Гончаренко і випалювач мізків

Віктор Трегубов
8 лютого, 2017 середа
21:44

Лише пара років у парламенті - і багато народних обранців готові лізти без мила навіть у ті питання, які ну ніяк не перетинаються з повноваженнями Верховної Ради та їх комітетів, не чекаючи прохань і скарг

За всю історію України лише одна зроблена у нас комп'ютерна гра отримала культовий статус навіть на Заході. Це був «Сталкер» - стрілялка, сюжет якої спирався на «міські легенди» про Чорнобильську зону відчуження. Серед іншого, була там і легенда про «випалювача мозку» - спеціальний пристрій, що перетворює людей на скажених зомбі.

Раніше мені здавалося, що це не легенда. От тільки прототип того «випалювача» я бачив не в РЛС «Дуга» біля Прип'яті, а у великій і красивій люстрі, що висить над стелею Верховної Ради. Іншого пояснення того, що відбувається там у мене не було. Ну хай вже б досвідчені парламентські завсідники, чий тухес давно має форму і текстуру тамтешніх крісел - але ні, навіть нові і розумні люди, потрапляючи туди, час від часу демонстрували ознаки дивної деменції.

Напевно, справа в люстрі. Потрапляє людина під неї - і з її мозком відбувається люстрація, думав я. І небагато хто знаходить у собі сили чинити опір.

Але це гарне пояснення для «Шоу довгоносиків», а ми ж намагаємося бути серйозними. Реально, от як так? Чому місце сидіння так визначає точку зору?

Я, наприклад, теж вважаю, що посол Німеччини ляпнув дивне і неприпустиме. Але мені на думку не спаде боротися з цим методом графіті. Воно якось не дуже далеко пішло від старої вітчизняної партизанської системи «..., підпалити, подзвонити, втекти». Здається мені, це не наш метод асиметричних реакцій. Напевно, це тому, що я не депутат: окремим з них це здається цілком прийнятним. І пофіг і на реакцію, і на міжнародне право, і на загальний ефект для країни.

Так все ж таки - що їх до цього спонукає? Ретельні спостереження за динамікою змін психіки одепутачених людей, здається, проливають на це трохи світла.

Наша Рада - це сцена. Потрапивши туди, люди відчувають себе в центрі уваги. Відчувають, що вони повинні виражати якісь ідеї. Це, до речі, нормально для будь-якого парламенту. От подивіться, як це робиться в Британії. Розуміти англійську не обов'язково.

Театр? Театр, безумовно. Але високопрофесійний. Відразу видно, «цю травичку вісімсот років підстригали». Порівняйте з нашим, відчуєте еволюційну різницю естетично.

Потрапивши на сцену Ради, депутат хоче водночас самовиражатись і подобатися людям. Деякі «ловлять зірочку», інші намагаються робити це якось усвідомлено. Намагаються зрозуміти, що хоче бачити виборець.

І тут частенько починається смуток-печаль.

Можливо, накат усвідомлення власної величі, можливо, зловісний шепіт більш досвідчених колег по фракції, а, можливо, вроджена мізантропія, переконує народних обранців: виборець - це така собі аудиторія концертів Петросяна і третьої ліги КВН. Він любить, коли нерозумно, шумно, барвисто і багато екшену. Він хоче, щоб обранець махав руками, дригав ногами і робив ротом зовсім вже грізні речі. Тоді він обранця полюбить.

Не секрет, є у нас і такий електорат.

Ключова помилка - вважати, що він у нас такий весь. Ключова помилка - намагатися боротися за електорат Радикальної партії, хоча за тебе від початку голосувала міська інтелігенція як за європейськоподібного розумничка. Ключова помилка - намагатися сподобатися таким людям, плюючи, б’ючися й галасуючи.

Тим самим депутат лише втрачає свого виборця, але не набуває нового - це полечко вже давно підгорнуто акторами з великим досвідом і рівнем артистизму.

Додайте до цього священну переконаність, що депутати зобов'язані реагувати на будь-яку подію у порядку денному країни. Ця зараза косить навіть тих, кого оминула попередня.

Лише пара літ у парламенті - і багато народних обранців готові лізти без мила навіть у ті питання, які ну ніяк не перетинаються з повноваженнями Верховної Ради та їх комітетів, не ждучи прохань і скарг. Щось сталося? Ми зберемося, ми висловимо, ми створимо комісію, ми приймемо заяву, ми направимо запит, ми приїдемо на місце і будемо там на всіх кричати ...

Шановні, є хороший англійський вираз - pick up your battles. Вибирайте свої битви. Бажано ретельно. Вчіться відрізняти ситуації, в яких ви дійсно можете допомогти, від ситуацій, де користі від ваших заяв менше, ніж від глибокої заклопотаності Європарламенту. Часом смішно: як закон проголосувати - так немає кворуму, а як покричати, висловлюючи своє особливо цінне ставлення до питання, що не стосується твоєї сфери - так кожен ховрах у полі агроном.

Полонені цими двома химерами, депутати рідко думають про наслідки. Вони реагують. Барвисто. Як стендап-коміки - побачили новину - творчо обіграли, виступили, замалювалися. Сам факт реакції на якусь дію важливіше того, до чого ця реакція може привести.

Ось до чого може привести шедевр наскального живопису на німецькому посольстві у виконанні депутата Гончаренка? Навіть не так: чого міг очікувати депутат Гончаренко?

Що посол, побачивши напис «Найн» на стіні, покається й вибачиться? Якось малоймовірно, чи не так?

Чи не буде логічнішим припустити, що посол - а разом з ним, і європейський глядач цієї новини - сприйме це як прояв варварства? Тим більше, що, таки так, це дещо порушує Віденську конвенцію. І якби ж то це робив важкий підліток, але заступник голови найбільшої парламентської фракції - це нове слово в міжнародних відносинах. Можна розцінювати слова посла, як плювок. Але реагувати на плювок влучним кидком посліду - зайва зоологічна реакція. Та й руки в процесі брудняться.

Припустімо, закладаючи цеглинку в сприйняття України як недолугої країни, народний депутат орієнтувався на реакцію не європейського, а вітчизняного глядача. Але і в цьому випадку помилка! Боюся, та категорія українців, яка взагалі розбирається в тому, що сказав посол, не цінує жестів такого рівня вишуканості. Судячи з реакції в Мережі, балів собі народний обранець цим не заробив.

Взагалі таке в цьому скликанні нерідко. Ваш покірний слуга любить такі випадки: коли народний депутат намагається замалюватися, некоректно оцінює аудиторію і не знає, що робити з реакцією.

Особливо яскравим у цьому плані було голосування за давній законопроект про прощення кредитів валютним вкладникам. Народний депутат Борислав Береза, підтримавши проект, не забув похвалитися цим у себе в Фейсбуці. Якби коментарі з інвективною лексикою були мінометними снарядами, Київ б втратив не тільки народного обранця від Троєщини, а й саму Троєщину.

Схожа доля того дня спіткала і Володимира Парасюка. Йому довелося трохи легше: все-таки його аудиторія виявилася до цього трохи більш терпимою. Але в підсумку все одно довелося вибачатися.

Весь секрет у тому, що виборець, при всіх своїх слабкостях, все ж таки не повний ідіот з естетичним почуттям п'яного гопника. Не треба його тримати за такого. Це шкідливо, а не корисно - як для країни, так і для власного іміджу. Чим швидше народні обранці це зрозуміють, тим менше ґуль ми наб`ємо цією парою грабель.

Час би вже припиняти.

Читайте також: Вибори під російськими дулами. Чому нас вчить скандал з німецьким послом

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору автора авторської колонки. Еспрессо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568 зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та три розвідувальні БПЛА
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
Більше новин