Тріумф "Динамо". Чому "Шахтарю" не слід вважати сезон провальним

Дмитро Марценишин
25 квітня, 2016 понедiлок
14:31
Зміст

Попри те, що золото чемпіонату України достроково виграло київське "Динамо", у донецького "Шахтаря" також є підстави вважати сезон вдалим

Як динамівці стали чемпіонами

У суботу, 24 квітня, київське "Динамо" достроково гарантувало собі перемогу у чемпіонаті України з футболу. "Золотою" для киян стала домашня перемога над полтавською "Ворсклою", у ворота якої на 36-й хвилині забив Жуніор Мораес.

Вигравши з рахунком 1:0, команда Сергія Реброва скористалася невдачею свого головного конкурента –"Шахтаря", який у 23 турі не дорахувався очок у Одесі, де зіграв унічию 1:1 з "Чорноморцем".

Таким чином, донеччани втратили останній шанс наздогнати динамівців, від яких вони відстали на 7 очок. Справа у тому, що у передостанньому турі "Динамо" 7 травня мало приймати на своєму полі запорізький "Металург", який знявся з чемпіонату України через банкрутство, тож киянам автоматично буде зараховано технічну перемогу.

Невдача у Одесі - це не єдиний подарунок, який "Шахтар" зробив навесні киянам. Критичним відставання від динамівців зробили інші невдачі команди Мірчі Луческу.

Після зимової перерви вона 13 березня розгромно поступилася у Дніпропетровську "Дніпру" – 1:4, а 10 квітня зіграла у гостях унічию з дніпродзержинською "Сталлю" – 3:3. Водночас "Динамо", навіть не демонструючи після зимової перерви яскравої гри, похибок собі не дозволяло та здобуло сім поспіль перемог.

Чому "Шахтар" не був фаворитом

Варто відзначити, що "Шахтар" не виглядав фаворитом у боротьбі за золото ще перед початком чемпіонату України. Донеччани за два минулі трансферні вікна зазнали суттєвих кадрових втрат та продали ледь не половину гравців основного складу.

Влітку лівий півзахисник Дуглас Коста перейшов до німецької "Баварії", опорний хавбек – Фернанду став гравцем італійської "Сампдорії", а нападник Луїс Адріану - "Мілану". А взимку "Шахтар" зазнав найсуттєвішої втрати, не встоявши перед пропозицією у 50 млн євро за свого кращого бомбардира Алекса Тейшейру від китайського клубу "Цзянсу Сайнті". До того ж дискваліфікацію за вживання допінгу до кінця сезону заробив опорний півзахисник Фред.

Тож головному тренеру донеччан Мірчі Луческу довелося докорінно перебудовувати команду та довіряти місце у складі вчорашнім дублерам – півзахисника Віктору Коваленку та Максиму Малишеву, форварду Факундо Феррейрі.

Водночас, "Динамо" вдалося зберегти усіх провідних футболістів, а головне – втримати свого лідера – Андрія Ярмоленка, який наприкінці минулого року уклав з київським клубом новий контракт.

Луческу ще однією причиною невдач "Шахтаря" назвав те, що "гірники" позбавлені можливості грати у Донецьку, а приймають суперників фактично на нейтральних полях – у Львові та Одесі.

Де донеччани перевершили киян

Єдиною втіхою для футболістів "Шахтаря" у чемпіонаті України стала перемога над київським "Динамо" у першому колі. Донеччани у Києві розгромили найпринциповішого суперника з рахунком 3:0.

Крім цього, команда Мірчі Луческу продовжує боротьбу за Кубок України, де в першому півфінальному матчі вона зіграла внічию з "Олександрією" 1:1. Саме цей клуб з Кіровоградської області створив головну сенсацію турніру та вибив у чвертьфіналі "Динамо". Таким чином кияни втратили нагоду повторити свій минулорічний успіх та зробити золотий дубль – до перемоги у чемпіонаті додати здобуття кубку.

Принциповим для "Шахтаря" буде й матч проти "Динамо" в чемпіонаті України 1 травня. Він не матиме значення з турнірної точки зору, але виграш дозволить донеччанам закінчити першість з високо піднятою головою. Мірча Луческу вже заявив, що, не перемігши цього сезону "Шахтар", динамівці не зможуть вважати себе повноцінними чемпіонами.

Чому українцям не соромно за виступ у єврокубках

Втім донеччани й так мають підстави не вважати нинішній сезон провальним. Передовсім – через виступи у Лізі Європи, куди "Шахтар" потрапив з Ліги чемпіонів, залишившись на груповому раунді позаду двох суперклубів - іспанського "Реалу" та французького ПСЖ.

У менш престижному турнірі донеччани виглядали переконливо та вже дійшли до півфіналу, здолавши німецький "Шальке", бельгійський "Андерлехт" та португальську "Брагу".

За вихід до фіналу команда Луческу посперечається з "Севільєю" за яку грає український півзахисник Євген Коноплянка. Першу гру проти іспанців донеччани проведуть у Львові вже цього четверга у Львові.

Вдалою може вважати свою минулу єврокубкову кампанію і київське "Динамо", яке на груповому раунді обійшло у боротьбі за путівку португальський "Порту" та ізраїльський "Маккабі", пропустивши вперед лише лондонський "Челсі".

Динамівці потрапили до плей-офф Ліги чемпіонів вперше з 1999 року. А зупинив киян у 1/8 фіналу інший англійський клуб – "Манчестер Сіті".

Яка інтрига залишилася у чемпіонаті України

Якщо боротьба між "Динамо" та "Шахтарем" за золото уже завершена, то інтрига у суперечці за бронзу ще зберігається. Хоча все йде до того, що її здобуде "Дніпро", який зараз посідає третє місце та випереджає луганську "Зорю" на 4 очка.

Дніпропетровці вдало провели другу частину сезони навіть попри суттєві заборгованості перед футболістами та тренерами. З цієї причини УЄФА навіть відсторонив "Дніпро" на майбутній сезон від участі у єврокубках.

Загалом весь чемпіонат України пройшов на тлі серйозних фінансових проблем у більшості клубів. У скруті перебувають ужгородська "Говерла", харківський "Металіст", одеський "Чорноморець", луцька "Волинь". А запорізький "Металург" взагалі не зміг дограти чемпіонат, рівень якого суттєво знизився.

Наразі поки не відомо, які клуби розпочнуть наступний сезон у Прем’єр-лізі, кількість учасників якої з наступного сезону задля підвищення конкуренції буде зменшено.

Чемпіонат складатиметься з двох етапів – спочатку команди зіграють у два кола, а потім розіб’ються на дві шістки – перша боротиметься за медалі та місце у єврокубках, друга – визначатиме, хто вилетить до першої ліги.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.37
    Купівля 39.37
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.65
    Продаж 43.36
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
19 травня
08:07
OPINION
Юрій Бутусов
Деякі бригади купують власним коштом навіть патрони
07:53
Дональд Трамп
Вибори у США: Трамп вимагає у Байдена пройти перевірку на наркотики перед дебатами
07:38
У декількох регіонах РФ пролунали вибухи: у Краснодарському краї палає НПЗ
07:13
втрати окупантів
Крилата ракета, 48 артсистем і 1210 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
02:38
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі (праворуч)
Усик переміг Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу
02:14
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі (праворуч)
Усик - Ф'юрі: онлайн-трансляція бою за титул абсолютного чемпіона світу
2024, субота
18 травня
23:39
Молдова
Військові США прибули на навчання у Молдову
23:11
ЗСУ
Сили оборони проводять заходи щодо стабілізації ситуації та перегрупування на окремих ділянках Харківському напрямку, - Генштаб
21:47
Олександр Усик
Усик - Фʼюрі: букмекери дали фінальний прогноз на супербій
21:43
Ексклюзив
Військові навчання ЗСУ
США побоюються того, що будуть втягнуті у російсько-українську війну, - професор Айзенберг
20:29
Колишній вагнерівець
Ексвагнерівець, який воював в Україні, напав на 12-річну дитину у Волгограді, - ЗМІ
20:06
OPINION
Ігор Гулик
П’ятирічка Зеленського
19:58
Оновлено
обстріл Харків
Окупанти вдарили по житловому сектору у Харкові: постраждали 5 людей
19:47
ППО, обстріл, ЗСУ
Українські воїни збили російський Су-25 над Донеччиною
19:33
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 18 травня: долар знову дорожчий за 40 грн
19:26
Володимир Зеленський
Росіяни, як і у 2022 році, розраховували на швидке просування, - Зеленський про Харківський напрямок
19:16
Ексклюзив
Еммануель Макрон
Запрошення Росії в Нормандію з боку Макрона є серйозною політичною помилкою, - дипломат Шамшур
19:06
Інтерв’ю
Депортація кримських татар.
Вісімдесят років болю. Історія депортації кримських татар
19:00
Архип Куїнджі
"Україна, а не Малоросія". Чому Архип Куїнджі – саме український художник?
18:44
Оновлено
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
"Динамо" впевнено перемогло "Кривбас". Результати і розклад 29-го туру УПЛ
18:43
окупант, армія рф
На окупованих територіях вчителі не мають броні від мобілізації, - Центр нацспротиву
18:30
на фото прикордонник
"Були усі можливості все зробити безпечно та вчасно": що про мінування та фортифікації розповіли в інженерному батальйоні на півночі Харківщини
18:03
OPINION
Ольга Лень
Китай хоче перемоги в Україні
17:58
Ексклюзив
Карта бойових дій: Харківщина
Ворогу не вдалося просочитися у глибину оборони наших військ: військовослужбовець ЗСУ Тимочко про ситуацію під Вовчанськом
17:53
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
Буде корисним в Україні: Франція розробляє методику захоплення ворожих окопів "ультраневидимими" бійцями
17:53
Вовчанськ та його південно-західні околиці (станом на 18.05.2024)
DeepState каже про втрату ще одного села біля Вовчанська, РФ говорить про два
17:22
напад з ножем
На Дніпропетровщині військовозобовʼязаний намагався зарізати сержанта з ТЦК
17:19
Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії Зурабішвілі наклала вето на закон про "іноагентів"
17:13
Роман Абрамович
Що насправді Абрамович думає про Путіна та майбутнє Росії: подробиці від Джемілєва
16:56
обстріл
Російські загарбники обстріляли Вовчанськ і громаду: загинула жінка, п'ятеро людей поранені
16:51
обстріл, ППО
Сили оборони збили ракету над Криворізьким районом Дніпропетровщини
16:46
"Бастіон", Новоросійськ
Росіяни змінили розташування "Бастіону" у Новоросійську, - "Атеш"
16:44
Дональд Туск
Польща виділить $2,5 млрд для фортифікацій на кордоні з Росією та Білоруссю, - Туск
16:28
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
Анчелотті довіриться Луніну у матчі "Реала" з "Вільярреалом"
16:08
OPINION
Юрій Богданов
Торговельні війни між США і Китаєм тривають
16:02
електронна черга
Міноборони тестує електронну чергу до ТЦК
15:37
Денис Василюк
В бою загинув молодий підполковник авіації Денис Василюк
15:35
Скільки кримських татар воює за Україну: відповідь Мустафи Джемілєва
15:20
Присвятив мистецтву 30 років: на фронті загинув актор Київського театру ляльок на лівому березі Дніпра Євген Невинський
15:03
Ексклюзив
кримські татари
Депортація кримськотатарського народу була тривалим процесом і продовжувалася аж до 1989 року, - Берієв
Більше новин