Як "Дніпро" за один вечір перевершив себе, "Динамо" та "Шахтар"

Дмитро Марценишин
15 травня, 2015 п'ятниця
12:10

У четвер "Дніпро" вийшов до фіналу Ліги Європи. Дніпропетровці після гостьової нічиєї 1:1 з "Наполі" зуміли перемогти італійців у Києві з рахунком 1:0, за один вечір перетворитися на улюбленців усієї країни та перекреслили усі цьогорічні досягнення своїх головних конкурентів – "Динамо" та "Шахтаря"

Важкий шлях

"Дніпро" починав нинішній сезон без особливих турнірних амбіцій та надмірних очікувань. Його мали присвятити латанню дірок та перебудові. Дніпропетровців очолив новий головний тренер – Мирон Маркевич, який одразу почав реконструювати гру на свій лад. На валізах сиділи лідери команди – Євген Коноплянка та Руслан Ротань, які намагалися знайти собі нові клуби.

Наслідком цього став прикрий виліт "Дніпра" з кваліфікації Ліги чемпіонів та невдалий старт у Лізі Європи, де дніпропетровці примудрилися поступитися навіть скромному азербайджанському "Карабаху".

Але "Дніпро", попри невиразні дії на полі, таки  продерся в останньому турі до плей-офф Ліги Європи. А в матчах на вибування вже почалася зовсім інша історія. Гра стабілізувалася, лідери зосередилися, не забарилися й результати. Одного за одним команда Маркевича  обійшла міцних грецький "Олімпіакос", голландський "Аякс" та бельгійський "Брюгге" і вийшла до півфіналу.

На той момент два інші представники України у весняній частині єврокубків – "Шахтар" та "Динамо" – вже склали зброю. Донеччани в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів зганьбились у  протистоянні з німецькою "Баварією", а кияни не змогли в 1/4 фіналу Ліги Європи вчинити достойний опір італійській "Фіорентині", яка, відверто кажучи, в нинішньому сезоні не вражає.

Улюбленці публіки

Таким чином настав зірковий час "Дніпра". Напередодні повторного півфінального матчу з італійським "Наполі" в Києві панував ажіотаж. Квитки на 70-тисячний НСК "Олімпійський" розлетілися вмить та продавалися перекупниками втричі дорожче номіналу – за ціною від 100 до 1000 грн.

Цьогоріч такого буму не спостерігалося навіть на матчах "Динамо". У четвер навколо "Дніпра" та його мрії про фінал згуртувалася вся країна, а за банерами на трибунах було можна вивчати її географію – Житомир, Чернігів, Львів, Боярка, Київ і звісно Дніпропетровськ. Тамтешній "десант" був наймасованішим.

Глядачі створили на трибунах незабутню атмосферу за яку гравці "Дніпра" після матчу їм від усього серця дякували. Від багатотисячного "Слава Україні – героям Слава!" та виконаного глядачами в унісон національного гімну мурашки бігли по шкірі. А забитий Євгеном Селезньовим гол вболівальники зустріли яскравим піротехнічним шоу.

Емоції вихлюпнулися через край після фінального свистка, який сповістив про історичний вихід "Дніпра" до фіналу Ліги Європі – фани юрбою висипали на поле. Це виглядало вражаюче, але коштуватиме "Дніпру" серйозних санкцій, а "Олімпійському", можливо, дискваліфікації. Та врешті про це тієї шаленої ночі ніхто не думав.

Мотивація

Підтримка глядачів була вкрай важливою для "Дніпра" у півфіналі. Якби трибуни "Олімпійскього" не заповнились ущерть, то не було б і бажаного фіналу.

Дніпропетровцям було вкрай важливо відчути, що вони об’єднали мільйони українців. Країну в житті якої зараз так мало радощів і так багато смутку та горя. Де точиться війна та щодня гинуть люди.

Гравцям та тренерам "Дніпра" ці трагічні події не байдужі. У той час, коли гравці деяких інших клубів відмовляються вийти на поле в футболках з написом на підтримку української армії, лідери "Дніпра" зайняли однозначну позицію.

Роман Зозуля, який зараз не може допомогти одноклубникам через травму, не вилазить з військових госпіталів де опікується пораненими. А на півфінал нападник запросив цілу сотню учасників АТО, які на свої очі побачили історичну перемогу "Дніпра".

Про те що цей вихід у фінал дніпропетровці присвячують нашим бійцям після гри сказав головний тренер Мирон Маркевич. Це відзначив і найвідчайдушніший боєць у складі "Дніпра" – Артем Федецький.

"Дніпру" та країні цей фінал був конче необхідний. А для розпещених вишуканим футболом італійців потрапляння до нього було б лише пересічним досягненням, про яке наступного дня всі забули б.

Досягнення

"Дніпро" в один вечір, завдяки одному забитому голу, перевершив решту наших клубів та незалежно від результату фінального матчу Ліги Європи проти іспанської "Севільї" заслужено вважатиметься найкращою українською командою нинішнього сезону.

Раптом відійшло на другий план навіть очікуване чемпіонство "Динамо", яке повертає собі золото після п’ятирічної перерви. Дніпропетровці почуватимуться переможцями, навіть якщо цієї неділі кияни у матчі з ними оформлять здобуття золотих нагород .

Другорядним став і півфінал Кубка України в якому "Дніпро" змагається з "Шахтарем" і поступається після першого матчу . Не має значення і те, як закінчиться суперечка дніпропетровців з донеччанами за срібло, що дає право стартувати наступного сезону у кваліфікації Ліги чемпіонів.

Мирон Маркевич чітко розставив пріоритети та зробив ставку на Лігу Європи. Врешті, "Дніпро" став усього другою українською командою, яка за часів незалежності досягла єврокубковго фіналу. Першим 2009 року був донецький "Шахтар", який Кубок УЄФА того сезону виграв.

Що стосується омріяного виступу в Лізі чемпіонові, то дніпропетровці можуть потрапити до головного турніру континенту й через Лігу Європи – починаючи з цього сезону переможець турніру напряму потраплятиме до групового раунду ЛЧ.

Творець перемог

Звісно, видатне досягнення "Дніпра" не можна уявити без Мирона Маркевича. Його тактичної мудрості та досвіду. Адже не секрет, що на папері дніпропетровці у протистоянні з нашпигованим зірками "Наполі" виглядали аутсайдером. У складі нашого клубу немає зірок масштабу Гонсало Ігуаїна, чи Марека Гамшика.

Але у Маркевича були в наявності працьовиті мурахи – такі як Валерій Федорчук, Джаба Канава, Євген Чеберячко. Готові залишати всі сили на полі та до дрібниць виконати тренерські настанови.

Мирон Маркевич у четвер на "Олімпійському" довів, що він насправді елітний тренер. Він перехитрив самого Рафаеля Бенітеса, про тактичну обізнаність якого говорить вся Європа.

Наш тренер зробив ставку на надійність та обережність. Неаполітанцям вдалося створити лічені гольові моменти. Але й таку їх масу Маркевич сприйняв, як критичну. Після важкого, присвяченого обороні, першого тайму, результат якого – 0:0 – влаштовував "Дніпро", український тренер дав команді наказ активізуватися в атаці.

На 58-й хвилині Євген Коноплянка, чи не вперше за два матчі, зумів вислизнути з міцних неаполітанських лещат та віддати результативний пас, а Євген Селезньов своїм ударом головою зім’яв італійську оборону. Після цього "Дніпро" не дозволив "Наполі" навіть влаштувати фінальний штурм, поглинувши наступ гостей своїми контратаками.

То ж навіть Бенітес мав би не скаржитися на суддівство та долю, а чесно поаплодувати Маркевичу. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
00:09
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
Більше новин