Бородай готується приймати капітуляцію Порошенка

Російські терористи на Донбасі, які одночасно продовжують контрнаступ на сили АТО і заявляють про готовність до переговорів, планують вийти на них з переможних позицій. Європейці завбачливо вирішили почекати з жорсткими санкціями і подивитися, чим закінчиться черговий раунд ескалації на Донбасі

Мозаїка останніх днів. Терористи на Донбасі не виходять на переговори, а натомість переходять у потужний контрнаступ, що означає - Путін "кинув" сьогоднішню ювілярку Ангелу Меркель. У ході успішного контрнаступу терористів, який продовжиться у наступні дні, у критичному оточенні опиняються кілька українських частин.

Зокрема, в оточенні бойовиків знову опивнися Луганський аеропорт. Раніше сили АТО прорубали невеличкий коридор до аеропорту з боку селища Розкішне, однак змушені були залишити відвойовані позиції та відступити. Критична ситуація склалася поблизу прикордонних пунктів Ізварине та Червонопартизанск на Луганщині, де українські силовики  та прикордонники вже тривалий час тримають оборону. Однак остання інформація звідти невтішна: вони відрізані від основних сил та знаходяться під постійним прицільним обстрілом бойовиків та з боку Росії. Також з початку літа не припиняються щоденні бої за курган Саур-Могила  (найвища точка Донецької області - ред.) звідки бойовики ведуть обстріл сил АТО, які намагаються відрізати їх від кордону з Росією. Крім того, терористи почали активний наступ в населеному пункті Маринівка на Донеччині. Зараз там тривають запеклі бої. 

І тут на сцені з'являється російський лідер ДНР Олександр Бородай, який заявляє про готовність вже завтра вступити в контакт з українською стороною. Чому завтра? В першу чергу тому, що терористам ще треба розвинути свій військовий успіх і зробити своєрідними заручниками українських військових у вищенаведених зонах, яких вони будуть методично винищувати з "Градів" та іншої важкою технікою. Також не будемо забувати про Надію Савченко, інших заручників терористів, а також 15 прикордонників, яких затримало ФСБ. Один з них, на жаль, помер в російському шпиталі від тяжких пораненнь.

Усе це сильні козирі в руках Бородая (читай Путіна) на переговорах з українським керівництвом. Можна не сумніватися, що в цей час в Україні посилиться критика військового керівництва (не завжди безпідставна) з боку тих же солдатських матерів з вимогою якнайшвидше відновити мир. Тобто на Порошенка будуть тиснути і росіяни і українська громадськість. І єдине, що зараз може зробити Порошенко - спробувати вибити козирі з рук Путіна. Тобто зупинити контрнаступ терористів, розблокувати оточені частини та посилити міжнародний тиск на Росію, яка незаконно тримає у своємо полоні українських військових.

В світі прекрасно розуміють, у якому зараз критичному становищі опинилася Україна. Але реакція на останні події різна. Так, США поспішили ввести нові санкції проти Росії і планують надати Україні статус офіційного союзника Вашингтона, що відкриває можливості для постачання американської зброї Києву.

Зовсім по іншому повела себе Європа, яка вирішила зробити невеличкий антиросійський жест і додати санкції, які їй нічого не коштуватимуть. Щодо серйозних санкцій, то Європа взяла двотижневий тайм-аут, очевидно, для того, щоб поивитися як Україна виплутається з нинішньої ситуації з контрнаступом терористів та як підуть переговори України з Путіним.