Чорногорія переобрала незалежність і НАТО, або Хто такий Міло Джуканович

Максим Вікулов
17 квітня, 2018 вiвторок
10:36

На виборах президента Чорногорії чергову перемогу святкував Міло Джуканович – колишній функціонер югославської Компартії і союзник сербського диктатора Мілошевіча, за правління якого країна здобула незалежність і приєдналася до НАТО

15 квітня у Чорногорії - країні кришталево чистих пляжів і величавих гір – відбувся перший тур виборів голови держави. Перший тур виявився і останнім: за даними попереднього підрахунку, кандидат від провладної "Демократичної партії соціалістів Чорногорії" 56-річний Міло Джуканович набрав 53,9 відсотка голосів і став наступним президентом балканської країни. Його основний суперник, кандидат від об’єднаної опозиції Младен Боянич заручився підтримкою 33,4% чорногорських виборців.

Переможець президентських перегонів Міло Джуканович на виборчій дільниці

Виборам передувала аномально коротка передвиборча кампанія – агітація тривала буквально пару тижнів. Причина цього в тому, що і влада, і опозиція до останнього не могли визначитися з кандидатами: опозиція ніяк не могла домовитися, а сам Джуканович не хотів йти на вибори, пропонуючи замість себе кандидатуру екс-міністра оборони Милицю Пиянович-Джуришича.

Однак, враховуючи те, що кандидатом від опозиції став відверто просербський, проросійський і антинатовський Младен Боянич, у владній команді вирішили, що ставки надто високі і ризикувати ну ніяк не можна. Тож на вибори пішов важковаговик чорногорської політики, а сама кампанія пройшла під знаком концептуального вибору між рухом вперед і відкатом назад, впевненим рухом на Захід та сповзанням на околиці "руского міра", вестернізацією та "балканізацією".

"Чорногорія знову стоїть на розпутті", - заявив Міло Джуканович на першому передвиборчому мітингу.

Чорногорія Міло Джукановича

Міло Джуканович – унікальна фігура на всьому балканському просторі, навколо якої вже як мінімум 27 років обертається спекотне чорногорське сонце. Виходець із впливової партійної родини, 26-річний Міло у 1989 році був обраний до Центрального комітету Союзу комуністів Югославії – єдиної на той час політичної сили у країні. І відразу ж проявив себе неймовірно сильним апаратним гравцем, разом з найближчими соратниками відтіснивши від керма стару республіканську партійну гвардію, розгорнувши проти старожилів так звану "антибюрократичну революцію". Успіхам Джукановича відпочатку сильно сприяло те, що він заручився підтримкою президента Югославії Слободана Мілошевіча.

У 1991-му Джуканович обійняв посаду прем’єр-міністра Чорногорії. З цього часу чорногорська еліта, демонструючи лояльність Белграду, взяла курс на побудову де-факто незалежної держави, лише чекаючи слушної нагоди для початку цивілізованого розставання з Сербією.

Процес "розводу" стартував відразу після повалення режиму Мілошевича. У 2003 році федеративна республіка Мала Югославія була реорганізована у конфедерацію двох суверенних держав – Сербії та Чорногорії; а через три роки Чорногорія проголосила цілковиту незалежність. Втім, ще на самому початку 2000-х Подгориця відгородилася від "старшої сестри" митним і валютним бар’єром, в односторонньому порядку запровадивши євро в якості платіжної одиниці евро.

Протягом усього часу з 1991-го року Міло Джуканович повністю контролював усі процеси в Чорногорії, обіймаючи посаду то прем’єра, то президента, то когось із ключових міністрів. Протягом десятиліть у країні виникла нова еліта, повністю орієнтована на Джукановича: весь управлінський апарат і значна частина великого бізнесу складають люди, яких незмінний лідер підібрав і призначив або ж просто "посприяв" веденню справ (не забуваймо, що в Чорногорії досить висока толерантність до корупції – втім, як і в усіх країнах Середземномор’я, а особливо - Балкан).

У результаті трьох десятків років "стабільності по-чорногорськи" країна, зрозуміло, не стала регіональним лідером реформ, інновацій, побудови цифрової економіки та громадянського суспільства. Але і негативними її показники не назвеш.

За рівнем ВВП на душу населення країна посідає 74 місце, поступаючись Хорватії, але обійшовши Македонію, Сербію і Боснію. В Індексі економічної свободи Чорногорія – на 65 місці, обійшовши всі країни регіону, крім Македонії. А в Індексі сприйняття корупції республіка займає 64 рядок, поступившись зі своїх сусідів знову ж таки лише Хорватії.

Курс на НАТО і спроба перевороту

Очолюючи країну, населення якої не мало чітких зовнішньополітичних пріоритетів, Міло Джуканович і сформована ним еліта від початку здійснювали політику нейтралітету і багатовекторності. Рухаючись у бік Заходу, країна водночас привертала особливу увагу російських інвесторів, покупців курортної нерухомості, та й просто туристів.

На 600 з лишком тисяч жителів Чорногорії припадало близько 300 тисяч російських туристів на рік. РФ перетворилася на найбільшого інвестора в економіку Чорногорії, росіянам належить, за різними оцінками, до 40% курортної нерухомості. Близько 7000 російських громадян зареєстровані в Чорногорії як постійні жителі.

У 2013 році Москва запропонувала використовувати порт військово-морських сил Чорногорії в місті Бар на Адріатиці для базування російських військових судів. Така можливість дала б російському флоту прямий вихід до акваторії північного Середземномор’я, яке майже геть контролюється державами-членами НАТО. Між іншим, від чорногорського узбережжя і до Неаполя – основної бази і штаб-квартири Шостого флоту США – рукою подати.

Тоді Подгориця відповіла відмовою, заодно чітко визначившись із зовнішньополітичним вибором: країна прямує в НАТО. Оскаженілий Кремль відповів у своєму фірмовому стилі – почав готувати державний переворот. На дискредитацію режиму Джукановича і його євроатлантичного вибору надавалися значні кошти. Паралельно розкручувалася проросійська і просербська опозиція – зокрема, партія "Демократичний фронт". Заплановані на жовтень 2016 роки вибори в Народну Скупщини (парламенту Чорногорії) по суті перетворилися на референдум про вступ країни в НАТО. Спостерігачі відзначали необмеженість фінансових ресурсів опозиції і дуже високу, нехарактерну для Чорногорії, якість телевізійних і поліграфічних агітматеріалів.

Офіційна Москва також вела активну кампанію проти приєднання Чорногорії до Альянсу. На позаторішньому пітерському форумі російський лідер Володимир Путін особисто дивувався: мовляв, не розумію, "що ж загрожує Чорногорії?".

Відповідь на це запитання надійшла буквально кількома місяцями пізніше – і дав її сам Путін. За кілька днів до виборів чорногорські правоохоронці заарештували десятки змовників, які планували після закриття виборчих дільниць спровокувати заворушення, захопити будівлі парламенту і Кабміну, убити Міло Джукановича і його найближчих соратників та повалити чинний режим, зануривши країну в хаос. Кістяк "революціонерів" становили сербські націоналісти і колишні співробітники спецслужб, а також їхні місцеві чорногорські поплічники.

Прагнення Москви впливати методами індивідуального терору, окрім істеричного бажання кремлівських керівників покарати "молодших братів", які "зрадили" слов’янсько-православний "Третій Рим", може мати ще одну, цього разу – раціональну, причину. У квітні 2008 року в Бухаресті, подейкують, Путін кинув тодішньому голові Білого дому Джорджу Бушу фразу: "Україна – це навіть не держава".

Ризикнемо припустити, що приблизно так само господар Кремля міг сумніватися і в інституційній спроможності Чорногорії як держави. Можливо, у Москві увірували, що державні інституції цієї країни тримаються, що називається, на чесному слові. І варто прибрати з рівняння самого Джукановича, як створений ним режим (а разом із ним – і держава як силовий апарат) розсиплеться на друзки. Але кремлівсько-луб’янских стратегів чекало розчарування - створені Джукановичем і реформовані на шляху до НАТО чорногорські спецслужби спрацювали на відмінно.

Після цього політсила Джукановича "Демократична партія соціалістів Чорногорії" виграла вибори, набравши 41,42% і сформувавши новий уряд на чолі з колишнім керівником розвідки, переконаним прихильником західного курсу Душко Марковичем. Тоді Джуканович уперше з 1991 року формально залишився не при справах, обмежившись скромним титулом керівника правлячої партії.

5 червня 2017 року Чорногорія у святковій обстановці у Вашингтоні офіційно стала 29-м членом НАТО, надійно сховавшись під парасолькою Альянсу від як від Москви, так і від потенційних реваншистів у Белграді.

Втім, цьогорічні вибори президента продемонстрували: загроза обраному вектору руху на Захід – подалі від нав’язливих православних братів - нікуди не поділася. Третина голосів, набраних відверто проросійсько-просербським кандидатом, свідчить: зміни в суспільстві не є незворотніми, а геополітичний вибір – повністю усталеним. Зрозуміло, що у випадку обрання на посаду президента антизахідний кандидат зустрівся би з шаленим опором вибудованої Джукановичем "глибокої держави", яка б, скоріше за все, обмежила його фактичні повноваження стінами президентського кабінету (такий собі молдавський варіант).

Проте Міло Джуканович вирішив не ризикувати, очоливши процес особисто.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
14:40
гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
Фінляндія
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:43
Ван Ї
У Китаї заявили про зростання "негативних факторів" у відносинах зі США
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:26
Новопризначена голова МЗС Латвії Байба Браже прибула до Києва
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
На фото: У Китаї під час виступу померла співачка
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
Більше новин