Не час для екстремальних дієт. Що їсти цієї весни: роз'яснення лікарки і дуже смачні рецепти весняних страв

Тетяна Зінченко
16 березня, 2020 понедiлок
08:40

Навесні наше харчування повинно бути максимально здоровим і смачним, а цієї весни - й поготів! Яких продуктів бояться віруси і що смачного з ними можна приготувати - у нашій корисній і смачній підбірці

Навесні наші організми зазвичай ослаблені і через брак сонця, і тому що в овочах-фруктах уже не стільки корисного, як було в них восени. Багато хто дотримується Великого посту, дехто вирішив до повноправної весни "підтягнути фігуру", що також спонукає робити ревізію власного харчування. А над цим усім нависла несподівана проблема - коронавірус, при якій стан нашої імунної системи матиме чи не визначальну роль. А він значною мірою залежить від харчування. Отакий "кругообіг" понять у житті і природі, який ще раз спонукає замислитися над тим, наскільки важлива в житті кожна, здавалося б, дрібничка, деталь, і наскільки тісний світ, який звів нас на одній площині. Відтак дбати про себе, про власну родину - це дбати про світ, про землю. 

    

Максимально і смачно озброїти свій організм

Столична лікарка Оксана Скиталінська, засновниця, ідейна та практична натхненниця медичного центру "Сто років", нещодавно повернулася з чергової медичної конференції, присвяченої нагальним питанням здоров'я і харчування, яка відбулася цього разу в Мадриді, і розповіла про те, як зустріти цю весну у доброму здоров'ї, як зміцнити свій імунітет і максимально захиститися від різного роду вірусів. 

"Ми всі наразі опинилися в одному човні, - сказала лікарка. - Мусимо  за будь-яку ціну протриматися! Наш організм має дуже великі можливості і в нас достатньо механізмів протистояти і цьому вірусу. Але організму треба допомогти. Як це зробити? У нас має бути здорова печінка, здорова мікрофлора кишечника, захищена і непошкоджена шкіра, захищені слизові оболонки. І це значною мірою - в наших руках". 

Оксана Скиталінська наголосила на тому, що до цього часу має знати кожен: гігієні та режимі харчування. Напевне, не зайве буде ще раз нагадати, тим паче що сама лікарка з власного досвіду знає, що скептично налаштованим людям не зайве буде кілька разів повторити те, що з першого разу вловлюють реалісти: якщо є проблема, треба поставитися до неї серйозно. Впадати у крайнощі - також не вихід, але ще гірше - бути байдужим. 

Отож перш ніж перейдемо до харчових рекомендацій лікарки, запам'ятаймо її загальні поради:

1) мити руки треба, і це не обговорюється. Але мити їх не менше 20 секунд;

2) маски - також не обговорюється! Нема в аптеці, треба зробити власноруч, склавши марлю в чотири шари (носити від 20 хвилин до 2 годин, затим прати і прасувати);

3) з обіймами - до кращого часу, повітряним поцілункам - так!

4) походам у людні місця - ні, зайняттям спортом, читанням, цікавими заняттям удома - так;

5) кожні 15 хвилин пити по кілька ковтків теплої рідини - воду, чай чи що виберете - змивати віруси в шлунок, де шлункова кислота з ними розправиться;

6) протирати всі поверхні, ручки дверей спиртовим розчином (70-80- відсотковим);

7) важливо - не чіпати обличчя руками, хіба що (коли треба пов'язати маску) - ретельно помитими;

8.) у разі навіть незначного занедужання - до лікаря.

 Час здорової їжі

"Наше харчування повинно бути максимально здоровим. Зараз не час для смаженої їжі,  для солодощів, для вафель чи круасанів, - каже Оксана Скиталінська. - Однак наші їжа має додавати радощів життя, тому вона повинна бути смачною".

Навесні, та ще й у екстремальних умовах, за словами дієтолога, наш організм мусить отримувати в достатній кількості такі речовини як пребіотики і пробіотики. Це речовини, які розвивають дуже важливі кишечні бактерії, що стоять на сторожі нашого імунітету. 

Пребіотики – неперетравлювані компоненти їжі, які сприяють росту дуже корисної мікрофлори кишечника. Дуже корисна мікрофлора виділяє речовини, які впливають на наш настрій, які зменшують запалення в організмі, які зменшують ризик онкологічних захворювань. Вони впливають на загальний стан організму, на імунну систему, на роботу мозку. Тобто живлять найкращі бактерії, які живуть у нашому кишечнику і допомагають нам, умовно кажучи, вижити.

Пробіотики -  це кисломолочні продукти. Стимулюють ріст певних організмів, наших власних, які захищають кишечник.

Лікарка Скиталінська розповіла, у яких продуктах є ці речовини, які так любить наш кишечник. Так, пробіотиками, а "за сумісництвом" - дуже смачними продуктами, насиченими і вітамінами, і мікроелементами, є:

Топінамбург (перед вживанням помити щіточкою, ошпарити окропом, подрібнити і додавати до салатів).

Цикорій - готувати з ним напої, додавати у випічку. 

 Морські водорості - небагато на порцію, приблизно скільки можна намотати на виделочку.

Сливи - джерело пектинів і вітамінів.

Бобові (намочити, зварити і протерти), сочевиця.

Часник - має сильні фітонцидні властивості. 

Імбир, бо має фітонцидні, антибактеріальні, антивірусні властивості.

Цибуля - також джерело фітонцидів, а ще вона багата кварцитином. Кварцитин близький до пектинів, дуже добре діє на роботу клітин: зменшує запалення в клітинах, очищує клітини, робить їх стійкішими. 

Продукти, багаті цинком: горіхи, насіння (гарбуза, льону, інше).

Тверді банани.

Картопля (зварити, охолодити і зі шкіркою з'їсти).

 Наш кишечник дуже любить поліфеноли: будь-які ягоди, зелений чай, какао, гранат, чорний шоколад.

Велике значення має ферментована їжа: квашена капуста, квашені помідори.

Спеції, прянощі.

Продукти, багаті на каротин, який в організмі перетворюється на вітамін А: кольорові овочі та фрукти.

Продукти, багаті селеном. Селен - дуже важливий компонень у харчуванні, який допомагає боротися з вірусами.: м'ясо (небагато - шматочок, котлетку, печінку), яйця, крупи.

Продукти, багаті вітаміном С – захищає імунну систему від руйнування: шипшина, квашена чи свіжа капуста, овочі, фрукти, ягоди.

Яких продуктів боїться коронавірус

"Коронавірус шукає саме легеневої тканини, - пояснює Оксана Скиталінська. - Ми вже знаємо, що  групу ризику складають люди з хронічним захворюванням легень, люди з ослабленим імунітетом, з гіпертонією, з цукровим діабетом, літні люди, люди, які переносили часті захворювання, бронхіти".

Відтак, дбаючи про захист легеневої системи, зверніть увагу на продукти, які містять аргенін та глутамін. 

Аргенін - одна з 20 амінокислот, які необхідні нашому організму. Відповідає за імунний захист. Є в продуктах тваринного походження: м'ясо, печінка, яйця

Глутамін допомагає нормально функціонувати епітелію дихальних шляхів, для кишечного епітелію, для функціонування слизових оболонок. Багато цієї речовини є у нежирному бульйоні.  

Бульйони - не дай собі ослабнути!

Дієтолог Скиталінська рекомендує в цей час готувати бульйони. Правильно зварений бульйон, якщо він нежирний, неміцний (це може бути вторинний бульйон), на ньому зварені супчики або просто сам бульйон допомагає отримати глутанін, якісні амінокислоти, причому дуже швидко, що особливо цінно, коли організм знадодиться в екстремальних умовах. Мясні бульйони мають містити зовсім небагато м'яса, але вони містять дуже багато глутаміну. Глутамін дуже добре діє на з'єднання між клітинами і  дуже добре впливає на роботу нашого сульфактанту. Треба знати, що сульфактант - речовина, подібна на плівку, змазку на поверхні альвеол (найдрібніші частинки дихального дерева), з допомогою якої наші легені стискають і розтискаються, а ми дихаємо, як кажуть, на повні груди.

Дуже добре на цьому більйоні зварити суп, додаючи багато різних овочів: селеру, петрушку, моркву, гарбуз - чим більше різних, різнокольорових, овочів, тим краще. Бо овочі, коли вони злегка приварені (не розварені) – джерело дуже хорошої клітковини, ніжної клітковини, яка живить кишечні бактерії. Хороші бактерії, які вирбляють речовини, що підсилюють наш імунітет.

В овочевому бульйоні багато калію (добре впливає на роботу судинної системи).

Коли ми вживаємо бульйон, таким чином ми вживаємо амінокислоти, білок, який іде на побудову всього організму. А для чого нам потрібен білок?

"Білок потрібен, щоб добре працювала імунна система, щоб організм був у стані бойової готовності. Тобто якщо якийсь агент потрапляє в організм, щоб завжди був субстрат, щоб завжди були ці воїни напоготові, які будуть допомагати виробляти антитіла, допомагати виробляти слиз, щоб з мокротою вірус пішов назовні, - каже дієтолог.

Будь-який вірус, будь-яка бактерія в організмі виділяють продукти своєї життєдіяльності, - продовжує вона, -  які бажано видалити з організму якнайшвидше, бо вони стають токсичними. Печінка в цьому бере велику участь. Вона з цією метою радить броколі (сиру, можна з гірчицею, у кого здоровий шлунок – з гірчицею, або злегка приварену, зі спеціями та прянощами).  

 Треба їсти теплу їжу, термічно оброблену", - резюмує Оксана Скиталінська з вірою і впевненістю в тому, що ми прислухаємося до порад її, інших фахівців і цієї весни будемо здоровими, міцними і підтягнутими.

Ми є те, що ми їмо

Перефразовує цей вислів кулінарна майстриня з Полтави, натхненниця проекту "Полтавська галушка" і також лікар Катерина Скрябіна.

"Ми повинні любити себе і своє тіло! Показати своє ставлення до організму можна через гарну, корисну, смачну їжу", - додає вона і пропонує смачний рецепт. 
Яйце пашот "Мішечки"

Інгредієнти:

  • 1 яйце
  • сіль за смаком
  • оливкова олія

 Харчову плівку (приблизно 15×15 см) викласти на невелику піалу. Змастити плівку оливковою олією. В поглиблення вилити яйце. Посолити. Напркінці плівки зібрати разом, обв'язати ниткою.

 У каструлі закип'ятити воду, зменшити вогонь і опустити мішечки. Варити 5-7 хвилин, в залежності від бажаної вами консистенції. Мішечки вийняти з води, обережно зняти плівку та викласти яйця пашот на тарілку.
Смачного бажає Катерина Скрябіна і пропонує ще кілька смачних рецептів. 

Сирна запіканка з кокосовою стружкою та грушами

"Смачний десерт, який здивує вас не тільки простотою приготування, а й незвичайним смаком, " - каже Катерина. Груші можна брати консервовані, або замінити їх на яблука, сливи, банани - що виберете.

Інгредієнти:

  • 3-4 груші
  • 500 г кисломолочного сиру
  • 2 яйця
  • 3+1 (для посипання груш) ст.л. цукру
  • 4 ст.л. манки
  • 50 г  кокосової стружки
  • 1/2 ч.л. ванільного цукру

Форму за запікання змастити вершковим маслом. Груші очистити та порізати на тонкі пластини. Покласти на дно форми. Посипати цукром (приблизно 1 ст.л.).
Усі інгредієнти для тіста помістити в глибоку ємкість та збити до однорідності.
Викласти сирну масу в форму для запікання.
Випікати в розігрітій духовці до 180°С 20-30 хвилин. Верх запіканки повинен добре підрум'янитись.
Це дуже смачно і ошатно!

Хек з овочами

"Приготувавши так хек, який раніше не особливо полюбляла, я змінила свою думку. Можливо і вам цей рецептик стане в пригоді", - заохочує кулінарка до такого роду творчості.

Інгредієнти:

  • 1 кг хека
  • морквина
  • цибулина
  • зубок часнику
  • 150 мл томату
  • 150 мл води
  • борошно
  • сіль, чорний перець за смаком
  • перець горошком

Тушки хека помити, вийняти нутрощі, розрізати на 2-3 частини. Посолити, поперчити. В сковороді розігріти невелику кількість олії, шматочки риби обмокнути в борошні та обсмажити з усіх боків до світлої кірочки. Рибу викласти в форму для запікання.
Цибулю нарізати напівкільцями. Моркву натерти на дрібній тертці. Часник дрібно порізати. Цибулю та моркву пасерувати, наприкінці додати часник. Далі овочі викласти на рибу, посолити та поперчити, додати перець горошком. Влити томат і воду, накрити форму для запікання кришкою або фольгою.
3. Запікати рибу 30 хвилин при температурі 180°С. Потім відкрити кришку (зняти фольгу) та ще запікати 10 хвилин.
Смачного! 

Сирники - смачна сирна класика
"Головне, щоб сир був сухий, - каже Катерина Скрябіна. -  А рецепт цього смаколика має кожна господиня. На пів кілограма сухого сиру - неповна столова ложка цукру, півтори-дві ложки манки, ванілін, дрібка солі, одне яйце. Добре перемішати, хвилин на 10 лишити. Потім вмішати вимочені родзинки. Готові кульки викачати в  викачати, розплескати і смажити на маленькому вогні".

Найулюбленіший весняний салат 
Катерина Скрябіна радить черемшу, але не виривати з корінням, а акуратно відрізану при корені там, де її спеціально вирощують для вживання. Рецепт простий: черемша, огірок, яйце, сметана.

 

Мікс салатів від Лілії Цвіт

"Це чудова основа для смачного салату без майонезу. До нього все підходить, - каже Лілія Цвіт, - кулінарна блогерка, ведуча кулінарних спільнот і просто чудова кулінарна майстриня, рецепти якої нам також добре відомі. -  Я пропоную свої універсальні варіанти, а також смачні соуси, які підійдуть до будь- якого салату. За цим принципом можна приготувати найрізноманітніші салати з тих інгредієнтів, що є в холодильнику. Простір фантазії не обмежений!". Дивіться у відео: все просто, чітко і зрозуміло!

Салат з черемшею від Лілії Цвіт

Ситний квасолевий паштет  

Про користь і незамінність квасолі розповідала вище Оксана Скиталінська. Продовжує цю розповідь Тетяна Козак - наша кулінарна порадниця з Почаєва. 

"Секрет цієї страви, - каже пані Таня, - це гармонійне поєднання складових рецепту. Вона має приємний і багатий смак, зерна гранату - це вдале доповнення до страви".
В ідеалі для паштету   потрібно червона квасоля.

  • Квасоля 200 г (суха)
  • Цибуля 1шт. - велика
  • Часник 1 зуб.
  • Грецький горіх 60 г.
  • Сіль 1 ч.л.
  • Чорний мелений перець
  • Приправи 
  • Свіжа кінза або петрушка
  • Гранат зерна
  • Олія для смаження цибулі

Замочену на ніч квасолю зварити до готовності, щоб була м'яка, без солі. Злити відвар, він нам буде потрібний для регулювання густини паштету.
Квасолю пропустити через м'ясорубку (середнє або дрібне сито), додати сіль, перець,у люблені приправи, сухі грецькі горіхи ( подрібнити качалкою або посікти ножем).
Цибулю нарізати кубиками і обсмажити на олії до золотистого кольору.
Об'єднати всі складові рецепту, ретельно перемішати, якщо потрібно - додайте відвару з квасолі, регулюйте густину паштету на свій смак.
Перед подачею на стіл посипте зеленню і зернами гранату.
Смакуєте на здоров'я! - бажає Тетяна Козак.

Печиво "Апельсинова ніжність"  - приготуйте разом з дітьми
 
Оксана Дорош зі Львова пропонує рецепт цієї ароматної і дуже ніжної випічки, яка буде дуже доречною до теплих вітамінних весняних напоїв. Спечіть його разом з дітьми: і дітям буде цікаво, і вам.

Тісто:

  • борошно пшеничне - 2 склянки
  • масло вершкове - 50 г.
  • яйця - 1 шт.
  • сметана - 3 ст. л.
  • олія - 3 ст. л.
  • цукор - 80 г.
  • сода - 1/2ч. л.
  • сіль - щіпотка

Начинка:

  • апельсин - 1 шт.
  • лимон - 1/2 шт.
  • крохмаль - 1 ст.л.
  • цукор - 160 г.

Вершкове масло розтерти з цукром. Потім додати всі інгредієнти (борошно в останню чергу) і замісити тісто. Скачати тісто в кулю і відправити в холодильник на 30 хвилин.
В цей час підготуємо начинку. Апельсин та лимон розрізати на шматочки і витягнути кісточки.Потім збити в блендері разом з цукром і крохмалем. Трошки проварити до загустіння та охолодити.
Тісто дістати з холодильника та розділити на 2 частини, тонко розкачати, намазати начинкою і закрутити рулетом.
Рулет готовий порізати шматочками по 1.5 - 2 см, викласти на деко, застелене папером, зрізом вниз.
Випікати в гарячій духовці при 180 г. 15 хвилин до рум'яного кольору.
Смачного!

Льодяники з цикорієм  

  
 Оригінальний рецепт від Марини Гармаш, також добре відомої нам кулінарки.

"Пийте на здоров'я напій з цикорію! - радить пані Марина. - Але сьогодні у мене зовсім не напій, а льодяники, справжні ласощі як для діток, так і для дорослих.Такі льодяники оцінять справжні кавові гурмани. Причому приготувати їх можна, навіть не застосовуючи спеціальної форми, для цього нам знадобиться пергамент, 2-3 великих листа для випічки, зубочистки.
Інгредієнти:

  • 6 ст. л. цукру,
  • 2 ст. л. води
  • 1 ст. л. оцту 9% (можна використовувати яблучний або лимонний сік)
  • 0, 5 ч. л. рідкого екстракту цикорію

Спосіб приготування: Змішайте в чавунці цукор, оцет, воду і цікорій.Поставьте на середній вогонь. Мішати в процесі приготування не треба. Варимо хвилин 15, для перевірки капніть карамель в стакан з холодною водою, крапля карамелі повинна стати твердою, якщо м'яка - варіть ще. Розлийте гарячу карамель круговими рухами в форми, застелені пергаментом. Поставте зубочистки, дайте охолонути, приберіть в холодильник хвилин на 10-15, потім дістаньте з форми і обсипте цукровою пудрою (для зберігання). Кожен льодяник можна обгорнути в харчову плівку, оскільки цукерки  легко вбирають в себе вологу. Льодяники з ароматом цикорію готові.
Смачних та приємних моментів бажають нам кулінарні майстрині. 

Готуйте смачно і бережіть себе, родину, друзів. Весна зазвичай прибуває з новими силами, квітами і сонцем, і це також сприятиме і гарному настрою, і відновленню власних сил. Наснаги!

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
09:04
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
Більше новин