ГПУ, МВС та СБУ про справу щодо масових вбивств на Майдані

3 квітня, 2014 четвер
13:47

Керівники силових відомств України відзвітували сьогодні про просування розслідування по справі масового вбивства людей під час революції

Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, колишнє керівництво Міністерства внутрішніх справ зробило все можливе, щоб масові вбивства в центрі Києва було неможливо розслідувати.

«Колишнє керівництво МВС спалювало одяг, знищувало зброю, з якої стріляли, знищували документи», - заявив Аваков.

В той же час він запевнив, що слідство і експертизи тривають. «Як показала експертиза, з одного з автоматів спецпризначенця було вбито 8 людей», - зазначив міністр.

Попри це, він заявив, що органи МВС встановили особи усіх учасників розстрілу майданівців. За його словами, на Інститутській працювала так звана «чорна рота»  «Беркуту» зі зброєю, якою керував «майор Садовник Дмитро Миколайович». «Встановлено особи усіх учасників цих подій, ступінь їхньої участі в стадії уточнення».

Головним координатором дій банд «тітушок», за словами Аваквова, був директор медіахолдінгу «Контакт» Віктор Зубрицький, який підтримував постійний контакт з керівництвом МВС, в тому числі Віталієм Захарченком

«Пан Зубрицький здійснював координацію усіх груп, видачу грошей, розподіл зусиль, давав цільові указівки, хто з активістів заслуговує на репресії», - повідомив Аваков.

Також одним з ключових виконавців він назвав Чеботарьова, який був «керівником програм сім’ї з лівої горілки та тютюну під патронатом Захарченка і Януковича». «І ще він використовувався, як виконавець спеціальних проектів з захисту злочинного режиму», - додав Аваков.

«Чеботарьов разом з групою з 10 людей здійснював регулярні побиття активістів майдану, викрадення людей, як це було у випадку з Ігорем Луценком  та Юрієм Вербицьким. Таких епізодів було більше 10. Все це йшло у повній зав’язці з керівництвом МВС», - зазначив глава МВС.

Також, за словами глави МВС, в ніч вбивства в Києві журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія членами тієї ж банди було вбито ще п’ятеро людей. «Тітушки», які скоїли вбивство мали базу в офісі нардепа, якого називають Єнакієвський.

За його словами, діяльність банд «тітушок» в Києві координував директор медіахолдінгу «Контакт» Зубрицький, який підтримував постійний контакт з керівництвом МВС, в тому числі Віталієм Захарченком.

«Як розгорталися події. Зубрицький скоординував роботу 18 числа. Коли підрозділи МВС атакували майдан по всій території, було прийнято рішення передислокувати загони «тітушок» і низку інших банд в бік Михайлівської площі», - повідомив Аваков.

За його словами, там були присутні такі люди «як Чеботарь, Саркісян, Крисін, лідер київської ОПГ рейдерів». «на Михайлівській площі сгрупувалися дві групи бандитів, які базувалися в районіт офісу одного з надепів, якого називають Єнакієвський, і там вони мали базу».

«Їм видавали зброю та патрони. Особливий цинізм в тому, що вбивця веремія, той хто стріляв і це є на відео . За півгодини до вбивства він був в МВС на Богомольця, 10 в МВС, де йому видавали зброю», - зазначив Аваков.

Крім того, він повідомив, що голова громадської організації «Оплот» Євген Жилін підозрюється в організації підпалів автомобілів, викраденні та побитті людей.

«Організацію «Оплот» було активно задіяно проти майданівців після вбивства Юрія Вербицького. До цього «Оплот» виключно займався питаннями підпалу автомобілів. Після цього на «Оплот» поклали функції викрадення і побиття активістів. Тоді були масові такі випадки», - заявив Аваков.

Також він зазначив, що МВС буде клопотати, щоб бійця "Альфи", який знущався над козаком Гаврилюком, відпустили під домашній арешт.

"Затриманого бійця "Ягуару", який причетний до знущання над Гаврилюком потрібно випустити під домашній арешт. По-перше, він розкаявся. По-друге, його пробачив Гаврилюк. І останнє, у нього вагітна дружина на 6 місяці", - сказав міністр.

Також Аваков повідомив, що дискредитація Майдану в засобах масової інформації відбувалася під безпосереднім керівництвом колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

За його словами, безпосередньо матеріали по дискредитації майдану готував директор медіахолдінгу «Контакт» Віктор Зубрицький.

«Інформація готувалася за замовленням Зубрицького, потім схвалювалась Захарченком і після цього виходили в ефір», - заявив Аваков.

За його словами, в цей час Зубрицький контактував з рядом дуже відомих в медійних колах осіб. Цей контакт відбувався з інтенсивністю 200-300 дзвінків на тиждень. «Це більше ніж просто професійний контакт», - зазначив Аваков.

По справі про заподіяння ножових поранень координатору харківського Майдану Дмитра Пилипця усі підозрювані, за словами міністра внутрішніх справ, затримані, вони зізналися у скоєнні злочину.

За словами Авакова, у Харкові діяла організована злочинна група Михайличенка, «він же Джонсон».

«Група осіб з цієї банди затримана, вони дають свідчення стосовно епізоду з нападом на Пилипця, коли йому нанесли ножові поранення».

«Ситуація повністю розслідувана, нападники зізналися», - заявив Аваков.

Також, за його словами, ця група, разом з групою Євгена Жиліна «Оплот» підозрюється в підпалах автомобілів майданівців.

Голова СБУ Валентин Наливайченко розповів, що колишній голова СБУ Олександр Якименко під час кривавих подій в Україні їздив до представників російського ФСБ.

За його даними, СБУ встановила, що 26 предствників ФСБ буди задіяні в операціях в січнi цього року. Ще 6 громадян РФ  залучалися до спецоперацій у середині лютого.«У нас є обґрунтовані підстави вважати, що саме ці групи, які перебували на одному з полігонів СБУ, брали участь у плануванні та здійсненні заходів так званої анттерористичної операції.

Для цих груп за особистою командою Якименка було виділено не просто окреме проживання, охорону і все що було потрібне для роботи, але й проведений був проведений урядовий зв'язок. Якименко не раз сам особисто приїзджав на доповідь до цих груп, я не помилився, на доповідь", - сказав Наливайченко.

Також Наливайченко повідомив, що з РФ в аеропорти Гостомель та Жуляни доправили 5100 кг вибухівки.

"СБУ встановили що  26 представників ФСБ були задіяні в операціях в січнi. Ще 6 громадян РФ у середині лютого були також задіяні. Саме  ці групи, які перебували на одному з полігонів СБУ, були причетні до планування та участі в антитерорестичній операції. Для цих груп за надано не просто проживання та охорона, але й був проведений урядовий зв'язок. Якименко приїзждав доповідати до цих груп", - сказав Наливайченко.

Крім того, він розповів, що попереднє керівництво СБУ перевезло в Крим всі агентунтурні дані та зброю СБУ та МВС.

«Для нас важливо зрозуміти, хто саме дав наказ на перевезення до Сімферополя 20 лютого спеціальної сучасної зброї, всіх особових, агентурних справ  та інших справ СБУ, всіх я повторюю», - розповів Наливайченко.

За словами Наливайченко, ці матеріали вдалось повернути.

За словами глави СБУ, співробітники «Беркуту» та «Альфи», які причетні до злочинів на Майдані, ховаються зараз у Криму.

«Спланованість, масштабність по суті військового злочину на рівні керівництва держави та СБУ дійсно становить  величезну небезпеку, і не тільки для нашої держави. Тому що і ті співробітники «Беркуту»  які ще не затримані, і ті співробітники «Альфи», які так само брали участь у військовому злочині, переховуються зараз в Автономній республіці Крим», - зазначив Наливайченко.

За його словами,  ці особи ідентифіковані, їх участь у злочині встановлено, і слідству необхідно їх допитати. При цьому колишні керівники «Альфи» допитуються і співпрацюють зі слідством.

«Існую гостра потреба їх допитати, допитати разом з головними організаторами», - додав Наливайченко.

У свою чергу, в.о. генпрокурора Олег Махніцький повідомив, що для затримання керівника відділу координації спецназу внутрішніх військ МВС України Сергія Асавелюка наразі немає доказових підстав.

За словами Махніцького, у випадку, якщо відсутні докази про причетність особи до злочину, ми не можемо вчиняти дії щодо її затримання чи вжиття інших запобіжних заходів. 

"Стосовно Асавелюка провадяться слідчі дії, триває службове розслідування. Наразі доказових підстав для вжитя якихось запобіжних заходів немає", - підкреслив Махніцький. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:59
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": вибухи на Черкащині та Дніпропетровщині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
Більше новин