Весна - і бути благій вісті! Благовіщення: значення великого свята і цьогорічні його особливості

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне й найбільших і найсвітліших свят православного люду. Що воно символізує і чим особливе, які має традиції і що смачного приготувати для родини цього дня - у святковій підбірці Еспресо-TV

Дав Господь - дочекалися Благовіщення!

Благовіщення - одне з трьох найшанованіших православних свят - наряду з Великоднем і Різдвом. Дата його святкування - незмінна щороку: 7 квітня. Як незмінні і слова наших пращурів, які звучали так: "Дав Господь - дочекалися Благовіщення!". Це означало, що багато чого довелося пережити за цей рік, чи й не лише рік: морози, обмеження та інше. Але прийшло Благовіщення, а з ним - і весна, тому будуть городи, буде врожай і буде тепло. Життя починало набирати яскравих барв попри все.  

Одним із символів Благовіщення є білі голуби на блакитному небі, які уособлюють благу звістку, що нам зараз особливо актуально. Загалом Благовіщення, яке входить до дванадцяти найбільших церковних свят, для нас, українців, багато в чому особливе. Це третя зустріч весни, після Стрітення і Сорока Мучеників, остаточна перемога весни над зимою, початок нового землеробського року.

Це свято надихало художників на світові шедеври іконопису, письменників - на нетлінні твори, музикантів - на найвідоміші музичні композиції. Бо Благовіщення - день, з якого почалося все найкраще: перша згадка про Христа, весна і благодать Господня на родючій землі.

У Господа нема неможливого

Благовіщення святкується за дев'ять місяців до Різдва Христового. Назва походить від словосполучення "блага вість", бо цього дня Пресвятій Богородиці явився архангел Гавриїл і сповістив найкращу на землі звістку: про те, що вона стане Матір'ю Божою, непорочно зачавши сина від Святого Духа.

"Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина і назвеш його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог  престіл Давида, батька його, і царюватиме над домом Якова  повіки та й царству його не буде кінця". 

День, з якого почалося все найкраще

Свято з'явилося у нас з прийняттям християнства. Але, як багато інших великих свят, воно вбирає в себе і певні традиції з давніх, язичницьких, часів.

Наші далекі пращури і це свято пов'язували з порами року, із землею. Вони з цього дня починали польові роботи, бо раніше "турбувати" землю, яка ще квола після зими, не можна було.

Вірили, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.

Цього дня в давні часи також "закликали весну" - розводили багаття, танцювали, співали веснянки, стрибали через вогонь. Вважалося, що це захистить від хвороб і небажаних очей.

Вірування, звичаї, традиції

Благовіщення припадає на Великий піст, тому віряни святкують його досить скромно: готують пісні страви, але  допускається риба і трошки вина. Проте існує особлива традиція цього дня  - пекти й освячувати проскури. Їх освячують на богослужінні і по шматочку їдять усією родиною натщесерце. Для того, щоб водилося господарство, дають частинку і свійській худобі. Християни вірять, що проскури мають таку ж цілющу силу, як свячена вода.  Особливого рецепту для випікання проскур нема - просте дріжджове тісто, без будь-якої здоби. Просфори тримали вдома як оберіг.

Благовіщення - свято землі

Християнські канони також пов'язують Благовіщення із пробудженням землі. Бог благословляє на Благовіщення землю, "вкладає в неї голову, щоб її розігріти, і від того будиться всяка живина, що спала в землі - мурахи, жаби, гади".  Тому після Благовіщення час дружно братися до городів, садів, полів - сіяти, садити, ростити.

На Благовіщення навіть пташка гнізда не в'є. Чого не бажано робити в свято

Прикмети, або Що помітив народ 

Вважають, що на  Благовіщення весна остаточно переборює зиму, про це казали: "Благослов зиму руйнує". І "Як Благовіщення зустрінеш - так рік і проведеш". Після свята цвітуть перші весняні квіти: проліски, первоцвіт, сон-трава. Проліски здавна вважались символом щастя, надії та краси. 

Дуже гарною прикметою цього дня вважалося побачити білого птаха, приміром голуба. Кожен під цією прикметою розумів щось своє - мир, мрію, натхнення, здоров'я - у Бога нема нічого неможливого! Тому Благовіщення і є надзвичайно шанованим святом.

Нехай смачним буде це Благовіщення!

У православних все ще триває Великий Піст, однак на Благовіщення дозволяється зробити певні послаблення. Можна вжити трохи червоного вина - ну от і чудово! А ще - спекти особливий смаколик, який полюбляє родина (особливо на карантині родина чекає від вас "смачної турботи") чи приготувати рибу. 

Пропонує зазирнути в записничок наших кулінарних учительок - що вони там готують на свято?

Ось Оксана Дорош - кулінарна блогерка і практик, ділиться гарним і простим рецептом пікантної скумбрії. 

Потрібно:

заморожена скумбрія - 2 шт.
цибуля  ріпчаста - 2-3 шт.
вода - 200 мл.
сіль - 1 ч.л.
цукор - 1 ч.л.
приправа "10 овочів" - 1 ч.л.
мелений коріандр - 1 ч.л.
олія - 70 г.
оцет - 50 мл.
лаврове листя
чорний перець горошком

Рибу почистити від нутрощів (шкіру не знімати), нарізати порційними шматочками і викласти в каструлю одним шаром. Можна між рибою покласти кружальця цибулі. Інгредієнти для маринаду довести до кипіння. Залити рибу, варити 5-7 хвилин на малому вогні. Охолодити та зберігати у маринаді. 

 

Читайте також: Не час для екстремальних дієт. Що їсти цієї весни: роз'яснення лікарки і дуже смачні рецепти весняних страв

Шоколадний кекс від Тані Козак, кулінарної майстрині з Почаєва - пісний, але дуже смачний та ошатний, спечіть!

Потрібно:

борошно - 200 г, вода гаряча - 240 мл 

олія - 120 мл 
цукор - 200 г 
какао - 100 г , 
сіль, чайна ложка розпушувача

Горіхи грецькі просушити і подрібнити. Вишню брати  заморожену або в власному соку. Її можна замінити на родзинки, чорнослив, курагу,нарізати тонкими смужками.
Воду з цукром розмішуємо до розчинення цукру, охолоджуємо до кімнатної температури, додаємо олію. Борошно з какао і розпушувачем  просіяти через сито і об'єднати з рідиною. За допомогою міксера добре збити. Додати вишню та горіхи.  Вимішати і вилити у форму, застелену пергаментом (форма для випічки хліба або кексу, нічим не змащувати пергамент). Випікати при температурі 180 градусів приблизно годину.  Готовий гарячий кекс через 5-10 хвилин витягнути з форми і обов'язково залишити до повного охолодження. Тому що він дуже ніжний і гарячий крихкий, і буде важко його нарізати перед подачею на стіл. При бажанні можна притрусити цукровою пудрою.

Цибулеві булочки для родини пропонує Марина Гармаш - кулінарна блогерка із Запорізької області. 

Потрібно:

ріпчаста цибуля - 100 гр;

вода - 0, 5 л;

сіль - 1 ч. л .;

цукор - 1 ст. л .;

олія - 5 ст. л (3 ст. л. на початку замісу, 2 ст. л. в кінці замісу тіста)

пресовані дріжджі - 25 г;

борошно - 5 - 6 ст. 

Для змащення:

яйце - 1 шт.

 Ріпчасту цибулю очистити і подрібнити за допомогою блендера, м'ясорубки або натерти на тертці. У глибоку миску насипати подрібнену цибулю, додайте сіль і цукор, олію -3 ст.л., влити півлітра окропу, перемішати. Дати рідини з цибулею охолонути до теплого стану, додати пресовані дріжджі і просіяне борошно, його може піти більше або менше. Наприкінці замісу додати 2 ст. л. олії. Тісто накрити рушником, залишити на 1,5 години для підходу. За цей час два рази обімніть його. На велике деко постеліть пергамент, або змастіть деко олією. Поділіть тісто на кілька частин. Формувати булочки можна на свій смак. Долоні злегка змастіть олією, затисніть невеликий шматочок тіста в правій руці, між великим і вказівним пальцем. Затим відщипуйте пальчиками круглі заготовочки для цибулевих булочок  і відразу ж викладайте їх на деко.  Потім залиште на 15 хвилин для вистоювання. Окремо збийте яйце і змастіть булочки за допомогою пензлика.

Якщо ви дотримуєтеся Посту, замініть яйце на олію, міцну заварку чаю. Такі булочки можна посипати великою морською сіллю, маком, кунжутом білим або чорним, манкою або вівсяними пластівцями. Випікайте в заздалегідь розігрітій духовці, при температурі 180 градусів 25 - 30 хвилин. Готова випічка смачна як в холодному, так і в теплому вигляді. До борщу вони - ідеальні!

 "Ще не було такого, щоб ми чогось не переживали", - казали наші пращури в особливо складні часи. Ця весна для нас особливо складна з відомих причин. Але як би не було, у природі перемогла весна. Небесна Покровительниця отримала Благу вість і сповнилася світлою і прекрасною Надією. Нею Вона міцнішала, Її серце ставало  любов'ю і добром. Так і ми з весною маємо міцнішати і сповнювати свої серця любов'ю, бо, як бачимо з давніх легенд, - так повелося, і так сповнюються сподівання. Додаваймо світла у серця,  і Блага вість обов'язкове переможе! Світлого свята Благовіщення!