Віце-спікер Європарламенту проти Брюсселя

В інтерв'ю Євгену Білоножку віце-спікер Європарламенту Рішард Чарнецький відповів на критику щодо антидемократичних дій Варшави

Перемога Анджея Дуди на президентських, а партії "Право і Справедливість" - на парламентських виборах стала для Польщі справжньою політичної бурею. Очолювана Ярославом Качинським, братом загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом польського президента Леха Качинського, політична сила швидко почала брати під контроль усі доступні владні важелі.

Боротьба за вплив на польську судову систему та громадські ЗМІ викликала хвилю критики як у керівництва ЄС, так і в окремих європейських столицях.

Качинського почали порівнювати з угорським прем'єром Віктором Орбаном, якого також звинувачують у демонтажі демократії у власній країні.

Під час розмови з журналістом PoloNews Євгеном Білоножком віце-спікер Європарламенту і член Національної ради "Права і Справедливості" Ришард Чарнецький обрушився на Захід зі звинуваченнями у відповідь.

Подвійні стандарти від ЄС

Українським ЗМІ, які переважно відображають точку зору Брюсселя, він порадив не перебирати досвід західних колег. "Найчастіше це ті самі люди, які водночас пишуть критично про нас і тепло – про Путіна", заявив Чарнецький. 

За його словами, українська дійсність – політична, соціальна та економічна – настільки захоплююча, що українським журналістам ще довго буде про що писати.

Незадоволений Чарнецький також і тим, що західноєвропейські ЗМІ приділяють мало уваги власним проблемам, воліючи натомість критикувати Польщу. "Це приклад подвійних стандартів. Якщо щось відбувається в Західній Європі – це добре, те ж саме, але вже в Центральній і Східній Європі – підозріло", обурюється віце-спікер Європарламенту.

Вихователька молодших братів

Інтерес Брюсселя до антидемократичних дій польської влади Чарнецький пояснює ідеологічними причинами. "Західноєвропейські ліві не можуть погодитися, що ліві в Польщі взагалі не потрапили до парламенту. Це означає, що серед 28 держав Євросоюзу тільки в Польщі в парламенті немає соціалістів. Звідси й емоції", переконаний політик.

У відповідь віце-спікер виступив із засудженням дій німецьких ЗМІ під час скандалу в Кельні. "Німецьке телебачення і газети не хотіли визнати, показуючи ці напади мусульманських емігрантів, що еміграційна політика канцлера Меркель і всієї коаліції християнських демократів і лівих зазнала драматичної поразки", заявив Чарнецький.

Він упевнений, що німцям слід бути обережнішими, коли вони беруть на себе роль вихователя або вчителя інших європейських народів, адже, за його словами, "це може мати погані історичні асоціації".

Чарнецький звинувачує німецьких політиків у лицемірстві ще й через їхні звинувачення в "путінізації" Польщі: "Коли потрібно розкритикувати Польщу, вигадують нісенітниці про путінізацію, а коли потрібно – співпрацюють з Путіним, бо ж гроші не пахнуть".

Правда, віце-спікер вважає, що не всі німці однакові. Як позитивний приклад він згадує євродепутата Ганса-Олафа Хенкеля. Той, за словами Чарнецького, виступив на захист польського уряду.

"Бачимо, що серед німців також є реалістичні політики, які бачать необхідність співпраці з Польщею та іншими європейськими народами, щоб прийняти найбільший за десятиліття виклик, яким є сотні тисяч емігрантів", - резюмує Чарнецький.