8-й хмельницький полк спецназу: робота армійської розвідки

9 лютого, 2015 понедiлок
19:58
Зміст

Увесь цей тиждень тривав потужний наступ противника по всьому фронту, але особливо запеклі бої точилися на дебальцевському плацдармі

Ціною надзвичайно великих втрат ворожі російсько-терористичні війська змогли просунутися вперед на одній ділянці, частково взявши під конроль містечко Вуглегірськ. Але загалом їхній наступ захлинувся. Українські артилеристи, яких недарма називають "богами війни" стали головною руйнівною силою для загарбницьких військ. Головне - знайти у їхніх бойових порядках точні цілі. І займається цим армійська розвідка, зокрема групи спеціального призначення.

Про оботу групи спецназу хмельницького 8-го полку йдеться в спеціальному репортажі програми "Репортажі та розслідування з Артемом Шевченком" із сектору А на Луганщині про бойову.

Нічим не примітний сільський будинок у селищі Райгородка Новоайдарівського району на Луганщині став справжньою знахідкою для однією з груп спецпризначення 8-го хмельницького полку Головного управління розвідки. Господарі будинку терміново виїхали у Росію, але періодично у залишеному обійсті відбувалася підозріла активність. 

"Там - Счастье, вдоль зелёночки можно пройти прямо сюда. А там наши позиции стоят", - знайомлять з місцевістю українського журналіста.

Передчуття справді не обмануло спецназівців. На горищі будинку того дня їх чекав справжній сюрприз. Тепла військова форма російська - в такій ще козачки бігають. 

"Ми бачимо тут міни МОН 100 - протипіхотні… 5 штук, новісенькі з заводським маркуванням. Окрім цього у схроні знайшли ще й переносний зенітно-ракетний комплекс “Ігла”, автомат із тринадцятьма магазинами спорядженими набоями та два безшумні пістолети ПБ-9. Використовують спецпідрозділу. Може вести стрільбу як без глушника, так і з інтегрованим глушником", - розповідають наші розвідники. 

Ті, хто залишив цю схованку для ворожої диверсійно-розвідувальної групи, завчасно затерли номери аби приховати походження зброї. 

"Щоб не було видно, що це з Криму чи з Росії, щоб не було доказів російської присутности", - додають спецпризначенці.

Виявлені у нашому тилу ПЗРК та ящик з протипіхотними мінами — це справді значна здобич.

"Поставили пакунок біля паркану, дерева, або на дерево, це розтяжка, комбіновані способи підриву", - розповів про те, як працює знаряддя, командир групи 8-го полку спецназу ГУР Міноборони позивний "кедр".

Полювання у нашому тилу за такими от збройними схронами для диверсантів — хоч і важливе, але не надто ризиковане завдання для хмельницьких спецназівців. Насправді вони нерідко самі ходять по здобич на ворожу територію. Одне з останніх полювань цієї групи було більш ніж успішним — вдалося захопити живими без жодного пострілу трьох членів ворожої диверсійно-розвідувальної групи.

Ось їх мена: 
- Ковпак Денис сергійович, в "ЛНР" вступив 1 серпня 2014 року, поступив до розвідвзводу, потім попав в 2-у бригаду армии.
- Чистяков Ігор Анатолійович служив у другій окремій бригаді народної міліції в роті розвідки, командир підполковник Трунов, позивной "Листопад", він кадровий російський офіцер ГРУ.
- Чайка Артем Борисович приїхав до Луганська, де був старшим лейтенантом, командиром взводу у другій бригаді народної міліції. 

В телефоні молодого хлопця, Артема Чайки, українські військові знайшли очевидні докази його терористичної діяльності. Сила-силенна фотографій та відеороликів. Серед них відео, як російські офіцери тренували бойовиків-сепаратистів. 

Тепер Чайку, Ковпака та Чистякова судять у Сєвєродонецьку за тероризм, а від їхньої пихатості не залишилося і сліду. 

"Нас россияне держали и держат как пушечное мясо, которое отправляли наперед  - обращаюсь к ополченцам "ЛНР": давайте сложим оружие и будем жить как раньше мирной жизнью без войны", - каже Артем Чайка. 

У цій операції із захоплення полонених брав участь і боєць хмельницького спецназу, доброволець із позивним “Одеса”. Він розповідає як їхній групі вдалося взяти цих трьох “язиків” на ворожій території без жодного пострілу.

"Вся операція тривала секунд 15-18-20. Ми їх швиденько поклали на землю, забрали зброю. Завели їх на заднє подвір'я, зв'язали їм руки. Сказали їм хто ми і що ми, і що у них немає шансів рипатися", - розповів "Одеса".  

Боець запевняє, що полонені сепаратисти розповіли, що увійшли до терористичного руху на ажіотажі, а вже зайшовши у нього їм дуже важко було вийти звідти, бо їх трохи пресували, грошима зацікавили і все. Полонені виявилися цінною здобиччу, дали розвідникам цікаву інформацію, ними займається СБУ, вони зокрема розкрили структуру підготовки офіцераів штатними кадровими російської армії.

Понтонна переправа через Сіверський Донець, яку постійно обстрілюють. Перейти її — значить потрапити вже на саму лінію фронту. Тут - безліч ярів дуже незручних для бронетехніки. Наші війська тримають під контролем головні дороги, закріпившись опорними пунктами на панівних висотах, де підрозділи зарилися глибоко у землю. 

Селище Кримське героїчно обороняє 24-та механізована бригада, яку за стійкість нарекли залізною. Відійшовши від 31-го блокпосту по Бахмутський трасі — її підрозділи зайняли позиції у чистому полі аби не дати по цій дорозі противнику прорватися у Кримське. "Обстріли постійно, кожень божий день, і плюс працюють стрілки з колишнього 31-го блоку. У нас артилерія туди наведена, пристрелять, Слава Богу поки артилерія рятує", - розповідає заступник командира батальойону 24-ї ОМБР позивний "Поступ".

Група хмельницьких спецназівців висувається на самісінький, як тут кажуть, “передок” - звідси противника видно вже як на долоні. Спецназівці, спостергаючи за ворогом з самого переднього краю, збирають таку необхідну для артилерії інформацію. Потім вони передислокуються на іншу діляку, а ці бійці у відкритому полі обличчям до обличчя залишаться перед ворогом. 

Група спецназу, прихопивши цінний вантаж із вибухівкою, вирушає далі по фронту. На кожному опорному пункті вони ретельно збирають інформацію, зокрема і в тих військових, які під вогнем, але утримують позиції.     

Трьохізбенка. Велике село на передньому краї нашої оборони у секторі А. З панівної висоти постійні бої в районі сіл Сокольники та Пришиб -  не тільки добре чутно, але й видно. "Я з 11 до першої години переглянув посадку знизу поле чисте біле і між верхньою посадкою - вони на пагорбі, на дальній "зеленці". Ось там прямо танчик рухається, вот так прямо, вот, дивись туда", - розповідає один з бійців про ситуацію навколо.

Періодично в ефір проривається і ворожий радіообмін: до противника звідти — рукою подати. "Якщо є можливість захопити ворога у полон він захоплюється, якщо є можливість зайняти позицію і спостергіати де пересувається ворожа техніка, де є скоплення ворожих людей треба фіксувати координати і передавати на центр аби працювала наша артилерія", - каже боєць групи спецназу 8-го полку ГКР МО з позивним "Одеса".

"Артилерія виконує головну стримуючу функцію тут у секторі А на Луганщині. Фактично вогонь цих САУ стримує просування ворога на Бахмутівській трасі, одній з найгарічіших ділянок на цьому фронті", - підсумовує журналіст Еспресо.TV Артем Шевченко.

Після двох днів проведених на фронті у бойовому розвідувальному виході група хмельницьких спецназівців повертається у своє розташування не з порожніми руками. Окрім точних розвідданих по цілях для артилерії, привезли з передової цінний вантаж — кинуті тротилові шашки: 15 кілограмів.

"Ми чекаємо всіх, всіх патріотів України, які вважають своїм обов'язком захищати нашу батьківщину від агресора. не лежати вдома на дивані і бути представником диванних батальйонів, а йти в армію до нашого полку.  Всіх, хто вміє добре стріляти, спортсменів, мисливців, стрільців, просто розумних і грамотних людей. всіх ми чекаємо, всіх приймемо, не обов'язково йти через військкомат примусово, природно ми чекаємо добровольців. це завжди краще, ніж за призовом. Я вважаю, що це святий обов'язок чоловіка, який себе вважає чоловіком", - звернувся до свідомих українців командир 8-го полку ГУР Міноборони України Олег Нечаєв.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
5 травня
01:34
Оновлено
шахед
РФ обстріляла Україну "шахедами" 5 травня: у Харкові сталась пожежа
2024, субота
4 травня
23:40
Олександр Сирський
"Сирський заявив, що призовник має підтверджувати інвалідність у бою": росіяни запустили новий фейк
22:53
Реал, Андрій Лунін, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Реал" Луніна достроково став чемпіоном Іспанії
21:59
Архангельське
Росія окупувала Архангельське на Донеччині, - DeepState
21:48
Артем Довбик, Ла Ліга, Жирона
"Жирона" здійснила шедевральний камбек проти "Барселони" і вперше в історії вийшла в ЛЧ
21:33
Оновлено
атака РФ по Харкову, 04.05.24
Росіяни ракетою вдарили по промзоні Харкова: є 6 поранених
21:30
Су-25
Українські воїни збили російський Су-25 над Донеччиною
21:30
україна німеччина
З 1,1 млн українців в Німеччині працює лише кожен 5-й: Bild розібрався чому
21:12
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Путін не хоче миру, він божевільний": Зеленський пояснив, як змусити РФ залишити Україну у спокої
20:56
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Вражаючий сезон": тренер "Реала" Анчелотті публічно розхвалив гру Луніна
20:41
Садік Хан
У Лондоні пройшли вибори мера: Садік Хан пішов на третій термін
20:34
Ексклюзив
москва, кремль
Росія реалізовує "Кремлівську весну": політолог Магда про план РФ щодо дестабілізації України
20:03
OPINION
Галина Пагутяк
Біг пес через овес…
20:03
ЖФК «Ворскла" - ЖФК "Кривбас" - 6:0 (4 травня 2024 року)
Жіноча "Ворскла" вдруге поспіль достроково виграла чемпіонат України
20:02
Оновлено
"Олександрія" - "Рух" 2:2 (4 травня 2024 року)
"Рух" зіграв в бойову нічию з "Олександрією", "Оболонь" здолала ЛНЗ: результати і розклад матчів 27-го туру УПЛ
19:59
80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ
За добу Сили оборони відбили найбільше атак на Авдіївському напрямку
19:42
Сектор Гази
Ізраїль запропонував розділити контроль над сектором Гази з низкою арабських країн, - NYT
19:13
У Чехії відбувся мітинг проти заїзду проросійських байкерів з нагоди закінчення Другої світової війни у Європі
18:54
Оновлено
Мустафа Джемілєв
В аеропорту Кишинева затримали помічника Мустафи Джемілєва, занесеного Росією до "списку терористів"
18:52
Міністерство оборони України
Міноборони запустило онлайн-калькулятор грошового забезпечення бійців ЗСУ. Функції сервісу
18:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 4 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
18:38
ДТП
BMW з громадянами України й Білорусі влетів в дерево у Варшаві: усі загинули
18:29
старовинний гарман, Херсонщина
Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт, який знайшов в одному з селищ області
18:12
на фото: Майк Джонсон
"Конгрес має вищі пріоритети перед виборами", - консерватори в сенаті закликали Грін відмовитись від спроби усунути Джонсона
18:02
OPINION
Борислав Береза
Арешт російських активів: гроші в обмін на відмову від окупованих територій
17:57
Оновлено
Обстріл, Харків
Росіяни вдень обстріляли три села Харківщини: загинув чоловік, госпіталізовано жінку
17:45
Оновлено
Окупанти атакували ракетами Одеський район: поранено трьох цивільних
17:41
Оновлено
порошенко зеленський
У Росії оголосили в розшук Зеленського, Порошенка та командувача Сухопутними військами Павлюка
17:16
обстріл, ППО
На Дніпропетровщині ППО збила ворожу ракету
17:06
Оновлено
ФСБ
Спецслужби РФ готують провокації у Москві чи Санкт-Петербурзі, щоб потім затримати "мусульман з вибухівкою": попередження від "Атеш"
16:56
Білгород, наслідки сходження боєприпасу
У Білгороді боєприпас з літака "аварійно зійшов" на приватний сектор: є руйнування та поранені
16:43
Мексика туризм
У Мексиці знайшли тіла трьох туристів з Австралії та США
16:30
Ексклюзив
За два роки війни Міноборони стало дуже токсичним місцем, відновити довіру до якого важко, - Ярова
16:10
хакери
Польща заявила, що також стала ціллю російських хакерів, які атакували Німеччину та Чехію
16:06
експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
РФ виділила 8 млн рублів на експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
16:01
OPINION
Андрій Магера
Українська Феміда мусить покарати білоруського кагебешника
16:00
Ексклюзив
Метью Брайза
"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по російських НПЗ
15:48
міністр оборони Італії Гвідо Крозетто
Міністр оборони Італії засудив слова Макрона про допомогу Україні військами
15:31
Ексклюзив
Емманюель Макрон та Ріші Сунак
Між Францією та Великою Британією може проглядатись конкуренція щодо допомоги Україні, - експерт-міжнародник Желіховський
15:21
Ексклюзив
Сі Цзіньпін в США
Зовсім скоро ми побачимо остаточне самовизначення Китаю, - політичний експерт Морозов
Більше новин