Чому український мультфільм "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила" зібрав більшу касу, ніж американські мультики

Вперше в історії українська анімація за вікенд стала одним із лідерів прокату: за кількістю проданих квитків мультфільм потрапив у трійку кращих разом із культовими "Чорною Пантерою" та "50 відтінків свободи"

За лише одні вихідні анімація "Викрадена принцеса" зібрала понад 21 млн. грн, а подивитися її до кінотеатрів прийшло понад 285 тис. глядачів.

Українська анімація змогла зібрати удвічі більше навіть за оскароносний американський мультик "Коко", який за перший вікенд зібрав трохи більш 10 млн. гривень (135 тис. глядачів).

Про що новий український мультфільм "Викрадена принцеса"

Історія відбувається у чарівному місті Києві. На дворі — часи відважних воїнів, принцес і чаклунів. Мандрівний артист Руслан дуже мріє стати лицарем. Та одного дня він зустрічає прекрасну Мілу і закохується у неї. Він навіть не підозрює, що ця дівчина - донька київського князя.

Але щастю закоханих не судилося тривати вічно: з'являється злий чаклун Чорномор і викрадає кохану. Він прагне перетворити силу її кохання на власну чаклунську могутність. Не роздумуючи, Руслан рушає у погоню за вкраденою принцесою, щоб довести, що справжня любов сильніша за магію.

Хто і як працювали над українською анімаційною стрічкою

Новий український мультик створювала українська компанія Animagrad. В основі стрічки - твір Олександра Пушкіна "Руслан і Людмила". Творча команда працювала над ним близько п'яти років. Сценаристів консультували голівудські професіонали, які створили вже культові стрічки "Мадагаскар" та "Володар кілець".

Усе, що є у кадрі, команда спочатку малювала вручну, далі героїв програвали реальні актори, і лише після цього художники змальовували міміку та емоції. "Викрадену принцесу" створювали за світовими анімаційними стандартами, як і у Disney.

Читайте також: 8 знакових мультфільмів української анімації. Еволюція від 1960 до 2016

Режисером анімаційної стрічки став Олег Маламуж. Усю свою кар'єру він присвятив анімації. Саме тому новий мультфільм "Викрадена принцеса" значно кращий за своїх попередників.

У мультику "Микита Кожум'яка", який презентували у 2016 році, усе було зображено більш стереотипно. Герої мешкають у намальованому українському хуторі, а одяг — максимально наближений до традиційного вбрання минулих часів.

У "Викраденій принцесі" ж все інакше. Київ тут зображений не як велике село, а справжнє європейське місто, у якому будинки покриті не соломою, а черепицею та гострими шпилями. Головний герой Руслан теж більше схожий на європейця, аніж на типового українця минулих часів.

Загалом мультик виглядає дуже сучасно, тому помітити тут український фольклор не так вже й просто. Зате тут згадали Шевченка. У "Викраденій принцесі" виконують "Заповіт" українського поета, щоправда, у комічному форматі. Але це зовсім не схоже на висміювання або наругу над українським творцем.

Ролі у мультфільмі озвучували відомі українські зірки. Людмила і Руслан говорять голосами популярного гурту "Время и Стекло", які також виконали і саундтрек під назвою "До зірок".

Інші персонажі говорять голосами Сергія Притули, Юрія Горбунова, акторів гумор-шоу "Дизель-шоу", Monatik, Василя Вірастюка, Олександра Усика, Фагота та інших.


Мультфільм частково фінансували за державний кошт. На створення Держкіно виділило 20% від загального бюджету - 95 млн грн.

"Викрадена принцеса" не тільки посіла перше місце у національному бокс-офісі за цей період, а й встановила новий рекорд за стартовими зборами для створеного в Україні повнометражного кіно: вона обігнала своїх конкурентів практично втричі.

Читайте також: Розповісти дітям, що таке смерть. Чому варто подивитись мультик "КоКо"

Нова анімація захопила не лише українців. Показуватимуть "Викрадену принцесу" і за кордоном. Мультик поїде до 20 країн світу, серед яких - Китай, Франція, Німеччина, Польща та інші.

Українська компанія Animagrad не збирається зупинятися лише на одній стрічці. Щороку на екранах кінотеатрів виходитиме по одному мультфільму, і у планах вже є "Снігова республіка" та "Роксолана".