Доповнена реальність. Як Facebook створює розширену версію світу

Анастасія Пашинська
20 квітня, 2017 четвер
12:55

Марк Цукерберг вірить, що за 5 років Facebook перетвориться з соціальної мережі в розширену версію нашого світу

Засновник Facebook Марк Цукерберг вважає, що найголовніше зараз в гаджетах - це їхні камери. Раніше для смартфона було важливо посилати текстові повідомлення. Зараз людям легше послати фотографію, щоб пояснити, де вони або чим зайняті, доповнюючи реальну фотографію своїми позначками.

Саме це і змусило Цукерберга задуматися над втіленням ідей доповненої реальності. Це і є кінцева мета компанії.

null

Чим стане Facebook через 10 років

Що таке доповнена реальність (AR)

Доповнена, або розширена, реальність (augmented reality, AR) поєднує віртуальний і реальний світи в одне ціле. Тобто на зображення реального світу накладається додаткова інформація. Що це означає. Пам'ятаєте мультик "Хто підставив Кролика Роджера". Там справжні люди взаємодіяли з мультяшками в реальному світі.

Так і тут, уявіть, що ви знімаєте відео з морквою (так собі відео) і в реальному часі додаєте цифрового кролика, який спробує згризти цю морквину.

Для доповненої реальності необхідні програмне забезпечення і відеошукач, яким можуть бути камера на телефоні або спеціальні окуляри, такі як Google Glass. Одним з примітивних продуктів доповненої реальності є Snapchat і гра PockemonGo.

Багато речей більше не будуть існувати фізично

Сконцентрувавшись на технологіях, фахівці Facebook сподіваються максимально спростити життя людей, щоб ніщо не заважало їм виражати себе в спілкуванні. Це допоможе стати ближче один до одного і спілкуватися без обмежень. Саме тому для Facebook так важлива доповнена реальність, яка з'єднає фантазію людини з реальним світом в реальному часі.

"Ми всі хочемо контактні лінзи чи окуляри, які було би зручно носити, але які б малювали цифрові об'єкти поверх реального світу. Наприклад, захотіли пограти в шахи: вжух - і перед нами вже стоїть цифрова дошка з розставленими фігурами, на якій ми можемо грати удвох", - розповідає про своє бачення доповненої реальності Цукерберг.

null

Або, наприклад, захотілося подивитися телевізор. За допомогою таких лінз можна розмістити цифровий телевізор на будь-якій поверхні. Крім зручності (телевізор і шахи завжди під рукою), це і велика економія.

Замість витрати грошей на телевізор вартістю 500 доларів, ви купуєте додаток вартістю один долар і користуєтеся ним, коли захочете. Безліч речей в нашому житті можна замінити на віртуальні цифрові аналоги. Це буде набагато зручніше і дешевше.

Віртуальний гід по світу

Цукерберг також розповів про інший спосіб, як можна використовувати доповнену реальність. Уявіть, що ви відправилися у відпустку в Рим. Ви перший раз в місті і хочете подивитися Колізей.

Асистент доповненої реальності накладе покажчики на реально існуючі вулиці і виведе вас до Колізею. Потім підпише кожну деталь історичною довідкою, а зруйновані об'єкти в мить віртуально відреставрує завдяки цифровим замальовкам. Або, наприклад, ви - великий фанат світу Гаррі Поттера і тепер зможете перетворити свій будинок на Хогвартс.

null

Доповнена реальність може знайти місце навіть в корпоративному середовищі: від читання електронної пошти, до моделювання проектів. Тому засновник Facebook вважає, що доповнена реальність буде значно популярнішою за віртуальну, яка обмежується лише світом комп'ютерних ігор.

Facebook запрошує долучитись до розробки

Ще недавно Цукерберг вважав, що такі технології будуть можливі років через 10. Але за останні два роки різні розробники вже випустили в примітивній формі інструменти доповненої реальності. Згадати хоча б гру Pockemon Go або всілякі відеофільтри для обличчя у Snapchat. Для когось це лише дитячі ігри, але розробники Facebook вважають це початком нової ери.

Для того щоб ця сфера розвивалася, мало сказати: давайте сядемо і придумаємо разом. Важливо надати умови для кожного, хто готовий займатися розвитком доповненої реальності. Саме це і збирається робити команда Facebook. З вівторка Facebook зробить систему додатка для камери відкритою, щоб кожен бажаючий міг попрацювати з нею.

Інтерфейс для розробників буде максимально простим, тому брати участь можуть і люди, далекі від знання кодування. Сам код буде відкритий, подібно до системи Linux. Замість того, щоб вибирати між 10-20 можливостями, з'явиться тисяча варіантів масок і предметів доповненої реальності. Саме для цього у всі додатки Facebook розробники додали камери, які підтримують технології доповненої реальності.

null

Цифрові моделі, які не відрізнити від реальних

Але не тільки в цих інструментах полягає суть. Компанія займається розробкою впровадження якісних 3D-моделей. Такі моделі повинні взаємодіяти з іншими об'єктами. Для цього є навіть спеціально навчений штучний інтелект SLAM.

Як це виглядає? Наприклад, ви можете сфотографувати свій сніданок на столі і зробити напис на фотографії "час перекусити!". Штучний інтелект визначив, що це тарілка, а це стіл. На столі якраз є достатньо місця, щоб SLAM поставив туди напис "час перекусити!" Напис набуде такого вигляду, наче він дійсно стоїть на столі, на нього правильно падає світло.

null

Така технологія дозволить робити 3D-фотографії. Наприклад, 3D-фотографія кімнати. Це означає, що фотографію можна розглядати під будь-яким кутом, змінювати світ, предмети на ній будуть змінюватися залежно від кута огляду. З такими знімками можна експериментувати: затопити кімнату, вимкнути/увімкнути в ній світло.

Штучний інтелект також буде розпізнавати предмети. Навівши камеру на чашку з кавою, він запропонує доповнити її ефектами, які підійдуть саме до чашки з кавою: пар у вигляді сердечка, або додасть другу чашку кави, начебто ви п'єте каву не на самоті.

Що потрібно, щоб ми потрапили в доповнену реальність?

Щоб створити доповнену реальність, необхідно, щоб штучний інтелект вмів визначати точне місце розташування предметів, створював якісні 3D-ефекти і вмів розпізнавати об'єкти.

Фахівці Facebook вчать машину не тільки розпізнавати предмети, а й їхнє положення в просторі щодо інших предметів, які можуть рухатися. Штучний інтелект компанії Facebook вже вміє робити майже все з необхідного списку. Залишилося подумати над способом реалізації.

nullЯк штучний інтелект Facebook розпізнавав предмети (по роках)

Говорячи про вже існуючі окуляри доповненої реальності Google Glass, Цукерберг пояснив їх провальність поспіхом розробників. У Google сподівалися, що їхні окуляри стануть прекрасним стартом для багатьох, і випустили "сирий матеріал", щоб доопрацьовувати його.

На думку Цукерберга, зараз неможливо створити пристрій доповненої реальності, але через 5-7 років фахівці Facebook точно дозріють до створення спеціальних окулярів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
17:37
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
Більше новин