Каталонія - багатий регіон Іспанії. Та чи зможе її економіка існувати самостійно

Економічний аргумент став одним з приводів референдуму в Каталонії. Та чи готові каталонці до економічної незалежності

Хто кого годує

Обґрунтовуючи доцільність від’єднання регіону від Іспанії, каталонці часто вдавалися до мови цифр - мовляв, Каталонія годує всю Іспанію. Подібні докори з Донбасу чула й Україна, але насправді вони виявилися оманою - регіон більше отримував, аніж віддавав. А що у випадку з Каталонією?

За даними уряду Каталонії, в регіоні проживає близько 7,5 млн населення - 16% всієї Іспанії. Та щорічно цей регіон (лише 6,3% території Королівства) створює близько 19% ВВП країни. Частка Каталонії в іспанському експорті ще вища - 25,6%.  

Це один з найзаможніших регіонів королівства. Якщо ВВП на душу населення в середньому по Іспанії складає 19 тис. євро, то каталонці за рік в середньому мають 28 тис. євро. Це майже на 13% вище, аніж в середньому в 28 країнах ЄС.

Але по факту каталонці не отримують стільки ж, скільки заробляють. За даними уряду Каталонії, регіон недоотримує щорічно 16 млрд євро. Офіційний Мадрид визнає лише 10 млрд. євро. Найбільше ця несправедливість далася в знаки під час кризи 2007-2008 років.

Та не лише це дратує працьовитих каталонців - їх не влаштовує, як центральний уряд поводиться з національним боргом. За період 2009-2016 років через політику Мадриду державний борг зріс з 39% до 100% ВВП Іспанії та складав близько 1,1 трлн євро.

Читайте також: США найбільший боржник у світі і при цьому - найбільша економіка. Як маніпулюють показником держборгу

Частка Каталонії в державному борзі - 35% її ВВП. Проте щороку вона зростала - каталонці говорять, що не хочуть прирікати майбутні покоління регіону на виплату боргів всієї країни. Тож цілком ймовірно, що отримавши незалежність, Каталонія позбудеться й боргового ярма.

Що чекає після від’єднання

Думки стосовно майбутнього незалежного регіону розділилися. Хтось пророкує неминучий крах економіки та зубожіння населення регіону, частина ж експертів вважає сценарій розвитку економіки вже незалежної Каталонії цілком ймовірним.

Міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос стверджує, що Каталонія в результаті проголошення незалежності може втратити третину ВВП, а безробіття в регіоні зросте вдвічі. Але згадайте прогнози щодо Брекзіту - це надто невдячна справа.

З того, що однозначно станеться - втрата європейського ринку, адже членом ЄС без Іспанії їй не бути. Принаймні в наближчі кілька років. 

Зараз регіон експортує на ринок країни Європи близько 65% своєї продукції. Третина виробленого в Каталонії споживається на внутрішньому ринку Іспанії.

Переживають й інвестори регіону - 70% яких походять саме з країн ЄС.

 

Експорт Каталонії та інвестиції в регіон   Джерело: businessinsider

Навіть, якщо новій країні вдасться зберегти євро як валюту (що малоймовірно), місця в Центральному європейському банку вона все одно позбудеться, пише CNN Money.

Існує небезпека, що такого не витримає система недержавного пенсійного накопичення, а це означає, що каталонці ризикують втратити свої накопичені пенсії.

Подорожчає як вартість товарів, вироблених в Каталонії, так і імпортних. Самостійний регіон перестане бути членом Світової організації торгівлі, тож зіткнеться з десятками торгівельних бар’єрів, яких досі не було.

Та від такого “розлучення” постражджають не лише Каталонія та Іспанія, а й увесь ЄС. Лише за перший день після проголошення результатів референдуму європейська валюта ослабла щодо долара на 0,7%.

Чи можливий успіх

Іспанія сильно постраждала внаслідок світової фінансової кризи, втративши понад 10% ВВП. А рівень безробіття в країні підскочив до вражаючих 25%.

Барселона однією з перших зуміла одужати після кризових років. В 2014 році економічне зростання в регіоні було майже вдвічі вищим за середній показник по країні. Останні роки теж свідчать на користь Каталонії.

Джерело: Дивись.Інфо

Та й з проблемою безробіття регіон дає собі раду значно ефективніше - 13,2% в Каталонії проти 17,8% загальноіспанського рівня. Регіон приваблює 14% інвесторів в іспанську економіку. 

Економіку Каталонії фахівці називають динамічною. Близько 70% в її частці складає ринок послуг.

Воно й не дивно - Барселону в 2015 році відвідало 17,5 млн іноземних туристів, які залишають в бюджеті регіону 15,7 млрд євро. Щороку їх потік тільки зростав - дійшло до того, що барселонці почали скаржитися на їх надмір.

Читати також: В Європі влаштовують демонстрації проти туристів, які їх годують. Чому так відбувається

Додає інтересу до регіону й місцева футбольна команда, яку люблять фанати з усього світу. За оцінками Forbes нинішня вартість "Барселони" становить $3,6 млрд.

Аеропорт Барселони прийняв понад 40 млн пасажирів за рік - що робить його одним з найбільших хабів в Європі.

Столицю Каталонії - Барселону- вважають містом інновацій. Тут є офіси IBM, Microsoft, Sun Microsystems, Nestle, Unilever, Volkswagen Nissan. Щороку в місті проходить один з найбільш інноваційних світових форумів - Mobile World Congress.

Звісно, вихід Каталонії зі складу Іспанії багато змінить: й потік туристів зменшиться, й “Барселона” втратить в ціні та й робота аеропорту під питанням - цілком ймовірно, Мадрид заборонить здійснювати польоти туди.

Та це радше короткотермінова перспектива. Ймовірно, через кілька років ЄС зуміє переконати Мадрид, що йому краще без Барселони. Зрештою, для демократії без різниці, чи буде у великій європейській сім’ї одна велика Іспанія чи Іспанія та мала Каталонія (яка, до слова, за розмірами лише трішки менша за Данію).