Українське кіно нарешті заробляє гроші. 3 чого почався ажіотаж

Лєна Чиченіна
23 грудня, 2017 субота
11:00

"Дзідзьо. Контрабас", "Сторожова застава", "Кіборги". Чому ці фільми стали популярними

Все, назад дороги немає. Вже з цієї осені фраза "українського кіно немає" нарешті йде у смітник. Про вітчизняні фільми заговорили масово, на них пішли і їх обговорюють у дружніх розмовах та соцмережах. Звісно, національне кіно доволі активно розвивалося і раніше, протягом двох-трьох останніх років, але предметом до активної розмови воно було переважно серед так званої "кінотусовки".

Нині ж ситуація змінилася, навіть більше - все частіше можна почути фразу "бум українського кіно". Ну і для цього твердження є доволі зрозуміле підгрунтя. Нині у нас є одразу три лідери національного прокату, які і зусили про цей бум говорити. Пропоную розібратися, що такого у цих стрічках, що змусило їх нарешті збирати повні зали.

"DZIDZIO Контрабас"

Безумновно, критики майже одноголосно написали, що це бяка. І не кіно це взагалі, а якийсь дурний телевізійний мувік. Режисура погана, актори погані, сценарій поганий  - коротше, дурня і примітив. Але, як це часто буває, публіка плювати хотіла на такі рецензії.

Публіка любить Дзідзьо. Що там і казати, у Михайла Хоми ціла армія шанувальників, які регочуть над його жартами і не втомлюються підспувувати під "Я і Сара - кльова пара". Бо цей хлопець зумів знайти яскравий образ, близький великій кількості українців.

Тому з боку продюсерів ідея зробити його героєм фільму була просто геніальною. Як з точки зору бізнесу, так і з точки зору мистецтва. Так, саме мистецтва, панове, бо Дзідзьо виявився чудовим актором, який зміг покласти на лопатки силу-силенну акторів з академічною освітою, які подекуди просто не здатні зіграти нормальну живу людину.

Читайте також: В Україні з'явилось якісне кіно. 20 гідних українських фільмів 2017 року

Ну і сама тема кіно не могла не вистрілити. Маю на увазі заробітчан. Так, у нас було "Гніздо горлиці", яке розповідало про сумну українську жінку, яка мусить драїти унітази пихатим італійцям і терпіти від них принизливе "badante", себто прислуга.

Але ця тема може бути не лише сумною. Бо у заробітчан вдома нерідко лишаються діти, які промотують важко зароблені гроші на чорт знає що. І у цих дітей теж нерідко "є мєчта" вибитися в люди і стати великим цабе. Саме таким і є герой Дзідзьо.

Тепер про бізнес. "DZIDZIO Контрабас" став одним із небагатьох українських фільмів, який, здається, окупився. Здається - бо продюсер мовчить як миша, скільки грошей пішло на роботу. Але знавці кінопроцесу припустили, що сума могла бути десь мільонів чотири. Бокс-офіс становить більше 22 мільонів.

Якщо пояснювати причини такого успіху людькою мовою то виходить наступне. Треба взяти популярну медійну людину, знімати дуже швидко і дешево. Плюс - почати інтригувати людей років за два. Перший тизер вийшов приблизно у цей період і так, він інтригував.

Відтак, попри сумнівну якість фільму (якщо вже і прислухатися до критиків), то "DZIDZIO Контрабас" - справжій прецедент у нашому з вами кіно. Позаяк теза про те, що на українському не можна заробити, нині під великим сумнівом.

Хоча, будемо чесними, дороге кіно справді неокупне, бо у нас маленький ринок. Але хто сказав, що дешево і сердито - це кепський варіант.

Читайте також: В Україні почали шалено знімати серіали. Що тепер показують по телевізору

Втім, тут маємо перейти до наступного хіта, який теж може розбити частину стереотипів про гроші.

"Сторожова застава"

Це якраз те кіно, яке дешевим бути не могло. Декорації, костюми, зйомки - все це повинно бути по-багатому. А вже тим паче спецефекти, на яких економити неприпустимо, бо вийде пародія. Вже від самого перегляду трейлерів люди здивовано питали: а це справді українське?

І знову ж таки, інтрига. Ролики "Застави" почали виходити за довгий час до прокату, а перед самим стартом взагалі виробників понесло. Перформенси в метро, тролейбуси, обклеєні рекламою, бігборди, анонси в кінотеатрах, численні сюжети по телебаченню та інших медіа.

Усі чекали. Чекали і дочекалися. До того ж, старт прокату припав на одразу три вихідні дні. Діти з батьками йшли в кіно, писали захопливі пости у соцмережах, радили знайомим і тут машина "сарафанного радіо" запрацювала на повну. Нераз можна було почути, що перед самим сеансом неможливо купити квитків, доводилося чекати на наступні.

Фільмові пробачали деякі нелогічності в оповіді за хорошу картинку і жарти. Далі прокат потрапив на час канікул, що не могло не відбитися на бокс-офісі.

Звісно, "Сторожова застава" завдячує успіхові саме дуже вдалій та продуманій промо-кампанії, над якою часто плачуться наші продюсери. Що, мовляв, на неї немає грошей. Тут виробники, компанія "Film.Ua" їх знайшла, скільки саме - не кажуть, але певно що сума гігантська.

Ну от вам інший приклад, виробники фільму "Припутні" - теж доволі грошовита компанія Star Мedia, але вони грошей на розкрутку зажали. Тому цей чудовий фільм, сумний і смішний, який розповідає про таку близьку тему чвар в українському селі, з тріском провалився. Бо люди просто не знали про його існування.

Що ж до окупності, то у випадку "Сторожової застави" вона теж можлива. Фільм продали на закордонні ринки, тому продюсери принаймні мають шанси отримати свої гроші назад. Наразі бокс-офіс становить близько 20 млн грн.

"Кіборги"

Зізнатися, я страшенно побоювалася, що на них не підуть. В кінотусовці часто почуєш, що українці втомилися від війни. Вони хочуть чогось веселого, чогось сімейного, мультиків, душевних романтичних історії і такого іншого. Але усі побоювання як рукою зняло після першого ж вікенду.

"Кіборги" зібрали у прокаті рекордну для українсього кіно суму - більше 8 мільонів гривень. На другий вікенд вона майже подвоїлася, і це незважаючи на вихід "Зоряних війн", а таких монстрів вітчизняні виробники бояться як чорт ладану. Щоправда, окупитися "Кіборги" навряд зможуть, бо іноземцям вони не будуть цікавими, а такий великий бюджет лише у нас відбити неможливо.

На 18 грудня бокс-офіс становив 15,8 млн грн. Фійльм ще йде у кінотеатрах. 

Локальний же успіх у тому, що режисер Ахтем Сеітаблаєв практично пробіг між крапельками. Як на мене, він зняв майже ідеальну роботу у заданих обставинах. А обставини такі - мала бути масова стрічка, яка вгодила би всім. Незадоволені, звісно, теж лишилися, але дивіться самі.

Попри державне фінансування режисерові вдалося не зняти тупу агітку, а такі побоювання були. Героїчний пафос мав місце, але помірний і він одразу балансувався жартами. Сценарій не був занадто глибокодумним, але і дурницею діалоги персонажів явно не виявилися. Любителів поплакати вдовільнили, любителів посміятися вдовільнили, ба більше - самих кіборгів вдовільнили. Багато з них винесли вердикт - все так і було.

Знову ж таки, критики крутили носами. І їх навіть можна зрозуміти, бо з точки зору великого кіно недоліків можна було нашукати не один і не два. Найперше - це сама картинка, яка дісно була зовсім не кіношною, а радше телевізійною. І це зрозуміло - Ахтем Сеітаблаєв зняв і знявся у безлічі серіалів, а від цього почерку не так легко позбутися. Лишається зберігати надію, що свій наступний фільм "Захар Беркут" він створить усе ж більш схожим на кіно.

Але усі ці претензії, думаю, суттєво бліднуть перед позитивною реакцією самих людей, які захищали донецький аеропорт. Бо про що ми тут взагалі можемо знати. І перед тим фактом, що українцям таки не все одно. Від війни ми втомилися, але не забули про неї і готові нагадувати собі про неї через ось такі історії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
Більше новин