Ексклюзив

Східний фронт без перемін. Як Зеленський стає патріотом мимоволі?

Марина Данилюк-Ярмолаєва
11 лютого, 2021 четвер
14:04

Стараннями Зеленського за останні 1,5 роки російсько-українська війна на Сході майже пішла зі стрічок новин. Тільки вже зовсім дикі випадки як смерть розвідника Ярослава Журавля в "сірій зоні" під особистим контролем Зе-президента могли пробитися крізь щоденну ринву обіцянок "всеосяжного перемир’я"

Але вже з місяць на Донбасі бойові дії стали настільки інтенсивними, що в Офісі президента просто намагаються раз не коментувати очевидне. Буквально за кілька днів лютого маємо вже кілька загиблих та вдвічі більше – поранених. Ось новий ранок і повідомлення про те, як снайпер російської армії вбив нашого героя у напрямку Горлівки.

Урешті начальник Генштабу Руслан Хомчак, який місяць тому доказував, що треба зрозуміти та пробачити російський народ, бо то не він воює на Донбасі й анексував Крим — і сам поїхав до військових на Схід.
Хоча 13 січня в інтерв’ю було таке: "У Росії живе багато людей, які прекрасно розуміють, що відбувається і хто розв'язав збройну агресію проти України. Багато росіян підтримує зв'язок з українськими родичами й далеко не всі ненавидять нашу країну. Хоча цю ненависть Кремль усіма силами намагається розпалити".
Правда, що ж змінилось менше ніж за місяць? Може, росіян охочих повоювати на Донбасі, щоб віддати кредити стало менше? Чи, може, стало менше охочих із материкової Росії незаконно переїхати і розмножитись в українському Криму?

Ще цікавіше, що раптом змінив свою риторику на 180 градусів Леонід Кравчук. Той самий перший президент, якого влітку 2020 взяли до Мінської групи для того, щоб проштовхувати відверто колаборантські пропозиції, які не міг публічно озвучувати Офіс президента України. І тут колишній завідувач відділу пропаганди і агітації ЦК КПУ видає страшно патріотичну заяву.

"Україна має бути готовою до будь-яких непередбачуваних дій з боку агресора. Перемир'я вже просто немає. Ми не можемо далі вдавати, що воно є. Треба говорити правду, біле називати білим, а чорне – чорним. Росіяни починають діяти зухвало, відкрито, не ховаючи своїх намірів. Тому ми маємо бути готовими до будь-яких непередбачуваних дій із боку агресора. В ОРДЛО перебувають російські найманці, командири й російська зброя. Ми не знаємо, коли її можуть залучити, але маємо бути до всього готовими та ставитися уважно до всього, що відбувається. Передусім думати про Україну", – сказав Кравчук.

А ось, що той же Леонід Макарович сказав про свого однопартійця по проєктам СДПУ (о) і "Не ТАК" Віктора Медведчука і його ОПЗЖ: "Так звана українська опозиція, яка фактично нею не є, а є ворогом українського народу. Днями Медведчук давав інтерв'ю Russia Today. Не за відновлення телеканалів він бореться, а проти України, вдаючи водночас, що він – український політик. Усіх, хто прийшов здавати країну, багатіти, набивати кишені в Україні та водночас продавати Україну, потрібно або викинути з країни, або змусити жити за законами України. Іншого шляху в нас просто немає. Час умовлянь і посилань на демократію минув. Демократія – це верховенство закону, диктатура закону для всіх без винятку".

Що означає зміна риторики обличчя "всеосяжного перемир’я"?
Нова адміністрація Джо Байдена дуже чітко дала зрозуміти українській владі, або вона випилює російську агентуру. Або влада сама отримає великих стусанів. З цим пов’язана активізація контррозвідки СБУ з випилювання агентури ГРУ РФ із телеграм-сіткою. І рішення РНБО про термінові санкції щодо соратника і гаманця Віктора Медведчука Тараса Козака. Як сказав секретар РНБО Олексій Данилов — паралельно із гарячою війною на Сході проти України "ведеться шпигунська війна, агентурна мережа просто шалена". Тому сподіватися, що Росія хоч з Путіним, хоч з гламурним Навальним лишить ідеї з колонізації України — нема підстав. Бо, коли не виходять підібгати нас танками — у хід іде березовий квас, тобто м’яка сила. Бо ж недарма днями Дмітрій Пєсков прямо сказав, що будемо просувати "руський мир" контактами людей, мистецтвом, літературою і культурою. Власне — тому зараз пішла така активізація численних російських лібералів, вихідців "лент ру" із заявами як добре буде без війни, якщо ви нас зрозумієте і пробачите. Ну і Севастополь віддасте, бо РФ він більш потрібен.

Але ось, що на умі у путінця, російського ліберала і бойовика за російські кошти насправді. Ось, що каже наша військова розвідка: "За даними української розвідки, в з'єднаннях і частинах 1 і 2 АК проводиться комплекс заходів у рамках тижня бойової і мобілізаційної готовності, в тому числі звірка так званого "приписного" особового складу у військових комісаріатах окупаційних адміністрацій. Крім того, противник приділяє особливу увагу підготовці артилерійських і мінометних підрозділів і здійснює уточнення цілей на передових позиціях підрозділів Об'єднаних сил зі складанням бойових графічних документів".

Те, що це схоже на підготовку до інтенсивних бойових дій, може визначити навіть людина без військової освіти. Росіяни збираються натиснути на Володимира Зеленського війною. Американці вимагають від ЗЕ-гаранта рішучості. Й виявилося раптом, що опертися українська влада, навіть у такому її недолугому вигляді як зараз, може тільки на армію. От з цим пов’язані спроби опатріотитися Зеленського. Ну окрім боротьби за залишки лайт-ватної аудиторії з тим-таки Медведчуком. Це я про заборону трьох вата-каналів якщо що.

Можна не сумніватися, що ми входимо в чергову фазу загострення війни на Сході. Що абсолютно очікувано та закономірно. Адже Росія – це ворог. Ворог доти допоки існує ця "тюрма народів" у будь-яких формах.
І хто б нею не керував, як би вона не називалася – Україна для неї є смертельною загрозою. І тому будь-які прояви українського патріотизму та воїнського духу для росіян – смерті подібні. Вони нас починають боятися. А тому атакуватимуть ще лютіше. Заряджаємо кулемет і не пускаємо соплі.

Шкода на цю забаву в перемир’я і пошуки мира в очах російського самодержця витратили рік. Критичний рік, який міг би наблизити нас і до ПДЧ разом із Грузією. І до виведення українського рівня на новий рівень. Що ж, будь-який президент рано чи пізно дозріває до того, що стає українським державником. Зеленський майже два роки ігнорував цю перспективу, але вона наздогнала і його. Інакше — квиток у Ростов у один бік. Але і там місто не гумове для наших втікачів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
Більше новин