ЄС: Британія виходить, Балкани заходять

15 липня, 2016 п'ятниця
10:21

Як Брекзіт змусив ЄС задекларувати, що усі країни Західних Балкан стануть членами союзу

Проведений у Великій Британії 23 червня референдум про вихід країни із Європейського Союзу примусив Брюссель подати сигнал про міцність і перспективність ЄС. Такий сигнал був зроблений на 3-му Саміті лідерів країн Західних Балкан і ЄС, який відбувся 4 липня у Парижі.

Прискореною інтеграцією країн цього регіону Брюссель намагається компенсувати вакуум, який утворюється в результаті рішення британців про вихід з ЄС.

Євросоюз однозначно задекларував, що усі країни Західних Балкан стануть членами ЄС. Це було зроблено ще на саміті ЄС-Західні Балкани у 2003 році в Салоніках, після чого були ратифіковані угоди про стабілізацію та асоціацію з цими державами та розпочаті переговори про вступ з Сербією, Чорногорією, Македонією й Албанією (Боснія і Герцеговина заявку на вступ до ЄС ще не подала).


Західно-балканські країни досить впевнено просуваються до членства в ЄС. І це попри уповільненість реформ, категоричну позицію Греції щодо офіційної назви Македонії, тісні зв’язки Сербії з Росією, складну внутрішньополітичну ситуацію в Македонії і Боснії та Герцеговині та неврегульовану проблему Косово, адже 4 з 28 країн-членів не визнали незалежність Косово від Сербії (Україна, до речі, також не визнала незалежність Косово).


Саміт лідерів країн Західних Балкан став черговим підтвердженням, що і Євросоюз і самі країни зацікавлені у виконанні необхідних вимог щодо членства, а Брюссель своєю підвищеною і постійною увагою до регіону стимулюватиме цей процес. На таку чітку позицію вказують заяви європейських лідерів та низка важливих рішень ЄС, оголошених у Парижі.

Так, господар форуму – Президент Франції Франсуа Олланд, у своєму виступі заявив про відкритість ЄС для членства країн Західних Балкан, а державний секретар з європейських справ МЗС Франції Арлем Дезір наголосив, що Західні Балкани є пріоритетом для Франції і для Європи.

Значення Західних Балкан для ЄС, особливо в світлі Brexit, підкреслила Високий представник ЄС із спільної зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні: «Це особливо важливо сьогодні, після результатів референдуму у Великій Британії, оскільки всередині Європейського Союзу ми інколи маємо проблеми з визначенням додаткових цінностей Європейського проекту в той час, як на Західних Балканах очевидно, що процес інтеграції до Євросоюзу приносить позитивні результати для громадян».

В результаті, у декларації саміту підтверджено, що, у контексті результатів референдуму у Великій Британії, усі країни регіону мають чітку європейську перспективу та досягли суттєвого прогресу на шляху до Європейського Союзу.

Отже, головним рішенням саміту було максимальне прискорення процесу набуття країнами Західних Балкан членства в Євросоюзі, щоб продемонструвати перспективність і успішність «Європейського проекту».

Тут мова свідомо не йде про два важливі рішення – про створення Регіонального бюро співпраці молоді і розвиток регіональної інфраструктури, оскільки вони є складовими чинниками у цілому процесі євроінтеграції Західних Балкан.

Щоб практично підтвердити свої гучні декларації, лідери Євросоюзу заявили про відкриття з 19 липня переговорів по двом ключовим главам переговорного процесу про вступ Сербії до ЄС – «Правосуддя і основні права» (глава 23) і «Юстиція, свобода і безпека» (глава 24), які довгий час блокувались через позицію Хорватії. На цьому, як заявив сербський прем’єр- міністр Александар Вучіч, наполягала особисто Ангела Меркель.

Загребу довелось поступитись своїми вимогами щодо повної співпраці Сербії з Гаазьким трибуналом та гарантування нею прав хорватської меншини задля підтримки загальної ідеї Євросоюзу.

На згаданому прикладі видно, як Брюссель стимулює країни Балканського регіону до мирного співіснування та компромісного врегулювання спорів, а країни-члени ЄС – до зважених рішень заради головної мети подальшого розвитку Євросоюзу.

Звичайно ж «компенсація» виходу Великої Британії з ЄС прискоренням процесу набуття членства країнами Західних Балкан носить переважно іміджевий характер, оскільки усі ці країни із загальним населенням 24,7 млн. жителів не зможуть замінити вклад Великої Британії в ЄС.

Втім, крім іміджевих факторів, на активізацію Брюсселем євроінтеграції Західних Балкан сприяли й інші чинники.

Практично одразу після Brexit в Росії почали звучати оцінки про недієздатність ЄС та перспективи Євразійського економічного союзу з натяком європейським країнам, які не є членами Євросоюзу, на ідею про вступ до ЄАЕС. Останній РФ позиціонує як альтернативу ЄС.

При цьому озвучувались припущення, що Брюссель після Brexit щонайменше візьме паузу в розширенні. Тому у Парижі лідери ЄС намагались розвіяти будь-яку стурбованість кандидатів і потенційних кандидатів та зацементувати їхній євроінтеграційний курс.

Крім цього, у Парижі було зроблено наголос, що Західні Балкани є частиною механізму гарантування безпеки Європи. У декларації саміту сказано: «Ми стимулюємо країни Західних Балкан посилити регіональну співпрацю, яка є важливою для стабільності регіону і всієї Європи».

Особлива увага приділяється протидії нелегальній міграції, адже головні потоки сирійських біженців спрямовувались саме через балканські країни. Могеріні заявила, що міграційна криза показала ризики радикалізації регіону і говорить про необхідність тісніше працювати разом.

Для ЄС важливо безпосередньо включити країни регіону в безпекові механізми функціонування ЄС, щоб створити спільний простір безпеки без «білої плями» у вигляді окремих країн Західних Балкан.

Брюссель також прагне повністю інтегрувати Західні Балкани в економічний простір ЄС, відповідно до вже діючої в регіоні зони вільної торгівлі та схваленого минулого року «Порядку денного про включення Західних Балкан».

На саміті у Парижі було вирішено реалізувати нові проекти з розвитку торгівельних та транспортних зав’язків. Проведений в Парижі 3-й саміт лідерів країн Західних Балкан і ЄС дозволяє зробити висновок, що після референдуму у Великій Британії Євросоюз посилив свої зусилля на напрямку Західних Балкан, демонструючи свою єдність та продовження раніше схвалених політик і стратегій.

Останнє важливо для України з огляду на задекларовану ціль набуття членства в ЄС, хоча й додаткового зростання уваги Брюсселю до України після Brexit очікувати не слід.

Віталій Мартинюк, аналітик УНЦПД, асоційований експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
Більше новин