Як затягується вузол біля горла російської легкої атлетики

Уже декілька місяців Росія сидить, наче на пороховій бочці, – виженуть її легкоатлетичну збірну з Олімпіади-2016 чи все-таки допустять до цих найпрестижніших змагань

А в глухий кут росіяни загнали самі себе, запровадивши тотальну систему виховання "допінгових" чемпіонів. Роками це все чітко працювало, приносячи путінській країні славу сильної спортивної держави. Та рік тому сталася осічка, коли "золотий рецепт" злила німецьким ЗМІ одна з російських атлеток - Юлія Степанова. Її чоловік, який працював в Російському антидопінговому агентстві, доповнив картину. Після цього подружжя попросило політичного притулку в Канаді.

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) взялося за розслідування і в листопаді оприлюднило першу частину доповіді, порадивши заборонити збірній Росії з легкої атлетики виступати на міжнародних турнірах, в тому числі і на Олімпійських іграх.

Нещодавно ВАДА розповіло і про другу частину звіту, де говориться про можливу причетність до допінгових справ Володимира Путіна і безмежну корупцію у вищому керівництві Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF).

Всі ці російські "дєлішкі" спричинили страшенний скандал в IAAF. Її колишнього президента Ламіна Діака заарештувала – він за хабарі покривав "нечистих" путінських чемпіонів. Його син, на якого полює французька поліція, засів у рідному Сенегалі, аби не розділити долю батька.

А нещодавно по репутації IAAF нанесли ще один удар – компанія Adidas, яка є її генеральним спонсором. Після попередження німецька компанія перейшла до дій – оголосила припинення співпраці. Adidas не стерпіла таких принизливих й обурливих фактів.

Тож, завдячуючи Росії, а також продажності і жадібності своїх чиновників, IAAF втратила десятки мільйонів доларів. Спонсорський контракт був укладений у 2008 році на 11 років. За цей час міжнародна федерація повинна була отримати близько $33 млн. Однак джерела ВВС вказують, що насправді німецька компанія виплачувала близько $8 млн на рік. Це означає, що в найближчі 4 роки IAAF недорахується близько $30 млн.

Ще один тривожний дзвіночок не лише для IAAF, але й для Росії. Зрозуміло, що міжнародна асоціація не захоче втрачати спонсорів, які робили її змагання привабливими і престижними – солідний призовий фонд, окремі $100 тис. за світовий рекорд, суперсерія змагань "Діамантова ліга". А якщо піде один спонсор, де гарантія, що так не вчинять й інші? Тому IAAF змушена буде терміново щось робити і вживати заходів, щоб показати і довести, що вона дійсно "за" чистий спорт.

Крім того, під загрозою опинилася і любов фанів, які через суцільний обман і "липовість" перемог можуть наплювати на "королеву спорту". Вони перестануть ходити на стадіон, дивитися змагання по телевізору, що теж обернеться втраченими фінансами - за квитки, продаж прав на телетрансляцію.

І ось тут вже розпочинаються російські інтереси. Бо як ще міжнародна федерація зможе переконати світ у своїй порядності і чесності, як не жорстко покарати порушників?

У світлі цих подій дискваліфікація росіян видається все більш реальною. Поки що IAAF не поспішає приймати остаточне рішення, можливо, й досі не знаючи, як вчинити. Та обставини підштовхують її до одного вердикту.

Читайте також: Допінг-розслідування: Росії можна забувати про Олімпіаду-2016