ясненням регулятора, банки не повинні використовувати формальний підхід під час роботи з національними політично значущими особами та відносити усіх їх без виключення до категорії клієнтів з високим рівнем ризику ділових відносин. В НБУ наголосили, що формальний підхід під час встановлення та підтримання ділових відносин із національними політично значущими особами не відповідає міжнародним стандартам та рекомендаціям у сфері фінансового моніторингу.

Відтак, за словами директора Департаменту фінансового моніторингу НБУ Олексія Бережного, банкам не потрібно вимагати документи, що підтверджують джерела статків національних політично значущих осіб, якщо рівень ризику ділових відносин із таким клієнтом є низьким, у банку немає підозри щодо відмивання коштів чи фінансування тероризму, а рахунки, що відкриті у банку, використовуються переважно для отримання зарплати, соцвиплат або обсяг фінансових операцій за всіма рахунками такої особи у банку не перевищує 200 тис. грн за квартал.

Зазначається, що невиправдане обмеження банком доступу політично значущих осіб до фінансових послуг може свідчити про неналежне виконання вимог закону про фінмоніторинг. Так, у новому законі про фінансовий моніторинг виключено норму про обов'язкове встановлення високого ризику ділових відносин стосовно таких осіб.

В НБУ наголосили, що під час розроблення внутрішніх процедур з фінмоніторингу банки повинні використовувати ризик-орієнтований підхід. Так, наприклад, для встановлення джерел статків банку достатньо отримати інформацію від клієнта, звірити її з тією, яка вже є у банку, та отримати інформацію з публічних джерел із надійною репутацією.

Зазначений підхід передбачений, коли національна політично значуща особа обслуговувалася в банку до набуття чинності законом про фінмоніторинг; з моменту припинення виконання ним визначених публічних функцій пройшло не менше 12 місяців; операції особи з рахунком є зрозумілими банку і особа не проводить підозрілих фінансових операцій.

Водночас можливими критеріями для встановлення банком високого ризику ділових відносин з такими особами можуть бути використання корпоративних механізмів або ланцюга посередників для приховування бенефіціарної власності, використання членів сім'ї або пов'язаних осіб як законних власників активів особи; наявність доступу до державних активів, коштів та фінансових операцій із ними; наявність контролю за державними органами, які видають ліцензії та права концесії; здійснення вирішального впливу на діяльність фінансової установи; діяльність у сфері державних закупівель; отримання у великих обсягах готівкових коштів.

При цьому зазначається, що формальне присвоєння рівня ризику може свідчити про неналежну організацію внутрішньобанківської системи фінмоніторингу банку та відповідно оцінюватиметься Національним банком під час здійснення нагляду, йдеться в листі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb