Хто відповість за кривавий теракт під стінами парламенту

7 вересня, 2015 понедiлок
10:18

Бойовою гранатою по гвардійцям і журналістам. Навіщо лідери "Свободи" штовхнули своїх активістів на ТАКЕ насилля під Верховною Радою? Хто і за що вбив гвардійців Дєбріна, Сластнікова та Костину?

Зміст

31 серпня 2015 року – цей день увійде в історію України як ще одна трагічна сторінка в новітньому літописі молодої держави. У центрі міста-мільйонника мирного Києва, під гаслами "все пропало" і "зрада".

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ:

Напад на поліцейського, на нацгвардійця – це злочин. Хто б це не був – колишній народний депутат, колишній міністр, нинішній народний депутат чи нинішній міністр.

Цього дня український парламент розглядав зміни до Конституції про децентралізацію влади. Поки всередині президію блокують депутати-"ляшківці", знадвору збирається агресивно налаштований натовп. Найбільше прапорів – партії "Свобода".  Їхній поводир Олег Тягнибок не приховує – його люди готові на все, аби зупинити голосування.

Олег Тягнибок, лідер ВО "Свобода":

Все треба зробити для того, щоб сьогодні це ганебне рішення про початок змін до Конституції України, не повинно бути проголосовано.

Здавалося б, мирна акція протесту так і закінчиться. Депутати голосують зміни до Конституції у першому читанні і розходяться. Знадвору втомлені люди отримують винагороду за участь у мітингу, що добре видно ось на цих кадрах. Та саме після того, як будівля парламенту стає фактично порожньою – надворі розпочинається штурм. У строковиків Нацгвардії, які захищають будівлю Верховної Ради від захоплення, спершу летять димові шашки. А потім, як з’ясується згодом, бойова граната.

Один з мітингувальників, якого від людського ока прикривають люди в камуфляжах, спокійно дістає з рюкзака гранату, виймає чеку – і кидає у натовп. Внаслідок вибуху поранення отримали більше сотні міліціонерів і нацгвардійців. Понад дванадцять правоохоронців потрапляють на лікарняні ліжка у вкрай важкому стані. Кількість жертв могла бути в рази більша. Адже на акції були присутні й цивільні. Зокрема, жінки з дітьми. Яких від осколків гранати нацгвардійці фактично прикрили собою.

Саме від осколкового поранення такої гранати в область серця 24-річний солдат-строковик з Херсона Ігор Дебрін помирає майже одразу.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ:

В результате столкновений под Верховной Радой и брошенных гранат со стороны партии "Свобода" и других протестующих. На сегодняшний момент 122 человека с ранениями находиться в больнице. Один скончался солдат национальной гвардии, 24 –летний призывник из Херсона. 12 человек находиться на операционных столах в одном госпитале.           

А протягом наступних кількох днів з життя ідуть ще двоє нацгвардійців – Дмитро Сластников та Олександр Костина.

Олександр Ніколаєв, товариш загиблиго Ігоря Дебріна:

Хлопці були всі дуже чудові. Дебрін він хлопець сам дуже розумний. Вища освіта, начитаний. Коли у нас був вільний час, ми займалися хто чим, хто по телефону до батьків дзвонив , він сидів у себе в кубрику і читав книги.

З Ігорем попрощалися при спущених державному та гвардійському стягах на території військової частини в Нових Петрівцях під Києвом. Товариш загиблого Дебрина пригадує – від вибуху гранати нацгвардійці, які стояли в очепленні, просто втратили орієнтування у просторі.

Олександр Ніколаєв, товариш загиблого Ігоря Дебріна:

Граната зірвалась ближче до центру,до входу в Верховну Раду, ми стояли трошки лівіше. Ми втратили орієнтування, а потім коли почали приходити в себе, хлопці від шоку починають розбігатися, роблять 2 кроки і просто всі лягають. Це важко було.

А командир батальйону Нацгвардійців пригадує – Дебрін, як і решта, був взірцевим солдатом.

Володимир Богачук, командир батальйону Нацгвардії:

За короткий період служби, вони зарекомендували себе дуже добре. Дебрін уже отримав звання старшого солдата. Їм лише подяка за те, що вони прийшли, за те, що вони не почали тікати, не ухиляються від військової служби, прийшли на строкову службу, тільки вже за це всім цим хлопцям велика подяка та шана.

Ця трагедія не лише шокувала молодих строковиків. Чи не вперше з часу незалежності держави вона також продемонструвала і зростання довіри громадян до правоохоронних органів. Наступні кілька днів вулиці столиці патрулюють бойові машини "Кугуари", а на місце загибелі хлопців люди несуть квіти. 

Наталія, киянка:

Те що сталася це трагедія, це велика помилка політиків, радикалів, всіх радикалів, у кого не витримали нерви. Це трагедія, такого немає бути. Наскільки я знаю, сьогодні зранку ще третій загиблий Сластніков Дмитро. О 23:00  збирали йому кошти. Ви не уявляєте, за годину в лікарні було вже 4 донори. Впродовж 1,5 годин ми зібрали 32 тисячі гривень на дороге лікування, робили все можливе. Хлопець втратив дуже багато крові, але на жаль сьогодні зранку прийшла звістка, що його немає.

А тим часом правоохоронці по "гарячих слідах" затримують майже два десятка підозрюваних. Зокрема, й того, хто, за версією слідства, безпосередньо здійснив тяжкий злочин.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ:

Затриманий Гуменюк Ігор Володимирович використовував гранату типу РГО. Одна гранат була при ньому при затриманні, іншу він кинув, зізнався в цьому і чека від гранати була у нього. Назвався «свободівцем» і бійцем батальйону "Січ". Перебував у відпустці з 3 серпня по 3 вересня.

Під час затримання в Гуменюка вилучають чеку від кинутої гранати і ще одну – не використану. Також дві гранати і майже півтисячі набоїв правоохоронці вилучають під час обшуків – на базі батальйону "Січ", сформованого у структурі МВС переважно зі "свободівців". Адже до подій біля парламенту — підозрюваний Гуменюк встиг побувати на фронті як учасник АТО у складі саме "свободівського" батальйону. Щоправда, сам Гуменюк заперечує причетність до згаданої політичної сили.

ІГОР ГУМЕНЮК, ПІДОЗРЮВАНИЙ:

- Зараз де ви служите? - Служив в батальйоні спецпризначення “Січ”. До Всеукраїнського обєднання “Свобода” ви маєте відношення? - Ні.

З чим пов'язана така забудькуватість Гуменюка — сказати складно. Ось, наприклад, фотографія лідера “Свободи” Олега Тягнибока з бійцями саме батальйону “Січ”. А ось це фото чітко вказує на те, що затриманий Ігор Гуменюк вводить суспільство в оману, відкидаючи причетність до “свободівців”. Інакше з якого дива він зафіксований на передвиборчій агітці цієї політсили? 

Ігор Гуменюк, підозрюваний:

Працівники, які проводили зі мною роботу, вони діяли професійно, як у кращі часи Януковича, вони не залишали явних ознак. Тобто побої були так, щоб не залишати слідів. Були удари в напрямку голови, в грудну клітину і задню частину тулуба.

Отже, Гуменюк відкидає усі звинувачення і каже про тиск з боку слідчих. Утім якщо порівняти одяг злочинця на відео і одяг Гуменюка при затриманні — то він якщо не ідентичний, то принаймні дуже схожий. А відеозапис подій і знайдені при Гуменюку докази — не залишили Феміді іншого вибору, як ухвалити рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою підозрюваного.

Сидір Кизін, адвокат Ігоря Гуменюка:

Рішення в принципі очікуване. Чи є сенс його оскаржувати — адвокати нехай визначаються.

Разом з Гуменюком до завершення слідства за ґратами перебуватимуть ще майже два десятки людей, підозрюваних у причетності до організації теракту. Утім за ґрати можуть сісти не лише виконавці, а й організатори мітингу, який призвів до людських жертв. Так, слідство вже допитало лідера "Свободи" Олега Тягнибока. Перед допитом "свободівець" на камери журналістів говорить кардинально протилежні речі тим діям, які відбувалися біля Верховної Ради.

Олег Тягнибок, свідок, лідер ВО "Свобода":

Ні в якому випадку кров під час мирних акцій протесту не повинна проливатися. Ми засуджуємо використання будь-якої сили, зброї, вибухових пристроїв під час проведення мирних акцій.

Весь цинізм цих слів добре видно на відео тих трагічних подій. Адже у слідства є відео, де пан Тягнибок особисто конфліктує з нацгвардійцями. Відкидає свою провину у трагедія, що сталася біля парламенту 31 серпня, й однопартієць Тягнибока Ігор Швайка.

Ігор Швайка, підозрюваний:

Закидають частину 2 статті 294 КК — організація масових заворушень, яка потягла за собою загибель людей.

Адвокат Швайки і взагалі не бачить взаємозв'язку між бійкою, яку “свободівці” затіяли з нацгвардійцями, і смертями молодих хлопців, які загинули внаслідок організованої колишніми депутатами сутичками.  

Сергій Мітюрін, адвокат:

Підозра не обґрунтована. Бо причинно-наслідковий зв'язок між тим, що він забирав щит в нацгвардійця і вибухом, від якого загинули три людини — мені не зовсім зрозумілий.

Схоже, у захисту представників "Свободи" просто не залишається іншого виходу, як робити круглі очі і знімати із себе відповідальність. Відповідальність за події, які стали наслідком організованим ними мітингом із застосуванням сили і підбурюванням людей до штурму будівлі парламенту. Ось ще один приклад цинізму підозрюваних. Третій — теж колишній нардеп від "Свободи”" — Юрій Сиротюк після тих подій в інтерв'ю “Громадському” і взагалі заявив, що прийшов на акцію... з книжками.

Юрій Сиротюк підозрюваний:

Я там ходив з п’ятьма книжками такими. Я хвилин перших двадцять бігав мирив.

Хоча багатьох фотографіях добре видно, як пан Сиротюк з повного замаху гамселить нацгвардійців. Та, схоже, ані фото- та відеодокази, ані покази свідків і навіть смерті ні в чому не повинних хлопців — так і не навчили нікого відповідальності за свої вчинки. А власні амбіції і бажання наростити напередодні виборів нульові партійні рейтинги, навіть якщо доведеться пройти по трупах, і далі стоять вище за життя чиїхось дітей.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • Біла Церква
  • USD 41.2
    Купівля 41.2
    Продаж 41.71
  • EUR
    Купівля 45.9
    Продаж 46.63
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
21 вересня
07:37
На фото втрати окупантів
Українські захисники за добу знищили 1440 російських окупантів
07:27
Росіяни заявили про атаку БПЛА на склади з боєприпасами у двох регіонах: виникли пожежі і детонація
06:51
Оновлено
Атака на Кривий Ріг 21 вересня
Росіяни серед ночі атакували Кривий Ріг: є жертви, серед них - дитина
06:48
робот-сапер
До будівлі посольства РФ у Канаді підкинули підозрілі предмети: на місце приїхали сапери
06:31
Оновлено
"Буян-М"
У Чорному морі перебуває один російський ракетоносій
06:27
США Україна
Білий дім готує новий пакет військової допомоги Україні на $375 млн, - Reuters
01:06
Оновлено
електроенергія, шахеди
РФ атакує Україну бомбами і "шахедами" у ніч на 21 вересня: у Харкові постраждали неповнолітні
00:29
Волинські сапери розміновують Донеччину
Розмінування України традиційними методами може тривати 100 років, - ООН
00:11
Андрій Сибіга
Сибіга обговорив Формулу миру з очільниками МЗС Ізраїлю, Бразилії і ПАР
2024, п'ятниця
20 вересня
23:03
Радослав Сікорський
"Гіпотетична дискусія": Сікорський пояснив свої слова про передачу Криму під мандат ООН
22:47
Зеленський і Шольц
Зеленський зустрінеться з Шольцем у Нью-Йорку
22:29
Сергій Лавров
"У повній бойовій готовності": Лавров обіцяє наслідки країнам, які допомагають Україні
22:08
Оновлено
Забруднене повітря у Києві
Забруднення повітря у Києві: спостерігається низький рівень забрудненості
21:55
Оновлено
місто Дніпро
РФ атакувала Дніпро: є постраждалий
21:54
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Окупанти намагаються просунутися до Курахового: бої на Донеччині та операція ЗСУ в Курській області. Колонка Сергія Згурця
21:50
Оновлено
удар по Бейруту
"Хезболла" та ЦАХАЛ обмінялись вогнем: Ізраїль заявив, що не хоче ескалації
21:40
OPINION
Податок на некомпетентну владу: держава просить більше
21:36
Із Сирії евакуювали чотирьох громадян України
Із Сирії евакуювали ще чотирьох громадян України
21:35
Ексклюзив
ядерна зброя росії
Ніяких стратегічних ракет Росія не використає: дипломат Чалий про погрози Кремля застосувати ядерну зброю
21:12
Південноукраїнська АЕС
Неподалік Південноукраїнської АЕС тричі за тиждень літали дрони, - МАГАТЕ
21:07
Гана, мігранти на війні з Україною
"Обіцяли роботу охоронцями": групу мігрантів з Гани змусили підписати контракти з армією РФ
20:27
Донецька область, стела
На Донеччині ввели тимчасове обмеження руху: кого це стосується
20:06
OPINION
Так, "як раніше", вже не буде
20:03
Камала Гарріс
Гарріс випереджає Трампа на 2% в передвиборчих опитуваннях у штаті Вірджинія
19:59
Володимир Зеленський
"Представимо США конкретний план, щоб наблизити справедливий мир", - Зеленський
19:41
танк Аbrams M1
Україна може отримати списані австралійські танки Abrams, - ЗМІ
19:39
міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто
"Вся Європа веде справи": Сіярто заявив, що його країна, на відміну від ЄС, не приховує економічні зв'язки з РФ
19:37
Росіянка Абова зіграє в 2-му сезоні One Piece від Netflix персонажку, яка пережила геноцид
19:34
Оновлено
Росіяни від початку доби атакують Херсон та область: загинули дві людини, є поранені
19:25
Ексклюзив
Герой України
Від початку повномасштабного вторгнення 399 громадян отримали звання "Герой України", - автор державних нагород Сопов
19:19
США виділили $1 млн для захисту культурної спадщини України
19:16
Зак Бауманн
Футболіст українського походження підписав контракт з "Манчестер Юнайтед"
19:12
конгрес США
Конгрес США схвалив посилення охорони кандидатів у президенти після замаху на Трампа
19:08
Батальйон "Пухнасті": Укрпошта випустить марки з чотирилапими друзями військових
18:55
За підпали авто військових спецлужби РФ пропонують до $3 тис., але не виплачують ці кошти, - речниця Офісу генпрокурора
18:40
Курахівський напрямок, 20 вересня
Росіяни сподіваються обійти Георгіївку та Максимільянівку: DeepState про ситуацію на Курахівському напрямку
18:29
Помер актор "Ліги Сміху" Юрій Рябченко
18:15
Шлях до стрункості: прості кроки для ефективного схуднення
18:10
Володимир Зеленський
Енергетика, ситуація на фронті, виробництво зброї: Зеленський провів засідання Ставки
18:07
OPINION
Війни російської псевдоопозиції: хай чубляться
Більше новин