10 фактів про нового голову Нацбанку Кирила Шевченка

Ексочільник державного "Укргазбанку" Кирило Шевченко став головою Національного банку України. Він має 26 років досвіду роботи в банківському секторі - і саме від нього зараз залежить, чи буде нацрегулятор керованим Офісом президента

Що відомо про Кирила Шевченка?

       1. Почав працювати у 15-річному віці

Кирило Шевченко народився 25 жовтня 1972 року в Росії, у місті Тула, у родині шахтаря і журналістки. Дитинство Кирила пройшло в місті Стаханові Луганської області. Там він закінчив середню школу та вперше пішов на роботу - з 15 до 17 років працював ремонтником на шахті.

       2. Отримав вищу освіту у Харківському державному економічному університеті

У 1989 році Кирило Шевченко вступив до Харківського інженерно-економічного інституту. Навчався за спеціальністю "Бухгалтерський облік та аналіз господарської діяльності".

      3. 11 років працював у банку "Фінанси і Кредит"

Отримавши вищу освіту, у 1994 році Кирило Шевченко пішов працювати економістом до харківського філіалу "Українського кредитного банку". Спеціалізувався на операціях із внесками, потім працював економістом кредитного відділу.

Через рік перейшов до харківського філіалу банку "Аваль". Згодом став там виконувачем обов’язків керівника кредитного сектору, а пізніше отримав посаду головного економіста.

Того ж 1995-го року перейшов до банку "Фінанси і Кредит". Там Кирило Шевченко з часом обійняв посаду заступника голови правління. Економіст залишався на роботі у цьому банку протягом 11 років, аж до 2006-го.

     4. Очолював Державну іпотечну установу

З грудня 2006 по травень 2009 року очолював Державну іпотечну установу. Вона була створена, щоб компенсувати оформлені в банках ставки за кредитами.

За ініціативи Шевченка установа випустила гарантовані державою облігації. До кінця 2007 року номінальна вартість випущених облігацій досягла мільярда гривень. Згодом Державна іпотечна установа випускала не гарантовані державою облігації. 

     5. Шевченко був радником Юлії Тимошенко за часів її прем'єрства

З травня по вересень 2009 року Кирило Шевченко був штатним радником прем’єр-міністра України - тоді цей пост обіймала Юлія Тимошенко, нині народний депутат, очільниця партії "Батьківщина".

     6. Був обраний головою правління"Укргазбанк" на першому в Україні відкритому конкурсі

З 2014 року Кирило Шевченко працює в АБ "Укргазбанк", з травня 2015 року його обрано головою правління АБ "Укргазбанк" на першому в Україні відкритому конкурсі.

У березні поточного року в "Укргазбанку" повідомили, що установа з 2015 року працює прибутково та розвиває нові напрямки бізнесу, зокрема, малий і середній.

Також підкреслили, що "Укргазбанк" два роки поспіль входить до переліку номінантів міжнародної премії видання по торговому фінансуванню Global Trade Review в номінації "Кращий банк у Східній Європі".

     7. Керівником Нацбанку обраний голосами "Слуг", ОПЗЖ і "Батьківщини"

Верховна Рада 16 липня призначила Кирила Шевченка очільником Національного банку України. За проєкт постанови № 3857 проголосували 332 нардепи, у тому числі представники провладної фракції "Слуга народу" та опозиціонери "Батьківщина" і Опозиційна платформа — За життя" (ОПЗЖ); депутатські групи і позафракційні нардепи.

"ЄС" та "Голос" переважно утрималися.

Цікаво, що червону кнопку натиснув нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський, якого пов'язують із олігархом Ігорем Коломойським.

     8. Разом з дружиною володіє 300-метровою квартирою в Києві

Кирило Шевченко разом із дружиною володіє квартирою у Києві площею 300 кв. м. і двома паркомісцями. Має автівку Peugeot Partner 2016 року, а от на дружину оформив Range Rover 2013 року. Також родина користується авто Mercedes-Benz G 500.

Шевченко також задекларував телевізор LOEWE та можливість користуватися катером Super Air Nautique G23.
Шевченко зберігає гроші переважно в "Укргазбанку", у тому числі найбільшу суму - 165,7 тис. - у євро. Про це свідчить електронна декларація виокопосадовця.

     9. Має доньку

Кирило Шевченко одружений із Юлією Шевченко близько 20 років. Має доньку.

     10. Захоплюється альпінізмом і кайтсерфінгом

Хобі Шевченка - альпінізм і кайтсерфінг. Зокрема, піднімався на такі вершини, як Ельбрус, Казбек, Кіліманджаро, Арарат.