9 фільмів "Оскара-2020", що поборються за звання найкращого

Дар'я Тарасова
18 січня, 2020 субота
09:14

Американська кіноакадемія оголосила повний список номінантів на премію "Оскар-2020". Розповідаємо, які фільми змагатимуться за звання найкращої картини

9 лютого у театрі "Долбі" в Голлівуді відбудеться 92-а церемонія "Оскар". Одну з найпрестижніших нагород в кінематографі отримуватимуть актори і актриси, режисери, сценаристи, композитори та, звісно, самі стрічки. Саме оголошення переможця в номінації "Найкращий фільм" зазвичай найбільше привертає увагу поціновувачів кіно в усьому світі.

Цьогоріч найбільше номінацій – 11 - отримала драма Тодда Філліпса "Джокер" з Хоакіном Феніксом у головній ролі. На нагороди в стількох же номінаціях стрічка претендує і в премії BAFTA. 10 номінацій на "Оскар" у "Одного разу в Голлівуді" Квентіна Тарантіно, "Ірландця" Мартіна Скорсезе та "1917" Сема Мендеса.

Еспресо.TV розповідає про стрічки, що потрапили цього року до номінації "Найкращий фільм".

"Джокер" / Joker

null

Режисер: Тодд Філліпс
Жанр: Драма, трилер

Стрічка здійснила справжній фурор, зібравши понад $1 млрд у світовому прокаті. "Джокер" став першим фільмом з категорії 17+ з таким бокс-офісом, що розмістило його на 7-й сходинці в списку найкасовіших стрічок 2019 року. 

Психологічний трилер Тодда Філліпса, знятий за його ж сценарієм у співпраці зі Скоттом Сільвером, розповідає режисерську версію історії лиходія Джокера - головного антагоніста Бетмена в коміксах DC. Події розгортаються в 80-х роках ХХ століття в Готем-Сіті. Головний герой - комік-невдаха Артур Флек (Хоакін Фенікс). Мати вчила його доброти, але світ виявився жорстоким та несправедливим. Тому Артур вирішив змінити його у свій спосіб, перетворившись на божевільного клоуна Джокера та ставши на злочинний шлях.


"Одного разу в Голлівуді" / Once Upon A Time In Hollywood

null

Режисер: Квентін Тарантіно
Жанр: драма, комедія

"Одного разу в Голлівуді" став найбільш успішним фільмом Квентіна Тарантіно. Дев'яту стрічку видатного режисера називають його найзнаковішою роботою. Вона стала найдорожчим фільмом, обійшовшись йому в $90 млн.

Події розгортаються в 1969 році. Не надто успішний актор Рік Далтон (Леонардо Ді Капріо) намагається пробитися в кіноіндустрії після зйомок у телевізійному шоу, його друг та дублер Кліфф Бут (Бред Пітт) постійно без роботи. Атмосфера 60-х, майстерно передана Тарантіно за допомогою дрібних нюансів, музики, цікаві діалоги і все це – на фоні серії вбивств, пов'язаних з Чарльзом Менсоном та його "сім'єю". 

За простими сценами фільму ховаються подвійні смисли, паралелі та пародії. Фактично весь фільм Тарантіно зітканий з алюзій. Одна з головних – історія Шарон Тейт – акторки та дружина режисера Романа Поланскі. Красива 26-річна жінка була вбита сектою Менсона на 9-му місяці вагітності 16-ма ножовими пораненнями в живіт. Ця трагедія не просто змусила жахнутися Голлівуд, а переосмислили знаменитостями своє життя і статус небожителів, яким нічого не загрожує.

До акторського складу також увійшли Марго Роббі, Аль Пачіно та Люк Перрі.


"Аутсайдери" / Ford v. Ferrari

null

Режисер: Джеймс Менголд
Жанр: драма, спортивний

У центрі біографічного фільму Джеймса Менголда – справжня історія протистояння команд Форда та Феррарі. У 1966 році на престижних перегонах "Ле-Мана" у Франції увагу світу привернув новий спорткар, який міг конкурувати з самим Ferrari. 

Фільм розповідає про американського автомобільного конструктора Керолла Шелбі та британського гонщика Кена Майлза. Вони наважились кинути виклик корпораціям і власним демонам та з нуля створити абсолютно новий автомобіль, який зміг би перевершити постійного чемпіона - команду Енцо Феррарі.

Головні ролі у стрічці зіграли Крістіан Бейл та Метт Деймон. Також у фільмі знялися Катріна Балф, Джон Бернтал і Ноа Джюп.


"Ірландець" / The Irishman

null

Режисер: Мартін Скорсезе
Жанр: драма, кримінал

У номінації на "Оскар-2020" - ще один фільм, заснований на реальних подіях. Мартін Скорсезе взявся за екранізацію мемуарів "Я чув, ти фарбуєш будинки" колишнього прокурора США Чарльза Брандта. Це дев'ята спільна робота режисера з Робертом де Ніро.

Перед смертю Френк (де Ніро) наважується розкрити свою таємницю: після Другої світової війни він став професійним кілером. Серед його жертв, загальна кількість яких 25 людей, - відомий лідер профспілки Джиммі Гоффа. У стрічці використовувалась новітня технологія, яка "омолодила" де Ніро в епізодах про юність Френка. Де Ніро – не єдина зірка в фільмі Скорсезе. У картині також знялись Аль Пачіно, Джо Пеші, Боббі Каннавале, Гарві Кейтель і Рей Романо.


"Кролик Джоджо" / Jojo Rabbit 

null

Режисер: Таіка Вайтіті
Жанр: сатирична драма, комедія

Стрічка новозеландського режисера Таіки Вайтіті, знята за книгою "Заґратовані небеса" Крістіни Люненс, є сатирою про Другу світову. У центрі сюжету - 10-річний хлопчик, який відчайдушно намагається стати членом нацистського режиму. Але не все так легко для Джоджо в гітлерюгенді: ровесники знущаються з нього, мати – не сприймає серйозно.

Тож хлопчик після смерті батька вигадує уявного друга, який об'єднує риси тата і Адольфа Гітлера (роль якого виконав сам режисер). Світ самотнього Джоджо перевертається догори дриґом, коли він дізнається, що його рідна мати переховує на горищі будинку молоду єврейську дівчину.


"Маленькі жінки" / Little Women

null

Режисер: Ґрета Ґервіґ
Жанр: драма, історичний

У центрі драми Ґрети Ґервіґ – історія чотирьох сестер Марч, дорослішання яких припало на 1860-і роки в Новій Англії, у часи Громадянської війни в США. Чотири зовсім різні жінки стикаються з класичними проблемами: перше кохання, розчарування, розлука і непрості пошуки себе і свого місця в житті.

Фільм є екранізацією однойменного роману Луїзи Мей Олкотт, написаного наприкінці ХІХ ст. Головні ролі у стрічці зіграли Сірша Ронан, Емма Вотсон, Тімоті Шаламе та Меріл Стріп.


"Історія про шлюб" / Marriage Story

null

Режисер: Ной Баумбах
Жанр: драма, комедія

Фільм Ноя Баумбаха зі Скарлетт Йоганссон та Адамом Драйвером у головних ролях розповідає, як не дивно, шлюбну історію, яка котиться до розлучення.

Чарлі - режисер авангардного театру в Нью-Йорку, його дружина Ніколь – акторка з його трупи. Як і всі пари, подружжя стикається з проблемами і намагається їх подолати. Сеанси у психотерапевта не дуже допомагають, тож коли Ніколь пропонують головну роль у телепроєкті в Лос-Анджелесі, вона вирішує покинути театр і тимчасово переїхати з сином у Західний Голлівуд.

Спокійне розлучення поступово перетворюється на складний шлюборозлучний процес і зачіпає старі образи. 


"1917"

null

Режисер: Сем Менденс
Жанр: драма, історичний

Події стрічки британського режисера розгортаються під час Першої світової війни. Весь фільм - це одна доба. Головні герої – молоді британські солдати Шофілд (Джордж МакКей) та Блейк (Дін-Чарльз Чепмен) мають виконати надзвичайно важливе завдання. Юнакам доручено перетнути територію противника і донести повідомлення, щоб зупинити смертельну атаку проти сотень солдатів, серед яких перебуває і власний брат Блейка. Наказ про скасування наступу має попередити трагедію – щоб батальйон не потрапив у засідку.

Фільм знімали тривалими уривками та монтували таким чином, щоб складалося враження зйомок одним кадром. У стрічці також знялися Бенедикт Камбербетч та Колін Ферт.


"Паразити" / Parasite

null

Режисер: Пон Чжун Хо
Жанр: драма, детектив

За "Оскар" в номінації "Найкращий фільм" цього року побореться картина південнокорейського режисера. Стрічка "Паразити" вже має одну з найпрестижніших нагород – Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю.

У центрі сюжету – бідна родина – безробітній водій Кім Гі Тхек з дружиною Чон Сук та двома дорослими дітьми Кі Ву та Кі Джон, яка ледве зводить кінці з кінцями. Їхнє життя змінюється, коли друг Кі Ву пропонує йому обманути заможну родину – підробити документи про вищу освіту (якої в Кі Ву нема) та, прикинувшись репетитором, влаштуватись до них на високооплачувану роботу. У багатому будинку в голову хлопця поступово приходять ідеї, як шахрайством пристроїти й інших членів своєї родини на роботу до сімейства Пак та гарантувати собі безбідне існування. Утім перебіг подій несподівано призводить до фатальних наслідків, змінюючи життя як власників будинку, так і їхніх робітників.

При бюджеті $11,8 млн фільм зібрав у прокаті $130 млн.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
00:30
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Зеленський наказав заарештувати Залужного": росіяни вигадали новий фейк
2024, субота
27 квітня
23:44
Збірна України, хокей
Збірна України знищила Естонію та очолила таблицю ЧС з хокею
22:45
Маріно Пушич
Тренер "Шахтаря" відмовився від роботи в "Ліверпулі"
22:13
Кремль москва
Таджикистан застеріг громадян від поїздок у Росію
21:24
Ілюстративне фото
У Камбоджі на військовій базі вибухнули боєприпаси: загинуло 20 солдатів
21:20
Віталій Миколенко, Евертон, АПЛ
Тренер зробив моторошний прогноз щодо участі українського футболіста на Євро-2024
21:13
Ексклюзив
Віталій Портников
Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников
20:54
презентація книги "Гвардія наступу. Самовидець"
У Києві презентували воєнно-історичний роман "Гвардія наступу. Самовидець" на основі історій реальних військових
20:43
окупант
Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - "Атеш"
20:28
Бердичі
Росіяни захопили Бердичі, - DeepState
20:28
Ціллю РФ під час сьогоднішньої атаки були об'єкти транзиту газу, від яких залежить безпека постачання в ЄС, - Зеленський
20:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 27 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
20:11
Ексклюзив
ЗСУ
"Десятиліття протистояння без будь-яких угод": дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною
20:07
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
20:02
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Спротив запускає серію соціальних відео з закликом допомогти Силам оборони України
20:02
OPINION
Галина Пагутяк
Боюся, що про них забудуть
19:54
землетрус
В Японії стався землетрус магнітудою 6,5 бала
19:50
На головній сцені Євробачення: Alyona Alyona & Jerry Heil провели першу репетицію
19:38
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Розмови на кухнях повернулися
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, якого заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
Більше новин