ЄС не визнає псевдореферендумів в Україні і закликає до санкцій проти Росії

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу закликали всіх членів ООН вжити економічних, торговельних і фінансових заходів проти Росії через незаконну анексію Криму і Севастополя

Про це йдеться у підсумках сьогоднішнього засідання міністрів у Брюсселі, на якому обговорювалося українське питання, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

Ґрунтуючись на резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка засудила проведений Росією у Криму "референдум" про "незалежність" півострова і його вступ до Росії, Євросоюз твердо підтримує єдність, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України й закликає і Росію до того ж, йдеться у документі.

ЄС стривожений невпинними намаганнями проросійських сепаратистів дестабілізувати Східну й Південну України, що є неприйнятні й мусять припинитися, заявили міністри. ЄС не визнає ні проведених учора, ні будь-яких можливих майбутніх незаконних і нелегітимних "референдумів", наголосили вони.

Крім того, ЄС привітав зусилля України, які вона вживає на виконання Женевської заяви 17 квітня, і закликав Росію піти на дієві кроки, щоб теж виконати її зобов’язання, які Москва взяла в Женеві.

Також Євросоюз повторив заклик до Росії відвести її війська від кордонів України й негайно відкликати мандат Ради федерації, верхньої палати російського парламенту, на використання воєнної сили на території України.

Європейський союз також засудив заяви й візити чільних російських посадовців, що мають на меті підтримати незаконні зазіхання на сепаратистські дії й тим роблять внесок у підвищення напруженості в Україні й інших державах регіону.

Серед інших пунктів широкої заяви міністрів ЄС – тверда підтримка проведенню вільних і чесних президентських виборів в Україні 25 травня, а також глибока стурбованість дедалі гіршим становищем із правами людини стосовно кримських татар в окупованому Росією Криму.

Нагадаємо, результатом зустрічі у Брюсселі сьогодні також стало розширення списку санкцій, до якого потрапила ще 13 осіб із Росії й Криму, а також дві кримські компанії, власність над якими захопила Росія після анексії Криму.