"Газпром" знизив тиск в газопроводах нижче норми, - ЗМІ

Російський Газпром 19 червня знизив тиск в магістральних газопроводах нижче норм, які прописані технічною угодою між Нафтогазом і Газпромом

Про це повідомив співробітник Нафтогазу, передає Еспресо.TV з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, з 19 червня тиск на вході в газотранспортну систему України становить 55-57 кг на см кв. У той час як максимально допустима норма - 60 кг на см кв.

"Це робить прокачування газу через Україну для Нафтогазу набагато дорожче І це є порушенням контракту", - сказав співрозмовник видання.

Він підкреслив, що Нафтогаз готовий обговорити нові умови в зв'язку зі зміненим режимом поставок газу і підписати нову додаткову угоду з технічними параметрами прокачування газу.

"Але Газпром на наші пропозиції та запити ніяк не реагує", - заявив співробітник Нафтогазу.

Нагадаємо, Росія з 16 червня припинила поставки газу Україні і вперше в історії офіційно перевела країну на систему передоплати, назвавши причиною непогашений борг за вже поставлене паливо в майже $ 4,5 млрд.

Крім того російський газовий монополіст звернувся до Стокгольмського міжнародного арбітражу з позовом до Нафтогазу. Позов про стягнення заборгованості в розмірі $ 4,5 млрд поданий у зв'язку "з неналежним виконанням НАК Нафтогаз України своїх зобов'язань за контрактом". У свою чергу, українська компанія подала зустрічний позов до Газпрому, вимагаючи стягнути з російського монополіста $ 6 млрд. Пізніше стало відомо, що російська сторона готує ще один позов на $ 18 млрд. Предмет позову - компенсація за невибрані Україною обсяги газу. Другий позов збирається подати і Нафтогаз. Він стосується транзиту газу.

Як відомо, тристоронні переговори з врегулювання газової суперечки, що проходили минулого тижня в Києві, закінчилися безрезультатно. Єврокомісія запропонувала тимчасові ціни залежно від піків споживання газу: у літній період - близько $ 300 за 1 тис. кубометрів, в зимовий період - близько $ 385.

У свою чергу Газпром наполягає на тому, щоб знижка для України була закріплена за допомогою зниження експортного мита на газ. При цьому українську сторону не влаштовує ситуація, коли ціна на природний газ може змінюватися російською стороною в односторонньому порядку. Україна наполягає на зміні контракту. Після провалу переговорів прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що російська сторона продовжить переговори тільки після оплати Україною боргу в сумі близько $ 2 млрд.