Медалі проти моралі. Чому українські спортсмени знову їдуть до Росії

До наказу про заборону українським спортсменам виступати на змаганнях у Росії внесли поправку, яка дозволяє оминути бойкот

Що трапилося

18 березня стало відомо, що Міністерство молоді та спорту скасувало заборону на участь українських спортсменів у змаганнях у Росії. До відповідного наказу внесли поправку, яка докорінно змінила його зміст. Замість заборони участі, тепер забороняється фінансування виступів у Росії державним коштом. Тобто, кожна федерація зможе за власні гроші відправляти спортсменів на змагання, які проводять росіяни.

При цьому, міністр молоді та спорту Ігор Жданов наполягає, що особисто він та його відомство й надалі категорично проти участі збірних України у змаганнях у Росії.

"Міністерство, і я, як міністр, незмінні у своїй позиції - ми категорично проти участі збірних команд у будь-яких змаганнях у Росії. Усю моральну відповідальність за самовільну участь в цих змаганнях несуть федерації та персонально атлети й тренери, які ризикнуть поїхати до країни-агресора", - сказав Жданов.

З чого все почалося

Саме рішення про заборону українським спортсменам виступати у Росії з'явилося на тлі скандалу навколо наших біатлоністів. Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак завив, що команда наприкінці березня поїде на заключний етап Кубка світу до російського міста Тюмень. Він наполягав, що українцям потрібно набирати очки та відстоювати квоти на кількість учасників у кубкових змаганнях у наступному сезоні.

Читайте також: США, Канада та Чехія бойкотують Кубок світу з біатлону у Тюмені, а Україна - ні. Як таке можливо

Ці заяви пролунали на тлі бойкоту російського етапу кількома іншими збірними - США, Канади та Чехії. Вони відмовилися їхати до Тюмені через систематичні допінгові порушення російських біатлоністів.

Відсутність аналогічної позиції з боку Україні виглядала, щонайменше, дивно. Врешті, українська федерація під тиском міністерства здалася та оголосила про бойкот збірною тюменського етапу. А 14 березня з'явився й наказ про заборону усім українським спортсменам виступати у Росії.

Як відреагували федерації

Заборона багатьом нашим атлетам не сподобалася. Найжорсткіше відреагували борці, які могли пропустити чемпіонат Європи, який з 30 квітня до 6 травня відбуватиметься у російському місті Каспійськ.

Срібний медаліст Олімпіади-2016 з греко-римської боротьби Жан Беленюк зазначив, що континентальна першість є ліцензійною, а тому українці пропустять й цьогорічний чемпіонат світу, який у жовтні прийматиме Будапешт.

"Ми можемо втратити й чемпіонат світу. Міжнародна федерація може нас просто не допустити. Це дуже погано – втрачається цілий рік. Через це ми можемо не потрапити на Олімпійські ігри. Ситуація дуже складна", - бідкався Беленюк.

Незадоволена рішенням була й олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан

"Ми стільки років їздили на "Московську шаблю" - це традиційний турнір, на якому я багато разів перемагала. В цьому році у мене була можливість виграти гран-прі. Але тепер у мене такої можливості немає. Я вважаю, що нам, навпаки, потрібно туди їздити та доводити, що ми кращі", - прокоментувала Харлан заборону їхати на московський етап гран-прі.

А от чемпіон світу з боксу Олександр Хижняк підтримав бойкот, попри те, що ліцензійний до Олімпіади-2020 чемпіонат світу також наступного року відбудеться у Росії.

"Ліцензії у нас розігруються не лише на чемпіонаті світу, є й інші турніри. Нагода потрапити на Олімпіаду у нас є не лише на світовій першості", - зауважив Хижняк.

Чому внесли поправку

Ігор Жданов пояснив, що поправку до наказу було внесено, аби привести його у відповідність до світового спортивного законодавства та Олімпійської хартії.

"Враховуючи автономію спорту та Олімпійську хартію, я не можу фізично заборонити поїздки спортсменів та тренерів на змагання за кордон. Тому ми юридично уточнили цей момент у наказі" - зазначив Жданов.

Іншими словами - українська сторона перестрахувалася на випадок можливих санкцій. Вони були можливими за регламентом багатьох федерацій, які категорично забороняють втручання держави у справи національних спортивних організацій.

Випадки дискваліфікацій непоодинокі. Скажімо, у 2012 році Індію позбавили членства у Міжнародному олімпійському комітеті через втручання влади у перебіг виборів голови національного олімпійського комітету. Через державне втручання у справи місцевих футбольних федерацій минулого року з ФІФА погнали Кувейт та Гватемалу.

Якими будуть наслідки

Таким чином, українські спортсмени знову будуть виступати на змаганнях у Росії, але робитимуть це за власні гроші. Крім того, переможцям та призерам російських турнірів держава віднині не буде виплачувати призових.

"Жодних коштів українських платників податків не буде витрачено на такі поїздки. Жодних виплат державних преміальних за участь в таких змаганнях не буде нараховано", - пообіцяв Ігор Жданов.

Проте, можна констатувати, що багатьох це не налякає. До Росії поїдуть десятки наших спортсменів. Щойно отримавши до рук нову редакцію наказу, Асоціація спортивної боротьби 17 квітня ухвалила рішення відправити збірну України на чемпіонат Європи із вільної та греко-римської боротьби до Каспійська. Бажання отримати ліцензії на чемпіона світу та медалі виявилося сильнішим за мораль.