Усик та радянська армія. Чому кращому боксеру України варто змінити погляди

Боксер Олександр Усик своїм привітанням з 23 лютого знову роздратував мільйони українських вболівальників

Святкові традиції

Олександр Усик не зраджує традиціям. 23 лютого на його сторінці у Instagram, як і рік тому, знову з'явилося привітання "З днем захисника Вітчизни". Святом, яке раніше було відоме, як "День радянської армії та військово-морського флоту", а потім перетворилося на професійне свято російських військових. День, святкування якого в очах мільйонів українців зараз виглядає неприпустимим.

Така публічна особа, як Усик, мала б це розуміти, і принаймні, не афішувати своїх заскорузлих "совкових" поглядів. Але він їх не соромиться, через що вже тисячі українських вболівальників відвернулися від нього. Це попри те, що Олександр Усик, дійсно, вправний боксер, олімпійський чемпіон та чемпіон світу серед професіоналів.

Зруйнований імідж

Особливо поведінка Усика дисонує з іміджем, який раніше вдало експлуатував боксер. На Олімпіаді-2012 у Лондоні він виступав з "оселедцем" на голові, а після своєї перемоги у фіналі затанцював гопак. Це було потрапляння у "десятку", а козацьку тематику підхопили й у клубі "Українські отамани", який виступав у Всесвітній серії боксу.

Проте після анексії Криму ореол патріотизму навколо Олександра Усика почав стрімко танути. Він спокійно залишився на окупованому росіянами півострові жити у Сімферополі, хоча й надалі представляє Україну та виходить на ринг з синьо-жовтим прапором. Проте на запитання "чи Крим - це Україна" на одній з прес-конференцій Усик відповів, що "Крим – це Крим".

Політика та спорт

У 2015 році Усик відзначився тим, що разом главою окупаційного кримського уряду Сергієм Аксьоновим відкривав у Сімферополі дитячий турнір. Він мав би розуміти наслідки такого кроку, але надалі лише повторює, мов мантру фразу "спорт поза політикою".

Читайте також: Гордість нації, чи пристосуванець. Суперечлива історія боксера Олександра Усика

Хоча сам ще під час парламентських виборів 2012 року був втягнений у політику по самі вуха, з'явившись після голосування перед оприлюдненням екзит-полів у штабі "Партії регіонів" та заявивши про підтримку цієї політичної сили, яку представляв президент Федерації боксу України Володимир Продівус.

Усик вперто не помічає, що Росія веде проти України війну і розповідає про ефмериний один народ. "Я не розділяю російський та український народи, бо ми – слов'яни", - каже він.

З огляду на це зовсім не дивно, що Олександр Усик підкреслено приязно поставився до росіянина Андрія Князева, з яким він зустрічався у квітні 2015 року. Боксери навіть потоваришували, а згодом Князев, який зазнав поразки, допомагав Усику у підготовці до інших боїв у якості спаринг-партнера.

"Радянський" анклав у США

Зараз Олександр Усик поїхав до США де він з кінця минулого року тренується і проводить бої. Але наївно розраховувати, що його свідомість та погляди там зміняться. Більшість українських боксерів там опиняються у своєрідному анклаві, відмежовуючись від оточуючого світу та спілкуються переважно зі своїми колегами з пострадянського простору.

Читайте також: Старий знайомий Кличка. Хто такий наступний суперник Усика – Хантер

У нас є свої військові свята. 14 жовтня на Покрови, відзначається "День захисника України", а 6 грудня – "День української армії". Але згадки про них на сторінках Олександра Усика у соціальних мережах шукати не варто. Його передплатники й надалі отримуватимуть привітання з 23 лютого та георгіївські стрічки на 9 травня.