Комітет Ради рекомендував надати Держкосмосу спеціальний статус

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку ухвалив рекомендацію, щоб надати Державному космічному агентству спеціальний статус

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Комітет рекомендує ухвалити за основу законопроєкт №5017.

 Документ пропонує чітко розмежувати повноваження між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерством оборони і Держкосмосом.

Пропонується визначити повноваження агентства:

Зазначається, що закон встановлює спеціальний статус ДКА.

"Це робиться для того, щоб, попри те, який склад парламенту, які настрої, така діяльність як космос, що тісно пов’язана з оборонною і розвідувальною діяльністю, продовжувала працювати не зважаючи ні на що", - повідомив голова економічного комітету Дмитро Наталуха.

Разом з тим Держкосмос пропонують залишити у структурі Кабінету міністрів під куруванням профільного віцепрем’єр-міністра - міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Агентству нададуть відповідний статус і право формувати політику в космічній галузі держави, а також розпоряджатися підприємствами космічної галузі.

"Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній раді включити законопроект до порядку денного і за підсумками розгляду у першому читанні прийняти його за основу", - йдеться у повідомленні.