"Навальный, выйди вон!". Чому Путіну заважає конкурент з 1% рейтингу

Анастасія Пашинська
4 травня, 2017 четвер
11:12

Російський суд дав опозиціонеру Олексію Навальному 5 років умовно. Цей вирок може знищити всі президентські амбіції політика

Що трапилося

Вирок у справі політика Олексія Навального і підприємця Петра Офіцерова 3 травня набув чинності. Це означає, що Навальний не зможе балотуватися на вибори президента Росії. Замість цього він буде відбувати покарання у вигляді 5 років умовного ув'язнення.

Справі "Кировлес", за якою було засуджено Навального і Офіцерова, вже 6 років. Підприємців звинувачують в розкраданні коштів на 16 мільйонів рублів ($510 тисяч на 2008 рік).

Держзвинувачення вважає, що в 2008 році Навальний, користуючись своїм становищем радника губернатора Кіровської області, уклав вигідний контракт з лісопромисловою державною компанією.

Нібито за цим контрактом Навальний з Офіцеровим купували ліс за безцінь, а далі перепродавали його за ринковою вартістю.


Справу "підіймали" щоразу, коли Навальний публікував компрометуючий матеріал, який стосується державних установ, наприклад, про схему "розпилу" ресурсів компанії "Транснефть" або під час виборів мера Москви, в яких брав участь Навальний.


У лютому 2016 року Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ) поставив крапку в справі, визнавши порушення прав Навального і Офіцерова в справі "Кировлес". ЄСПЛ заявив, що бізнесменів засудили за звичайну підприємницьку діяльність. Суд присудив їм по 8 тисяч євро моральної компенсації, а також 71 тисячу євро на компенсацію судових витрат.

Новий виток справи

Але на цьому справа не закінчилася. 5 грудня 2016 року "Кировлес" почали розглядати повторно. Учасники, крім судді, який після першої частини справи "Кировлеса" пішов на підвищення в посаді, були ті ж самі. Навіть обвинувальний вирок, який винесли Навальному і Офіцерову 8 лютого залишився таким самим.

Телеканал "Дождь" перевірив і виявив, що 56 з 57 сторінок вироку збігаються. Адвокати Навального вважають, що рішення ЄСПЛ не було виконано, через те що суддя у справі "Кировлес" зачитав той самий вирок, який був скасований раніше. Російський суд діє за принципом - не вийшло перший раз, вийде вдруге.

Цікаво, що справу почали повторно розглядати після заяви Навального про плани балотуватися в президенти. Після винесення вироку Навальний не зможе брати участь у виборах, навіть якщо звернеться знову в ЄСПЛ.

Суд завжди довго розглядає заяви і не встигне зняти звинувачення з політика до початку виборів. Однак глава передвиборчої кампанії Навального - Леонід Волков заявив, що вони будуть продовжувати кампанію і добиватися права балотуватися.

До речі, Навальний був одним з перших, хто однозначно заявив про свою участь у виборах і навіть представив свою передвиборчу програму.

У неї входить: введення одноразового податку для олігархів і постійний податок на надприбуток, підвищення мінімальної зарплати в три рази, боротьба з корупцією, децентралізація Москви, реформа силових структур.

Припинення військових дій у Сирії та Україні також входять в програму Навального, хоча російська влада досі не визнає присутність російських військ на території України.

Дімон, вийди вон!

Фонд боротьби з корупцією (ФБК), заснований Навальним, опублікував фільм-розслідування "Він вам не Дімон", присвячений таємним багатствам прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Фільм викликав шквал емоцій, після чого 26 березня по всій Росії були проведені мітинги, організовані Навальним і його командою. Люди вимагали імпічменту влади, скандували "Дімон, вийди вон!" І "Геть царя!".

Навального затримала поліція ще до проведення мітингу, але відпустила того ж дня. Він підтримував зв'язок з учасниками мітингу через Twitter. Навальний - не єдиний затриманий.


Тільки в Москві було заарештовано близько тисячі чоловік, серед яких були журналісти та іноземні громадяни, школярі. Силовики не соромилися застосовувати грубу силу під час затримання.


І хоча мітинг був мирний, організація узгоджена з місцевою владою, прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що ініціатива Навального - ніщо інше як провокація, а його заклики виходити на протест - нелегальні. На думку Пєскова, правоохоронні органи діяли в рамках своїх повноважень.

Зростання популярності

За даними російської соціологічної компанії "Медіологія", кількість згадок Навального в російських ЗМІ в порівнянні з минулим роком зросла в 5 разів. Найчастіше в згадуються тільки Путін, Трамп, Медведєв, Пєсков, і президент України Петро Порошенко.

Однак Навального неохоче запрошують до студій російських телеканалів. Але це не заважає йому проводити "вуличну" агітацію на мітингах та за допомогою власного блогу. І якщо Навальний доб'ється дозволу на балотування, у нього буде рік на проведення передвиборчої компанії.


За соціологічними дослідженнями російського "Левада-центр", мітинги Навального підтримують 38% росіян, знають, хто це - 47% росіян. Серед опитаних лише 1% вже готові віддати за нього свій голос і 9% відповіли, що, можливо, проголосують за нього на майбутніх виборах.


Правда, є росіяни, які негативно ставляться до мітингів Навального. Їх теж багато - 39% опитаних.

На Навального навіть було скоєно напад біля офісу Фонду боротьби з корупцією. 27 квітня його облили зеленою фарбою, в результаті чого Навальний отримав опік сітківки ока.

Поліція не змогла зловити зловмисників, тому що за щасливим збігом камери спостереження в цей день не працювали.

Це вже не перший подібний напад на політика. До цього в березні його також обливали зеленкою і закидали тухлими яйцями.

Кому заважає Навальний на виборах

Поки що незрозуміла доля майбутніх виборів президента Росії в 2018 році. Про свій намір балотуватися заявили 8 громадських діячів і політиків, включаючи Навального.

Нинішній президент Росії Путін не дав офіційної відповіді про свою участь в майбутніх виборах. Але якщо він вирішить брати участь, то соціологічні опитування показали, що 48% росіян проголосують за нього. 48% за Путіна проти 1% за Навального не дуже перешкоджатимуть системній владі.

Існують сумніви в опозиційності Навального. Якщо б він дійсно заважав Путіну, то він його б давно "прибрав". Навальний створює видимість опозиції і дає шанс висловитися незгодним з існуючою владою.

Можливо, що фільм-розслідування Навального "Він вам не Дімон" бореться не з самою владою, а особисто з Дмитром Медведєвим, і це лише міжусобні війни за місце премєр-міністра.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:08
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали двоє дітей
11:02
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
Більше новин