В Європі влаштовують демонстрації проти туристів, які їх годують. Чому так відбувається

Дмитро Гомон
10 серпня, 2017 четвер
17:01

У Барселоні, Венеції, на Майорці та інших містах Європи громадяни протестують проти туристів, звинувачуючи їх у підвищенні цін на житло та забрудненні довкілля

На 17 серпня призначено проведення антитуристичних демонстрацій на Майорці та в Сан-Себастьяні. Масовий наплив людей з усіх куточків світу викликає невдоволення місцевих жителів не лише в цих двох іспанських туристичних локаціях. Британська газета The Guardian стверджує, що подібні настрої поширюються по всій Європі.

"Туристи, їдьте додому!"

Говорити за всю Європу, напевно, не варто, але дійсно, невдоволення туристами можна спостерігати як мінімум в Іспанії, Італії та Хорватії.

"Хронічне переповнення у деяких облюбованих туристами європейських популярних місцях викликає сердиту реакцію, від ввічливого протесту до появи графіті "Їдьте додому!" та навіть фізичного залякування", - пише Reuters.

Антитуристичне графіті в Барселоні. Фото: Reuters

У липні акція протесту пройшла у Венеції. Місцеві мешканці пройшлися крізь натовп приїжджих з плакатами, на яких було написано "Моє майбутнє - це Венеція" та "Я не хочу їхати, я лишаюсь".

В акції брало участь близько 2000 людей. Місто щороку відвідує близько 20 млн туристів, тоді як місцеве населення складає всього лише 55 тисяч.

Демонстрант у Венеції тримає гасло "Я не хочу їхати, я лишаюсь". Фото: Reuters

Незадоволені різким збільшенням кількості туристів також мешканці старої частини хорватського міста Дубровник. Вони, як пише Reuters, скаржаться, що це робить їхнє життя нестерпним.

У кількох іспанських містах акції носили менш мирний характер, бо голосом протесту стали молоді лівацькі угрупування.

Наприкінці липня у столиці Майорки місті Пальма група молодиків з Arran (одна зі складових ліво-радикальної каталонської партії CUP) пробіглася по яхтах та ресторанах на Marina Moll Vell. Це набережна, де завжди перебуває багато туристів. Молодики палили фаєри та посипали столи і відвідувачів конфетті.

Активісті з Arran у липні також атакували туристичний автобус у Барселоні: написали на ньому слоган "туризм вбиває місцевість" та прокололи колесо. Жоден пасажир не постраждав.

Пошкоджений автобус. Фото: Twitter / @CUPBarcelona

Подібні настрої розділяють молоді ліваки в Країні Басків, де після роззброєння терористичної організації ETA почався наплив туристів.

Можна було б не звертати уваги на лівацькі витівки, але вони є відображенням загального невдоволення місцевого населення. І проблема не лише в переповнених туристичних локаціях: є економічні та політичні причини.

Туристи та ціни

Мешканці Барселони, Венеції, Флоренції та інших міст півдня Європи невдоволені тим, що через туристів зростають ціни на житло. Журналістка BBC, яка мешкає у Барселоні, пояснює: у той час як багато молодих іспанців заробляють в середньому не більше 1000 євро на місяць, оренда звичайного житла в центрі Барселони може коштувати 800 євро на місяць чи більше.

Газета El Periodiсo пише, що оренда житла в центрі Барселони зросла на 10% за 2014-2016 роки. Будувати нове житло там особливо немає де, бо затиснуте між морем та горами місто не має простору для розширення.

Кількість туристів у Південній Європі за останні два роки значно зросла. Сталося це, зокрема, через посилення терористичної загрози в Єгипті, Тунісі, Туреччині та інших регіонах, які приваблювали відпочиваючих.

Однією з цілей невдоволених іспанців став також сервіс для оренди житла Airbnb. Там часто можна знайти житло дешевше, аніж у готелі, що посприяло збільшенню числа туристів. Як пише газета El Pais, мешканці Барселони скаржаться, що за допомогою сервісу та спекуляцій на нерухомості їх витісняють з ринку оренди житла.

Демонстранти у Барселоні тримають гасло: "Це не туризм, це вторгнення". Фото: AFP

Щодо політичного чинника, то звертає увагу на себе націоналістичне оформлення акцій протесту. Особливо це стосується Іспанії, де велика частка туристичного потоку припадає на каталонські території. Регіон має довгу історію боротьби за власну ідентичність ще з часів режиму Франко.

Каталонці побоюються, що неконтрольований туризм стиратиме національну ідентичність та унікальний місцевий колорит, заради якого, власне, і їдуть туристи. Ці аргументи, до речі, популярні також в Італії та й інших країнах

Влада підтримує

Місцеві чиновники симпатизують протестам проти туристів, пише BBC. Але їхня підтримка неофіційна, бо її стримує розуміння, що туризм - одна з важливих статей доходу для місцевого бюджету.

Віце-прем'єр-міністр Балеарських островів (автономія, до якої відносяться Майорка та Ібіца) Біел Барсело заявив, що він розділяє побоювання щодо масового туризму та несбалансованості його моделі. Також він запевнив, що засуджує методи, які використовують ліваки з Arran.

Влада Барселони, Майорки та Ібіци активно бореться з сервісом Airbnb. Минулого року барселонські чиновники оштрафували сервіс на 600 тисяч євро за рекламу неліцензованого житла. А цього року було збільшено вдвічі кількість інспекторів, які влітку моніторять житло для туристів на предмет наявності ліцензії.

За оренду житла без ліцензії введено високі штрафи. У Барселоні - 60 тисяч євро. На Балеарських островах - 40 тисяч євро. Окрім того, на Майорці та Ібіці вирішено обмежити число "ліжок" для туристів.

Спроби вгамувати туристів вживає також італійська влада. У Римі введено штрафи за купання у фонтанах, а також біля них не можна їсти.

Подібне практикується і в Мілані. Як пише The Guardian, влітку в туристичній локації Darsena (канал і док) там забороняється майже все - від торгівлі їжею з машин до селфі-палиць.

У Венеції планують заборонити будівництво нових готелів у історичному центрі міста. Також там хочуть встановити лічильники у найбільш популярних серед туристів локаціях, які дозволять контролювати їхню кількість.

Подібна практика вже використовується в хорватському Дубровнику. За наказом мера міста в старій частині міста було встановлено камери для того, щоб рахувати відвідувачів. Їхню кількість таким чином тепер можна обмежувати або навіть зупиняти. У години пік прохід по пішохідній зоні, що має 330 метрів у довжину, може забрати до 40 хвилин.

Окрім того мер міста пообіцяв скоротити кількість круїзних теплоходів, що прибувають до міста з п'яти до двох на добу.

Молодий мер хорватського міста Хвар, що знаходиться на однойменному острові в Адріатичному морі, ввів високі штрафи за грубу поведінку. Найвищий (700 євро) призначається за публічне вживання алкоголю, їжі або ж спання. Трохи менше доведеться заплатити за ходіння по історичному центру в плавках чи купальнику (600 євро) або без футболки (500 євро).

У коментарі для The Guardian керівник Всесвітньої туристичної організації Талеб Ріфаї сказав, що зростання антитуристичних настроїв це "дуже серйозна ситуація, на яку слід реагувати серйозним чином".

Організація рекомендує місцевій владі використовувати перевірені методи керування натовпами туристів, заохочувати відвідувати місця, розташовані за межами історичного центру, урізноманітнювати туристичну активність та враховувати потреби місцевого населення.

До речі, в Греції та Португалії цього року також спостерігається рекордне зростання туристів - 28 млн та 27 млн відповідно. Але, як зазначає Reuters, там не чути про якісь протести. Так само у Франції. Вочевидь, інколи проблема полягає не в туристах, а в здатності місцевої влади ефективно керувати цією галуззю.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
Більше новин