10 серіалів 2020 року, які варто подивитись

Дар'я Тарасова
8 січня, 2021 п'ятниця
11:22

Еспресо пропонує добірку серіалів року, що минає, які розбавлять ваші вечори під час наступного локдауну

2020 рік видався, щонайменше, неоднозначним. І прибутковим його точно не назвати. Утім, не для стрімінгових сервісів. Ситуація, коли люди цілими днями вимушені сидіти вдома, ідеально відповідає інтересам таких гігантів як Netflix чи НВО. Зокрема Netflix ще у квітні відзвітував про рекордні прибутки компанії та зростання кількості підписників. Universal та Disney, які раніше продавали права на показ серіалів власного виробництва стрімінговим сервісам, тепер вирішили транслювати їх на власних платформах.

Справжнім революційним кроком стало рішення Warner Bros випустити 17 стрічок одразу і в кіно, і на власному стрімінговому сервісі HBO Max. Це буде вперше, коли фільми з'являться онлайн без вичікування так званого кінотеатрального вікна – 90-денного періоду після прем'єри на великому екрані. У компанії вважають, що до кінця 2021 року глядачі не ходитимуть до кінотеатрів через пандемію.

І поки увага все більшої кількості глядачів переходить на серіали, пропонуємо 10 прем'єр 2020 року на різний смак.

"Соціальна дистанція" / Social Distance

null

Цілком органічно в добірку серіалів 2020 року вписується антологія "Соціальна дистанція" від Netflix, створена Гіларі Гремом та творцем "Помаранчевий – хіт сезону" Дженджі Коеном. Це 8 епізодів – різних історій з окремими персонажами про те, як люди намагаються залишатись на зв'язку та підтримувати стосунки на самоізоляції. Серіал був придуманий, знятий та повністю зроблений дистанційно під час карантину. У ньому знялись Беккі Енн Бейкер, Даніель Брукс, Майк Колтер, Макс Дженкінс, Браян Джордан Альварез, Оскар Нун'єс та Гіл'єрмо Діас.

Події серіалу розгортаються у перші місяці пандемії коронавірусу і показують, як з наслідками карантину вимушені справлятись родини, друзі та закохані. Тут знайомі всім нам технічні перебої в зумі, родичі на задньому плані, проблеми з інтернетом тощо. У "Соціальній дистанції" знайшли відображення і протести Black Lives Matter.


"Сестра Ретчед" / Ratched

null

Цей психологічний трилер від Netflix став найпопулярнішим на стрімінговій платформі в 2020 році. Знятий за мотивами роману Кена Кізі "Над зозулиним гніздом", серіал є спін-оффом однойменного фільму Мілоша Формана.

У центрі 8-мисерійної драми – історія медсестри Мілдред Ретчед. Дії розгортаються до подій "Над зозулиним гніздом", у 1947 році. Серіал покаже, як Ретчед зі звичайної медсестри перетворилася на справжнього монстра.

Головну роль зіграла Сара Полсон, а також у серіалі знялися Шерон Стоун, зірка "Секс і місто" Сінтія Ніксон, Фінн Віттрок, Джуді Девіс та інші.


"Спіймати Кайдаша"

null

Якщо ви скептично ставитесь до українських телесеріалів, не поспішайте скролити далі. Новий телевізійний проєкт компанії "ПроКіно", створений сценаристкою та шоуранеркою Наталією Ворожбит, приємно здивує. 

Сюжет серіалу є осучасненою адаптацією повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я". У ньому свої герої та сюжетні лінії, події розгортаються у проміжку з 2005 по 2014 роки та охоплюють ключові події в житті України. "Спіймати Кайдаша" – це історія країни, розказана через історію однієї родини. "Спіймати Кайдаша" – це згусток родинних конфліктів між усіма членами сім'ї, вічне протистояння двох поколінь. Апогей його приходиться на 2013-2014 роки, коли ставлення до Майдану та російської агресії розділяє родину. 

Телесеріал на 50% був профінансований державою. 13,3 млн грн його творці отримали від Мінкульту, вигравши конкурс кінопроєктів патріотичного спрямування. Серіал отримав чимало схвальних відгуків, утім продовжувати його на наступний сезон творці не планують.


"Знищення" / The Undoing

null

Новий мінісеріал від НВО – це драматичний трилер, що побив рекорд "Гри престолів". Щоправда, лише у Великій Британії, зібравши першим епізодом за 28 днів 3 млн глядачів, але тим не менш. 

Психологічна драма "Знищення" створений Сюзанною Бір на основі роману Джин Ганф Кореліц "Ти повинна була знати". У серіалі зіграли Ніколь Кідман, Г'ю Ґрант, Дональд Сазерленд, Ноа Джюп, Едгар Рамірес та Лілі Рейб.

У центрі сюжету – успішна психотерапевтка Грейс, яка готує до друку свою першу книгу з порадами жінкам, як довіряти інтуїції та робити висновки про чоловіків із першого погляду. Розмірене життя різко змінюється, коли її чоловіка-онколога Джонатана обвинувачують у жахливому вбивстві.


"Мандалорець" / The Mandalorian 

null

Цього року Disney+ випустив другий сезон серіалу із всесвіту "Зоряних війн" і вже, до речі, готує третій. "Мандалорець" – це космічний вестерн про Малюка і самотнього стрілка-мандалорця, більш відомого як Малюк Йода.

Події розгортаються після падіння Галактичної Імперії - п'ять років потому, але до появи Верховного Порядку, між подіями "Повернення джедая" та "Пробудження сили". Малюк - представник колись могутньої раси благородних воїнів, який тепер вимушений уживатись із покидьками суспільства на дальніх межах Галактики, вдалині від влади Нової Республіки. 

Творцем, сценаристом і шоураннером серіалу виступив Джон Фавро. Головну роль зіграв Педро Паскаль.


"Я можу знищити тебе" / I May Destroy You

null

Влітку HBO та BBC One випустили драматичний серіал з елементами комедії, події якого, утім, розгортаються навколо трагічного інциденту – сексуального насильства. 

Головна героїня - молода письменниця Арабелла, що отримала популярність у Twitter, авторка книги "Хроніки ситого міленіала", яку вони самі називають своєю іконою. Під час роботи над другою книгою Арабелла вирішує відволіктися з друзями і йде на вечірку. На ранок молода жінка намагається згадати та усвідомити, що з нею трапилось. Вона досліджує суперечливу "мову згоди", аналізує власні погляди на секс та намагається написати про свою травму. Кожна нова серія розкриває частинку історії Арабелли, демонструючи, як сексуальне насильство змінило її світогляд та самооцінку. Вона доходить висновку, що травматичний досвід може перевернути світ людини і змусити його обертатися навколо однієї події. Письменниця роздумує про те, як можна полегшити прийняття того, що сталося, та як жити з цим далі.

Серіал практично повністю створений Мікаелою Коел, яка виконує головну роль у ньому. Коел виступила сценаристкою, співрежисеркою та виконавчим продюсером проєкту.


"Корона" / The Crown

null

У 2020-му вийшов уже 4-й сезон історичного біографічного телесеріалу про британську королівську родину, що отримав високі оцінки та схвальні відгуки. Сценаристом та автором ідеї проєкту для Netflix про сім'ю та життя Єлизавети ІІ є Пітер Морґан. "Корона" розповідає історію нинішньої британської королеви від її весілля в 1947 році до наших днів.

Дія нового сезону обертається навколо постаті леді Діани Спенсер, охоплюючи період між 1977 та 1990 роками, під час прем'єрства Маргарет Тетчер. Новий сезон глибше занурюється у приватне життя королівської родини, відкриває більше завіс, а нові персонажі – Діана у виконанні Емми Коррін та Джилліан Андерсон у ролі Маргарет Тетчер – роблять образи вже знайомих глядачам членів королівської сім'ї більш цікавими.


"Усюди жевріють пожежі" / Little Fires Everywhere

null

Формат мінісеріалів (особливо з цікавим сюжетом та зірковим акторським складом) полюбився як глядачам, так і самим стрімінговим сервісам. На початку березня 2020 року Hulu представив один з таких. 

"Усюди жевріють пожежі" – це 8-серійна екранізація однойменного роману Селесте Інг з Різ Візерспун та Керрі Вашингтон у головних ролях. Це така собі детективна драма із передмістя. 

Події розгортаються у 1997-му. У маленькому американському містечку Шейкер-Гайтс з невідомих причин сталася серія підпалів у спальнях різних будинків. У центрі сюжету –дві різні жінки, життя яких перетинаються, що призводить до низки жахливих подій. 

Елена Річардсон – розумна, заможна, успішна жінка, дружина і мати. Її погляд на життя кардинально контрастує з поглядом та способом життя матері-одиначки Мії Воррен – художниці та фотографки. Конфлікт двох жінок робить серіал не просто кримінальною драмою, а ще й дослідженням жіночих амбіцій, материнства, зачіпаючи гендерну політику та расові питання.


"Стюардеса" / The Flight Attendant

null

Поява Кейлі Куоко у головній ролі нового серіалу може наштовхнути на паралелі з "Теорією Великого вибуху". Але ні. Куоко доводить, що вона не лише легковажна білявка Пенні, а її стюардеса варта того, щоб подивитися новий серіал від НВО Мах.

Основою серіалу "Стюардеса" став однойменний роман Кріса Бохджаляна. Стюардеса на ім'я Кессі прокидається в готелі в ліжку з мертвим чоловіком. Її похмілля заважає їй згадати, що трапилось. Агенти ФБР допитують її, утім це не допомагає їй скласти пазл подій минулої ночі. Кессі починає задумуватись, чи може вбивцею бути вона сама.


"Емілі в Парижі" / Emily in Paris

null

Цей серіал часто порівнюють з "Секс і місто". Дійсно, нове комедійно-драматичне шоу від Netflix нагадує історію Кері Бредшоу за своєю атмосферою.

"Емілі в Парижі" розповідає про переїзд молодої американки до Парижа. Вона отримує пропозицію вирушити до Франції замість своєї начальниці. Героїня має влитися в новий колектив, зануритися в місцеву культуру, знайти друзів і, звісно ж, кохання.

Багато хто в західних ЗМІ охарактеризував серіал як набір кліше про Францію. Однак розказана на тлі чарівного міста, ця історія про амбіції та спроби молодої жінки стати своєю і вписатися у нове оточення варта ваших вечорів.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:59
Китай
Китай заявив, що намагається сприяти переговорам України та РФ "у власний спосіб"
17:46
військовий квиток, мобілізація
Оборонний комітет ВР завершив розгляд усіх поправок до законопроєкту про мобілізацію: що далі
17:39
Міністерство фінансів України
Україна в березні отримала $9 млрд пільгового фінансування від партнерів, - Мінфін
17:35
польща україна , біженці
Допомога Україні: у міноборони Польщі розповіли, скільки країн увійшли до бронетанкової коаліції
17:32
Дональд Туск
"Можливий будь-який сценарій": Туск попередив, що війна може поширитись на Європу
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
Більше новин