Зозуля та ще 5 українських зірок, які залишили Прем’єр-лігу

Дмитро Марценишин
29 липня, 2016 п'ятниця
09:00

Нинішнє міжсезоння в українському футболі відзначилося черговим відтоком кваліфікованих гравців за кордон

Найбільший "розпродаж" влаштував "Дніпро", який через фінансові труднощі на правах вільних агентів залишили майже всі футболісти основного складу.

Роман Зозуля

"Дніпро" – "Бетіс" (Іспанія)

Для основного форварда збірної України Романа Зозулі перехід до севільського "Бетіса" став чи не найбільшим викликом у кар’єрі. Нападник отримав шанс проявити себе у одному з найсильніших європейських чемпіонатів – іспанському.

Родзинкою переходу стане протистояння Зозулі у севільському дербі зі своїм колишнім одноклубником по "Дніпру" – Євгеном Коноплянкою, на яке українські вболівальники будуть чекати з особливим нетерпінням.

Від 26-річного Зозулі у "Бетісі" не варто чекати зливи голів. Щоб це зрозуміти, достатньо подивитися статистику футболіста, який у 85 матчах за "Дніпро" забив 22 м'ячі, а у 25 іграх за збірну України – чотири.

Зозуля на полі бере іншим – він виконує великий обсяг "чорнової" роботи, своїми швидкими ривками тримає у постійній напрузі захисників та завжди б'ється до останнього не шкодуючи ані себе, ані суперника.

Почасти емоції у Романа б'ють за край, як у півфінальному матчу Кубка України проти "Зорі", де він вдарив арбітра та заробив піврічну дискваліфікацію, яку згодом було скорочено до трьох місяців.

"Бетіс" є середняком чемпіонату Іспанії, який не претендує на титули та лише зрідка потрапляє до єврокубків. Попри відсутність надмірних амбіцій, севільці мають у складі справжніх "зірок" –таких, як голландський хавбек Рафаель Ван дер Варт, який свого часу пограв за мадридський "Реал" та Хоакін, що колись був одним з лідерів збірної Іспанії.

Артем Федецький

"Дніпро" – "Дармштадт" (Німеччина)

Ще один основний футболіст збірної України, який довгі роки був символом "Дніпра" – Артем Федецький - продовжить кар’єру у німецькому "Дармштадті". До клубу Бундесліги правий захисник також перейшов на правах вільного агента.

"Дармштадт" повернувся до найсильнішого німецького дивізіону лише минулого сезону і фінішував у чемпіонаті Німеччини на 14-му місці. Великий досвід 31-річного Федецького, який багато порав у єврокубках та за національну збірну, повинен допомогти скромному клубу затриматися серед еліти на довше.

А сам Артем повинен довести критикам, що він насправді класний футболіст, здатний грати у одному з найсильніших чемпіонатів у Європі, а не гравець, який компенсує відсутність майстерності самовіддачею на полі.

Пилип Будківський

"Зоря" – "Анжі" (Росія)

Пилип Будківський давно вважається одним з найперспективніших український нападників. Недарма цього киянина ще у юному віці помітили у академії "Шахтаря", якому й належить зараз футболіст.

Але у донецькому клубі ставку робили на інших форвардів, через що Будківський був вимушений вештатися по орендах. По-справжньому розкритися нападник таранного типу зміг лише "Зорі", за яку на правах оренди відіграв три минулі сезони. З луганського клубу нападник отримав і виклик до національної команди .

Колишній головний тренер збірної  України Михайло Фоменко регулярно викликав форварда до розташування команди, проте на полі він з'являвся епізодично, провівши за команду лише шість неповних матчів. Їздив Будківський й на Євро-2016, проте жодної хвилина на провальному для нашої команди так і не зіграв.

Кар’єру 24-річний форвард продовжить у російському "Анжі", який ще кілька років тому "пачками" скуповував зірок масштабу Роберто Карлоса та Вілліана, а зараз веде у чемпіонаті боротьбу за виживання і минулого сезону фінішував лише 13-м.

Перехід Будківського у оренду до команди з Махачкали українські вболівальники зустріли з осудом, через те що футболіст погодився виступати за клуб з країни, з якою Україна веде війну. Головне - не зрозуміло, що дасть цей трансфер самому гравцеві, який проміняв "Зорю", яка виступить на груповому раунді Ліги Європи, на російського аутсайдера.

Роман Безус

"Дніпро" – "Сент-Трюйден" (Бельгія)

Роман Безус у 2013 році переходив з "Ворскли" до "Динамо" у статусі одного з найперспективніших футболістів країни. Атакуючий хавбек своєю яскравою грою за клуб з Полтави навіть заслужив виклик до збірної України та мав велике майбутнє.

Проте заграти у "Динамо" футболіст ні за Олега Блохіна, ні за Сергія Реброва не зміг. У 2015 році він відправився у оренду до "Дніпра", але й там не виявив своїх кращих якостей та постійно отримував критику з боку головного тренера дніпровців Мирона Маркевича.

Тепер Безус скуштує легіонерського хліба у бельгійському "Сент-Трюйдені", який минулого сезону ледве втримався у найсильнішому дивізіоні та фінішував у чемпіонаті Бельгії 13-м.

У цій команді від футболіста з досвідом виступів у єврокубках та за національну збірну чекають багато. І для 25-річного півзахисника важливо виправдати ці очікування та довести, що у його кар’єрі ще не все втрачено.

Дмитро Чигиринський

"Дніпро" – АЕК (Греція)

Дмитро Чигиринський ще якихось сім років тому вважався одним з найращих захисників Європи. Недарма його у донецького "Шахтаря" купила за величезні для гравців цього амплуа 25 млн євро сама "Барселона".

Але справи у володаря Кубка УЄФА-2009 у каталонському клубі не пішли і після сезону на лаві запасних він повернувся до "Шахтаря". Але й тут з'ясувалося що тодішній головний тренер донеччан Мірча Луческу розраховує на інших гравців. На додачу Чигиринського стали переслідувати хронічні травми, через які він з 2010 по 2015 рік зіграв за "Шахтар" лише 37 матчів.

Життя у 29-річного центрального захисника почало налагоджуватися у 2015 році, після переходу до "Дніпра", де він нарешті зміг здобути місце у основі, примусивши навіть говорити про своє можливе повернення до збірної України. Але на Євро-2016 Фоменко досвідченого футболіста так і взяв.

Тепер Чигринський спробує сили у одному з найсильніших грецьких клубів – АЕК. Цей афінський клуб 11 разів ставав чемпіоном Греції, проте свої найкращі часи залишив позаду – останнє золото датоване 1994 роком.

Минулий сезон виявився для АЕК доволі суперечливим. З одного боку - клуб фінішував у чемпіонаті Греції на другому місці. З іншого - поступився у плей-офф правом гарти у Лізі чемпіонів ПАОК. Тож афінцям доведеться виступати у скромнішому турнірі – Лізі Європи.

Євген Шахов

"Дніпро" – ПАОК (Греція)

Шанс зіграти на груповому раунді Ліги чемпіонів отримав інший український футболіст – Євген Шахов, який перейшов з "Дніпра" саме до ПАОК.

Минулого сезону 25-річний атакувальний півзахисник став справжнім лідером "Дніпра" та допоміг клубу, попри фінансову скруту, здобути бронзові нагороди чемпіонату України. Викликався Шахов й до національної збірної, але поки у її складі не дебютував.

А от за свою нову команду Шахов уже зіграв у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів та допоміг їй у першому матчі досягти сприятливого результату. Клуб із Салоників зіграв у гостях внічию 1:1 з голландським "Аяксом" і опинився перед повторним матчем у більш вигідному, ніж суперник, становищі.

Шахов відіграв проти амстердамців весь матч у основі на позиції плей-мейкера. Цікаво, що результативний пас на автора єдиного голу греків - Джалму Кампуша віддав інший екс-футболіст "Дніпра" – бразилець Лео Матос, який перейшов до ПАОК дещо раніше.

Цими шістьма футболістами втрати українських команд не обмежаться. Вже відомо, що залишить "Дніпро" капітан команди Руслан Ротань, який зараз перебуває у пошуках нового клубу та, вірогідніше за все, продовжить кар’єру у ізраїльському "Хапоелі" з Тель-Авіва.

Безумовно, відтік таких гравців негативно вплине на рівень Прем’єр-ліги. З іншого боку, у виграші виявиться збірна України, адже наші футболісти отримають необхідний ігровий досвід у турнірах, які переважають за напругою наш національний чемпіонат.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:32
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
На фронті відбулося 114 боєзіткнень, ворог атакує на 7 напрямках, - Генштаб
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
Більше новин