Вибори в Словенії виграє правий політик, що проти міграції та за продовження антиросійських санкцій

Правоцентристська "Словенська демократична партія" (SDS), очолювана двічі екс-прем'єром Янезом Янши, набирає 26,8% голосів на дострокових виборах до парламенту

Про це повідомляє Reuters з посиланням на перші дані державної виборчої комісії.

За підсумками обробки трохи більше 12% бюлетенів, SDS набирає 26,8% голосів. На другому місці йде рух мера міста Камнік Мар'яна Шареца (LMS), який раніше ніколи не балотував в парламент, у нього 11,6% голосів.

Третє місце займають соціал-демократи, які є членом правлячої коаліції. Партія сучасного центру (SMC) Миро Церар, який до березня займав пост прем'єра, але подав у відставку, йде на четвертому місці.

SDS вважалася фаворитом парламентських виборів згідно з результатами опитувань громадської думки. Вони показували, що партія набере не менше 24% голосів. Однак цього недостатньо для формування уряду і партія шукатиме партнерів для коаліції.

Словенський президент Борут Пахор заявив у понеділок, що запропонує мандат на формування уряду Янезу Янші та надасть йому шанс зібрати парламентську більшість.

"Я не зобов'язаний винагороджувати мандатом переможця виборів, але я зроблю це, тому що я твердо вірю в демократію", - заявив Пахор.

Як зауважує Reuters, жорстка позиція SDS щодо мігрантів означає, що у неї немає потенційних партнерів по коаліції. Лідер партії вже визнав, що будь-які переговори з потенційними партерами будуть важкими.

Приводом для проведення дострокових парламентських виборів в Словенії стала відставка прем'єра країни Міро Церара, яка сталася в середині березня. Тоді Церар заявив про відставку через кілька годин, після того як Верховний суд країни скасував результати референдуму, що пройшов у вересні 2017 року. За підсумками референдуму був затверджений проект по фінансуванню залізниці Копер - Дівача. За словами словенського прем'єра, рішення суду стало "останньою краплею", яка переповнило чашу терпіння уряду.

Колишній політв'язень та активний борець за незалежність Словенії від Югославії, Янез Янша очолював словенське міністеррство оборони під час 10-денної війни - короткого збройного конфлікту між Словенією та Югославською народною армією після оголошення Словенією незалежності, який тривав з 27 червня по 6 липня 1991 року. Згодом був прем'єром Словенії в період 2004-2008 років та з 2012-2013 років.

На початку 2013-го його уряд зазнав звинувачень у корупції при покупці фінських танків Patria. Після цього коаліційний уряд отримав вотум недовіри від парламенту, а сам Янша засуджений до трьох років позбавлення волі і штрафу. Втім, у грудні 2014 року Янша був тимчасово звільнений із в'язниці в очікуванні перегляду справи. А 23 квітня 2015 року Конституційний суд скасував його вирок.

Кампанія під антимігрантськими гаслами

Під час нинішньої передвиборної кампанії партія Янші та інші правоцентристські партії активно висловлювалися проти міграційної політики Євросоюзу, згідно з якою, квота мігрантів, які повинні осісти у Словаччині складає 567 осіб.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який приїхав в середині травня у словенське місто Целє, щоб агітувати разом з Яншею, заявив: "Якщо Європа здасться масовому переміщенню населення та імміграції, наш власний Континент буде втрачений... Мета полягає в тому, щоб розселити серед нас людей, які не належать до нашої культури і які захочуть жити тут відповідно до їхніх власних релігій та звичаїв".

Орбан виступав на підтримку Янши на ще одному передвиборчому заході.

Читайте також: Неліберальна угорська демократія. Як Орбан зберіг абсолютну владу

А на мітингу в Любляні ввечері 30 травня Янша згадав про півмільйона мігрантів, які пройшли через Словенію у 2015 і 2016 роках на шляху в Західну Європу.

"Ми не допустимо, щоб це повторилося, - сказав Янша, - Словенці за своєю суттю схильні до солідарності, ми довели це під час Балканських воєн, але ми знаємо, де розумна межа між солідарністю і божевіллям".

ЗМІ повідомляли, що проорбанівські медіакомпанії надали фінансову підтримку підрозділам, пов'язаним зі Словенською демократичної партією. У свою чергу, партія Янши відкидає ці звинувачення як "фейкові новини".

Чого чекати Україні

Навесні 2015 року в серії інтерв'ю для українських медіа Янез Янша чітко висловлювався на підтримку України. "Україна має повну підтримку моєї партії і більшості словенського населення, це поза сумнівом", - стверджував політик виданню "Європейська правда". За його словами, у Словенії існує також відверто проросійська партія - "Об’єднані ліві", рейтинг якою становить близько 6%. Говорячи про ставлення до україно-російського конфлікту чинної на той час слвенської влади, Янша переконував, що "вони слідують за європейськими рішеннями, але не відіграють активної ролі".

Також теперішній фаворит виборів схвально відгукувався про санкції проти Росії. "Я думаю, що санкції потрібні. Вони є серйозною підтримкою для України і перешкодою для путінського режиму, - стверджував він - російська економіка швидко відчує їхні результати, і після цього справжнє відчуття ситуації простим населенням спричинить політичні наслідки".

Читайте також: Чорногорія переобрала незалежність і НАТО, або Хто такий Міло Джуканович

Висловлюючи сподівання, що Росія зміниться ("Путін не вічний"), Янез Янша радив українцям не гаяти часу, а зосередитися на реформуванні економіки та збройних сил.

"Озираючись на минуле, а також на деякі інші країни в нашому регіоні у подібному становищі, я думаю, що найважливіше — це людські ресурси: солдати й офіцери. Потрібно знаходити патріотичних людей і допомагати їм. Дуже важливо мати відданих і патріотичних офіцерів вищої ланки. Бути солдатом чи офіцером в армії — це не просто робота, це місія для людей, відданих своїй країні, які її люблять і готові для неї на пожертву. Це — основне. Такі люди зазвичай готові також і вчитися, здобувати нові навички, і за короткий період в один рік, за допомогою сучасних технологій, можна підготувати цілком нове покоління офіцерів", - так політик під час спілкування з газетою "День" підсумовував свої поради для нашої країни.