Милосердя по-ходорковськи

Ходорковський каже про милосердя, а насправді демонструє, звідки з'явилася та неповага до права, що призвела Росію до її нинішнього жахливого стану

Колишній глава ЮКОСу Михайло Ходорковський засудив вирок українському режисерові Олегу Сенцову і в той же час схвалив рішення суду про умовно-дострокове звільнення колишньої російської чиновниці Євгенії Васильєвої. При цьому Ходорковський каже про милосердя, а насправді демонструє, звідки з'явилося та неповага до права, що призвела Росію до її нинішнього жахливого стану.

Отже, давайте розберемося. Олег Сенцов - чесна людина, яка не скоювала ніяких злочинів. Його фактично викрали після окупації частини території іншої країни, посадили у в'язницю, засудили до тривалого терміну ув'язнення. Євгенія Васильєва - злочинниця. Частина тієї системи, яка викрала Сенцова. Вона виявилася під слідством тільки в результаті того, що її покровитель і коханець, колишній міністр оборони Росії Анатолій Сердюков програв в апаратній боротьбі. Якби не ця поразка, про злочини Васильєвої ніхто б не дізнався. Але навіть у цій ситуації Васильєва залишилася для бандитської Росії своєю - тому і вийшла з колонії. А Сенцов - чужий. Його, не помилують. Можуть хіба що обміняти на когось. Або Сенцова звільнить Путін, коли вирішить послати черговий сигнал Заходу. Хіба з Ходорковським було не так?

Справа не в тому, що Васильєва опинилася у в'язниці. А в тому, що поруч з нею не опинилися тисячі корумпованих російських чиновників - бандити, які управляють нещасною країною. І потрапляти вони туди повинні не тому, що не утримуються у владі. А тому, що працюватимуть відповідні антикорупційні механізми. Природно, що не передбачає ніякого умовно-дострокового звільнення. Злодій повинен сидіти у в'язниці.

Коли міжнародна громадськість захищала Ходорковського, йшлося передусім про вибіркове правосуддя. Говорили, що звинувачення, які були пред'явлені колишньому главі ЮКОСа, можна пред'явити всім російським олігархам. Але нікому чомусь не пред'явили. Всі російські мафіозі себе чудово почувають і продовжують працювати в тісному союзі з режимом Путіна. При цьому ніякої провини Ходорковського ніхто ніколи не довів. Тому що для того, щоб звинувачувати Ходорковського по-справжньому, необхідно було змінити саму систему. І в цьому випадку ще не відомо, хто опинився б винен - ​​сам олігарх чи держава.

А у випадку з Васильєвою все доведено. Ніяких сумнівів немає. Злодійка. І стверджувати, що вона не повинна сидіти тому, що інші чиновники не сидять - все одно, що вважати, що не можна саджати у в'язницю грабіжника банку, поки не спіймані всі інші. Проблема в тому, що Васильєва - злодійка, яку судять інші злодії. Саме тому вона не у в'язниці.

І якщо Ходорковський хоче, щоб вона була на волі, значить така Росія - Росія безкарних злодіїв - йому подобається. Можливо, що він хотів би керувати цією Росією замість Путіна. Але це його бажання не має ніякого стосунку до справжніх змін у сусідній країні.