В Україні за рік крадуть близько 200 мільярдів гривень

10 грудня, 2013 вiвторок
10:38

Ця сума набігає, якщо врахувати лише два способи злодійства: розкрадання бюджетних коштів та приватизацію за безцінь землі, надр, іншого державного і комунального майна.

Динаміка розкрадання

Сам Віктор Янукович добре обізнаний про масштаби злодійства. Ще 8 червня 2011 року він заявив на засіданні Національного антикорупційного комітету: «Через корупційні оборудки у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідають у кишенях чиновників. Це 4 – 7 мільярдів доларів». Цитата взята з повідомлення президентської прес-служби на офіційному президентському сайті. Далі там наведено ще один вислів Януковича: «Розкрадання бюджетних коштів та стратегічних ресурсів країни – землі, надр, стало постійною новиною у нашій державі». Суму втрат через розкрадання землі і надр Янукович, щоправда, не назвав, але навряд чи вона була значно меншою від суми втрат через розкрадання бюджетних коштів (інакше не було б сенсу згадувати про розкрадання землі і надр як про «постійну новину»).

Якщо взяти середнє значення з інтервалу, названого Віктором Федоровичем — «від 10 до 15% державного бюджету», отримаємо оцінку розкрадання бюджетних коштів в розмірі 12,5% держбюджету. Скільки це в гривнях, доларах і євро (за офіційним курсом), можна побачити в таблиці.

 

Видатки держбюджету

12,5% видатків держбюджету

 

млрд. грн.

млрд. грн.

$ млрд.

млрд. євро

2010

307,7

38,5

4,8

3,7

2011

342,7

42,8

5,4

3,9

2012

413,6

51,7

6,5

5,0

2013

419,8

52,5

6,6

5,0

Однак за ті два з половиною роки, які минули після вищезгаданого виступу Януковича, зріс не тільки розмір держбюджету, а й відсоток розкрадання бюджетних коштів. Про це є цілком офіційні дані, тільки вже не президентські, а Рахункової палати (РП). У звіті РП за 2012 рік констатується: «Аналіз стану державних закупівель в Україні у 2011 та 2012 роках засвідчив, що в Україні значно послабилося конкурентне середовище, зменшилася питома вага відкритих і прозорих закупівель, суттєво зросли ризики незаконного та неефективного використання коштів Державного бюджету України. У 2011 та 2012 роках намітився різкий спад застосування замовниками конкурентної процедури – відкритих торгів. Частка процедур закупівлі в одного учасника, проведених у 2012 році, становила 40,9 відсотка. Вартісний показник застосування закупівлі в одного учасника був в рази більший, ніж вартість договорів за конкурентними процедурами». Але окрім закупівель в одного учасника є ще й закупівлі взагалі без тендерів. Якщо базуватися на висновку РП про те, що у разі застосування закупівель без конкурентних процедур вартісний показник «в рази більший, ніж вартість договорів за конкурентними процедурами», то нинішній відсоток розкрадання бюджетних коштів слід збільшити хоча б у два рази, тобто до 25% видатків держбюджету. Це близько 100 млрд. грн. за рік (у 2012 і 2013 роках).

Коло співучасників

Загалом за роки «регіональної» влади корупція набула чітко організованого, системного характеру. Про системність говориться, знову ж таки, у звіті РП: «Аналіз показав, що порушення допускалися на всіх стадіях проведення процедур, носили системний характер та повторювались з року в рік, що вказує на відсутність належного контролю з боку уповноваженого органу у сфері державних закупівель (Мінекономрозвитку) та на безвідповідальність і повне ігнорування державних інтересів з боку замовників». Зрозуміло, що у такої системи, яка включає і замовників (тобто різноманітні владні структури), і депутатів-лобістів, і уповноважений орган, повинен бути очільник, який стоїть над усіма гілками влади.

Втім, ми ще не врахували розкрадання (приватизацію за безцінь) землі, надр, іншого державного і комунального майна. Тут в ролі авторитетного оцінщика найбільше годиться столичний керівник Олександр Попов. У березні 2011 року під час звіту у Київраді він розповів про те, як господарювала ця сама Київрада за часів, коли містом керував Леонід Черновецький. Зокрема, він згадав «недопустимі факти, коли 750 гектарів київських земель видано Київрадою без підготовки будь-якої землевпорядної документації». «Результат діяльності «вражаючий» — втрачену землю можна оцінити від 60 до 70 мільярдів гривень», — підбив тоді підсумок Попов і додав, що за ці кошти можна було збудувати 1200 дитячих садочків, 400 шкіл, 15 мостів, 4 нові окружні дороги. Якщо погодитися з його оцінкою, то середня вартість київського гектара за часів Черновецького становила 88 млн. грн.

Але «молодій команді» Черновецького для цього результату знадобилося кілька років. Нинішня «команда професіоналів» Попова працює з депутатами Київради набагато ефективніше. Лише за один день 22 травня 2013 року Київрада розглянула майже 100 земельних питань і ухвалила «земельних рішень» на 460 га. Якщо керуватися оцінками Попова, то ця земля коштує понад 40 млрд. грн., а якщо врахувати інфляцію за ті три роки, коли містом керує Попов, то сума перевищить 50 млрд. грн. Хоча звичайно, не можна говорити, що всі ці ділянки – крадіжка з бюджету.

З іншого боку, за всієї поваги до Києва, не тільки в столиці є ласі шматки. Система охоплює всю країну — зокрема, і землі Південного берега Криму, і ті ж таки «стратегічні», за висловом Януковича, ділянки надр, й усілякі підприємства і будівлі. При самих скромних розрахунках можна припустити, що в середньому в рік на земельних аферах "зникає" не менше 100 млрд. в рік.

Обмовка по Фрейду

Отже, обидва способи, які назвав Янукович, — розкрадання бюджетних коштів та розкрадання стратегічних ресурсів країни — забезпечують кожен приблизно по 100 млрд. грн. на рік. Разом — 200 мільярдів гривень, або близько 20 мільярдів євро. І це самі скромні підрахунки.

Звісно, можна говорити, що це ще не максимальна сума. Проте держбюджет український не безрозмірний, а навпаки, доволі малий (за європейськими мірками) як для такої великої країни. Та й ресурси українські, які ще залишаються у власності держави та територіальних громад, теж не безмежні. Тому можливості для подальшого збільшення масштабів корупційних схем наразі майже вичерпані.

Можна уявити, що відчув Віктор Федорович, коли почув від Миколи Яновича про 160 мільярдів євро. Цю суму, нагадаємо, Азаров озвучив ще 9 листопада у Донецьку на обласній конференції Партії регіонів. Тоді він заявив, що стільки потрібно витратити на модернізацію та перебудову української економіки, щоб українські товари могли конкурувати з європейськими у зоні вільної торгівлі України та ЄС. І він наголосив: «Якщо цього не буде, тоді ця зона вільної торгівлі обернеться для нас колосальними економічними втратами».

Наведемо фрагмент інтерв’ю, яке дав Янукович українським телеканалам 27 листопада, напередодні відкриття Вільнюського самміту. Цитуємо за «канонічною» розшифровкою, розміщеною на президентському сайті:

«- Вікторе Федоровичу, а може за ці 2 дні щось статися, Вам видніше, що, що у Вільнюсі 29 листопада ті документи, які, як обіцяв Фюле залишити Вам на столі, Ви підпишете?

В.ЯНУКОВИЧ:

- Ви знаєте, якщо б Ви мені сказали, що у Вас є план створення стабілізаційного фонду, який нам дозволить пройти критичні моменти, виконати всі ці критичні проблемні питання, які сьогодні стоять перед Україною і вони забезпечені фінансуванням…

Кореспондент:

-  Скільки це грошей?

В.ЯНУКОВИЧ:

- По різним оцінкам різні гроші. Кожен рік не менше 20 мільярдів. А в цілому до 2017 року це приблизно 160 мільярдів потрібно».

Не варто недооцінювати арифметичні здібності Віктора Федоровича і сміятися над тим, що у нього чотири роки по 20 мільярдів — це 160 мільярдів. Він ні в чому не помилився: щоб українська економіка отримувала чотири роки по 20 мільярдів на модернізацію, Евросоюз справді має на це дати 160 мільярдів. Така в Україні система.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.58
    Купівля 39.58
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
10:04
OPINION
Тарас Шамайда
Де Червінський? У відповідь — тиша
10:00
Новини компаній
Від серця до столу: благодійники дарують великодню радість українським родинам
09:57
хакери
Південна Корея заявила про масштабні кібератаки з боку КНДР проти оборонних компаній
09:40
НАБУ викрило злочинну групу з чинним міністром на чолі
Збитки на майже 300 млн грн: НАБУ викрило злочинну групу з чинним міністром на чолі
09:25
Сирський у Києві зустрівся із військовим керівництвом Литви
Сирський у Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви: що обговорювали
08:59
У Малайзії на репетиції військового параду зіткнулися два гелікоптери: загинули 10 людей
08:45
Ексклюзив
війна з росією Маріуполь
"Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська": Андрющенко поділився деталями вибуху в Маріуполі
08:43
Шольц путін
"У Путіна немає жодного права цитувати Канта": Шольц заявив, що РФ намагається "присвоїти собі" філософа
08:37
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
РФ атакувала "шахедами" Україну: в Одесі серед постраждалих - діти, на Миколаївщині поранено чоловіка
08:23
Ексклюзив
Окупанти активно просуваються з Авдіївки до Покровська, - депутат Дружківської міськради Довбня
08:01
OPINION
Віталій Портников
Лавров знову розмахує ядерним кийком. Колонка Віталія Портникова
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Засіб ППО, 29 артсистем і 800 окупантів: Генштаб оновив добові втрати армії РФ у війні з Україною
07:39
Нікол Пашинян
Пашинян заявив, що не знає, чому Вірменія продовжує залишатися членом ОДКБ
07:21
сили ППО
Нічна атака РФ: ППО збила 15 безпілотників
06:56
РФ обстріляла теплоелектростанцію
Для відновлення ТЕС необхідно $350 млн, - директор ДТЕК Сахарук
06:38
Оновлено
обстріл, ППО
У Харкові прогриміли вибухи під час повітряної тривоги
06:34
КНДР, Північна Корея
Попередження для США і Південної Кореї: КНДР провела перші навчання з імітацією ядерного контрудару
06:19
Члени Палати представників США демократ Білл Кітінг і республіканець Томас Кейн
"Дещо може бути за кілька днів, дещо - за тижні": член палати представників США про новий пакет допомоги Україні
06:00
зенітно ракетний комплекс Patriot
Греція може передати Україні системи Patriot: ЗМІ назвали умови
05:58
уряд Норвегії, Норвегія
Норвегія обіцяє суттєво збільшити військову допомогу Україні
05:17
Бєлгород
Влада російського Білгорода повідомила про атаку безпілотників
05:03
Росія авіація
В аеропорту Охотська, що у Хабаровському краю РФ, літак застряг у багнюці
04:36
Петер Сіярто
Угорщина обіцяє блокувати допомогу ЄС для України на 2 млрд євро. Причина
04:08
Тайвань, землетрус
Тайвань за добу сколихнули понад 80 потужних землетрусів
03:40
Tesla авто
Tesla через падіння продажів знижує ціни на авто у кількох країнах
03:12
РЕБ, Р-330Ж «Житель»
Близько 46 тисяч авіарейсів з/до Британії мали проблеми з навігацією через вплив РФ на GPS, - The Sun
02:44
Японія та Норвегія
Уряд Норвегії пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до п’яти років
02:16
Дональд Трамп
У Нью-Йорку розпочався суд над Трампом у справі про махінації та підкуп порнозірки
01:48
Ріші Сунак
Човни, бронетехніка, ППО, ракети і набої: Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні
01:20
війна з росією Маріуполь
У Маріуполі прогримів вибух і виникла пожежа, окупанти пояснюють її горінням очерету, - Андрющенко
01:04
G7
Фінансування та обладнання: країни G7 домовилися оперативно реагувати на удари РФ по енергосистемі України
00:52
Польща Австралія Таїланд Африка Володимир Зеленський
Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів п'яти країн
00:24
Оновлено
Володимир Зеленський та Джо Байден
Підписання закону про допомогу та домовленості про ATACMS: Зеленський поговорив з Байденом
2024, понедiлок
22 квітня
23:56
Дмитро Кулеба
"Рішення будуть": Кулеба повідомив про перемовини щодо чотирьох систем ППО Patriot
23:41
Джо Байден і Урсула фон дер Ляйєн
"Постійна міжнародна підтримка є життєво важливою": Байден обговорив допомогу Україні з фон дер Ляєн
23:21
санкції проти Ірану
Послабити виробництво ракет і дронів: ЄС погодив санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль
23:01
сервісний центр МВС
У Харкові запрацював перший в Україні сервісний центр МВС в укритті
22:51
Дмитро Пєсков
"Новий пакет допомоги Україні не змінить ситуацію на полі бою": російські фейки та маніпуляції за 22 квітня
22:50
бронетранспортер М113
США готують додатковий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бронетехніку, - Politico
22:26
Оновлено
Вибух
Росія вдарила по кількох громадах Харківщини: загинув водій екскаватора, поранено волонтерку
Більше новин