Чи зробить ФБР президентом Дональда Трампа

Дмитро Гомон
2 листопада, 2016 середа
15:23

За кілька днів до дня голосування на президентських виборах в США американська спецслужба розмістила компромат на подружжя Клінтон

Публікація компромату від ФБР на Хілларі та Білла Клінтонів може різко змінити хід передвиборчої кампанії та схилити виборців голосувати за Трампа. В центрі уваги - директор ФБР Джеймс Комі. Завдяки його зусиллям з новою силою зазвучала тема електронних листів Хілларі Клінтон.

А тепер його контора підлила масла у вогонь, розмістивши матеріали розслідування щодо її чоловіка. Йдеться про дуже давнє розслідування, яке має присмак корупції та зловживання владою за часів президентства чарівного Білла Клінтона.

Болючі точки Клінтон

Хілларі Клінтон Дональд Трамп вечеря

Трамп і Клінтон на благодійній вечері. Фото: Reuters

Комі 28 жовтня надіслав листа в Конгрес, де говорив, що відновлює вже завершене розслідування щодо електронних листів Хілларі Клінтон. Йдеться про один із найболючіших аргументів проти кандидатки - на посаді держсекретаря вона користувала приватною електронною скринькою замість службової, чим теоретично могла наразити на небезпеку державну таємницю.

Влітку директор ФБР говорив, що розслідування завершено і воно не виявило жодної шкоди державі, яку б заподіяло листування Клінтон. Та за 11 днів до дня голосування Джеймс Комі змінив свою думку та оголосив про це публічно. Він пояснив, що ФБР отримало нові електронні листи, тому розслідування відновлено.

І хоча поки що взагалі не зрозуміло, що міститься в тих листах,  рейтинг Клінтон сильно похитнувся. А деякі опитування вже показують, що Трамп її випереджає. Інші ж, з урахуванням статистичної похибки, показують, що мільярдер йде нарівні зі своїм конкурентом.

Зокрема, соцопитування проведене на замовлення телеканалу ABC та газети The Washington Post показало, що Трамп має підтримку 46% виборців, а Клінтон - лише 45%. Так зване "суперопитування" від CNN (Poll of Polls), яке об'єднує дані п'яти найбільш значущих соцопитувань, свідчить, що Клінтон має підтримку 46%, а Трамп - 42%.

Новий компромат від ФБР з'явився на одному з офіційних аккаунтів Twitter ФБР. Як зазначає видання The Washington Post, цей аккаунт (@FBIRecordsVault) не використовувався більше року. У неділю, 30 жовтня, він "прокинувся" та почав постити посилання на архівні документи ФБР.

До речі, першими там з'явились записи не про Клінтонів, а про батька кандидата республіканців - Фреда Трампа. Якогось компромат там немає - лише велика біографічна довідка, складена здебільшого ще у 1988 році. Її супроводжував запис у Twitter ФБР про те, що "Фред Трамп (1905-1999) був справжнім організатором проектів у нерухомості та філантропом".

Удар по Біллу Клінтону

А от свіжа пачка матеріалів стосується розслідування, проведеного у 2001-2005 роках. Воно стосувалося помилування, яке Білл Клінтон надав фінансисту Марку Річу в 2001 році, в останні дні свого президентства.

Сам Річ помер у 2013 році. У 1980-х роках він втік зі США до Швейцарії як тільки дізнався про те, що проти нього порушено розслідування з приводу ухилення від сплати податків.

Розслідування ФБР стосувалося звинувачень на адресу Білла Клінтона в тому, що він помилував Річа в обмін на подальші значні пожертви на виборчу кампанію Хілларі Клінтон в Сенат та у Фонд Клінтонів. Втім спецслужба нічого так і не виявила.

"Документи Річа надали дуже мало нової інформації щодо розслідування, яке шкодило Клінтону в його перші роки після президентства. Але вони стали нагадуванням про наполегливе кримінальне розслідування цього випадку", - пише The Washington Post.

Звісно, в таборі Клінтон мовчати не стали й звинуватили ФБР у дивній поведінці. "Чи опублікує ФБР документи щодо дискримінації в готелях Трампа у 1970-х?" - ставить риторичне питання спікер передвиборчої кампанії Клінтон Брайан Феллон.

"Два найгірших кандидати"

У ФБР заявляють, що лишаються поза політикою. Та їхні виправдання, як і дії, звучать доволі дивно. Зокрема, дані розслідування по Біллу Клінтону, стверджують в бюро, були опубліковані автоматично, згідно із Законом про свободу інформації.

Згідно з ним, інформація публікується після надходження запитів від ЗМІ. Як зазначає BBC, її запити по цій справі довго лишались без відповіді. У ФБР також вказують, що їхній Twitter, який публікує посилання, відновив роботу після удосконалення сайту.

Демократи також звинувачують директора ФБР у лицемірстві, пригадуючи його слова про те, що день виборів занадто близько аби публічно звинувачувати Росію в намаганні втрутитись у хід передвиборчої кампанії.

Як зазначає CNN, демократи також хочуть знати, чому Комі проінформував Конгрес щодо нових електронних листів Клінтон, але не надає деталі розслідування щодо зв'язків з Кремлем колишнього керівника передвиборчої кампанії Трампа Пола Манафорта та колишнього радника з питань зовнішньої політики Картера Пейджа.

Читайте також: Злий геній Трампа. Керівник кампанії кандидата погорів на грошах Януковича

Сама Клінтон з новою енергією накинулась на самого Трампа, нагадуючи виборцям, що той досі не опублікував декларацію про доходи і з великою неповагою ставиться до жінок.

Трамп зараз змагається за так звані "блакитні" штати - ті, де виборці більше схиляються в сторону демократів, але ще не дуже певні в своєму виборі. За його словами, нові деталі від ФБР мають змусити тих, хто проголосував достроково, передумати та проголосувати знову - тепер уже за нього, звісно.

Дострокове голосування - розповсюджене явище в США, ним користуються, наприклад, ті, хто зареєстрований в одному штаті, а працює в іншому. Цього разу таких виборців набралось уже 26 млн - це приблизно 13% від усієї кількості зареєстрованих виборців. У деяких штатах виборцям, які голосували достроково, дозволено міняти свою думку тричі.

Взагалі, як пише Associated Press, ця компанія вирізняється тим, що стала змаганням двох найбільш непопулярних кандидатів. Кожен із них звертається до виборців з аргументами, які мусять вибрати саме його, як менше зло з-поміж двох непривабливих опцій.

В яку гру грає ФБР

Щодо ФБР, то як пише The Guardian, Джеймс Комі подумував колись над політичною кар'єрою. І, схоже, має власні плани щодо своєї кар'єри. Цікаво, що його, зареєстрованого виборця республіканців, на посаду директора ФБР призначив Обама. "ФБР у політичній норі - і не може зупинитися, щоб припинити її рити", - констатує CNN.

Досі Трамп називав його одним із головних фальсифікаторів перегонів. Звісно, він мав на увазі літню заяву Комі про те, що розслідування електронного листування Клінтон не виявило проблем чи ознак зламу. Тепер же Комі перетворився для Трампа на дуже справедливу людину.

Схоже, що директор ФБР затіяв власну гру, але ніхто не певен, яку саме. Обґрунтованих пояснень його діям немає. Одна з теорій говорить про те, що він піддався критиці з боку республіканців через зняття звинувачень щодо Клінтон влітку і тепер "виправляє" ситуацію. Але доказів для такого припущення немає.

Проте вже очевидно, що ми до останнього дня перегонів не будемо певні, хто ж буде новим керівником Білого Дому - улюбленець російського президента Дональд Трамп чи держсекретар, за якої відбулось перезавантаження стосунків із РФ Хілларі Клінтон.

Теги:
Читайте також:
Київ
0°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:47
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
Більше новин