Без російського вугілля та сухариків "Мачо". Все, що відомо про нові санкції України проти Росії

Чим займаються компанії, які потрапили під українські санкції

Міністерство економічного розвитку після запиту СБУ запровадило санкції проти 18 російських компаній. Про це йдеться у наказах №1582 і №1583, ухвалених МЕРТ. Що треба знати про ці компанії

Вугільний бан

Серед компаній, проти яких Україна ввела санкції, опинилася ТОВ “Южтранс” - потужний постачальник вугілля в Україну. Южтранс входить до “Південної вугільної компанії”, що володіє видобувними активами в Ростовській області.

В Україні “Южтранс” відома завдяки поставкам вугілля сорту АШ, яке використовують теплові електростанції. Також компанія постачає антрацит для потреб металургійних і інших промислових підприємств в Україні, серед яких, наприклад, “Донбасенерго”.

За даними РЖД, які є у LIGA.net, з травня по 22 жовтня цього року “Южтранс” продала “Донбасенерго” понад 100 тис. т антрациту. Й це третій показник серед постачальників енергетичного вугілля в Україну після групи ДТЕК (шахтоуправління Обухівська) та холдингу Східвугілля (Печорська вугільна компанія).

У 2015 році СБУ підозрювала "Южтранс" в участі у незаконній схемі з вивозу вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей. За даними СБУ, частина прибутку спрямовувалася на фінансування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Читайте також: Польща купує у терористів Донбасу дефіцитне для України вугілля. Чому так відбувається

Враховуючи дефіцит вугілля в Україні в 1,8 млн тонн (дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості України), таке рішення все ж виглядає неоднозначним. Адже із запланованих Міненерго 2,8 млн тонн на складах ТЕЦ зараз зберігається лише близько 1 млн тонн. 

Запаси вугілля на українських ТЕС

Джерело: delo.ua

Після того, як в 2017 році Україна відмовилася від антрациту з "ЛНР/ДНР" через блокаду, частина ТЕС взагалі припинили роботу. Тож Україна змушена була налагоджувати поставки вугілля з ПАР, США, Канади та РФ. Й саме Росія була ключовим партнером - 50,2% від усієї суми імпорту за перше півріччя 2017 року.

В Міністерстві економічного розвитку та торгівлі пояснюють відмову від співпраці з одним з найбільших постачальників вугілля “інтересами національної економічної безпеки України”.

Тож, скоріш за все, вугілля для українських ТЕС тепер постачатимуть з США та ПАР в більшій кількості, станції переведуть на дешевшу марку, а згодом енергозалежність України від вугілля зведуть до 13% (зараз 30%). Принаймні така ціль задекларована в Енергостратегії від уряду.

Читайте також: Менше вугілля, більше сонця. Як Україну хочуть зробити енергонезалежною

Що відомо про інші компанії

Під санкції потрапили також російські компанії:

Санкції проти цих компаній почнуть діяти вже з 9 грудня. Московська компанія “Гранит - Альянс” (вироби з граніту) приєднається до підсанкційних  з 12 січня.

Які санкції вже діють

Нагадаємо, Україна почала вводити санкції проти Росії з березня 2014 року. Тоді було припинено будь-яке військово-технічне співробітництво, а також співробітництво в безпековій сфері.

16 вересня 2015 Україна запровадила новий тип санкцій відносно Росії. Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо санкцій, які обмежували в'їзд в країну окремих іноземних громадян, забороняли економічну співпрацю з майже 400 фізичними і понад 100 юридичними особами.

У травні 2017 року Україна почала блокувати ряд російських електронних сервісів на кшталт “ВКонтакте” і “Одноклассники”, Mail.ru, “Яндекс”, а також сайти антивірусних компаній “Лабораторія Касперського” та Dr.Web.

У вересні цього року Міністерство економічного розвитку і торгівлі ввело санкції проти ряду підприємств групи Єврохім. Серед них, зокрема: “Агроцентр ЭвроХим-Липецк”, “Агроцентр ЭвроХим-Краснодар”, “Агроцентр ЭвроХим-Волгоград”, МХК Єврохим тощо.

Загалом на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі ми нарахували близько 800 російських компаній, що підпадали під українські санкції з березня 2014 року.