Халпахчі: Російська влада нічим не відрізняється від своїх попередників двохсот чи трьохсотлітньої давності

Андрій Халпахчі прокоментував рішення запросити ув'язненого в Росії режисера Олега Сенцова до складу журі «Молодості»

На початку тижня команда міжнародного кінофестивалю «Молодість» повідомила про рішення запросити Олега Сенцова до складу журі, пише Cultprostir.

Як відомо, Олега було затримано 11 травня в Криму російською стороною за підозрою у «тероризмі» і перевезено до Москви.

Фото: top.rbc.ru

Попри це, керівництво кінофестивалю запросило режисера до складу журі. Рішення прокоментував директор Андрій Халпахчі:

«Всім очевидно, що це скоріше демонстративне покарання його як відомого представника проукраїнських жителів анексованого Криму. Команда «Молодості» вирішила запросити Олега Сенцова до міжнародного журі, перш за все, щоб виразити йому свою підтримку. Ми переконані, що звинувачення в тероризмі, висунені йому, безпідставні й абсурдні.

Слова Сенцова про те, що він не кріпак, якого можна передати у власність із землею, влучно показують природу російської влади, яка нічим не відмінна від своїх попередників двохсот чи трьохсотлітньої давності, які б із легкістю й навіть задоволенням влаштували публічну страту таких незгідних, як Олег Сенцов.

Але, на щастя, навколо Росії є цивілізований світ, який не дозволяє їй повернутися до такої варварської поведінки. Та все ж важко передбачити продовження цієї справи: Олег залишається під вартою до 11 жовтня, і так само як звинувачення йому були висунені необґрунтовано, може бути сфабрикована і його справа. Однак ми сподіваємося, що під тиском міжнародної спільноти (до якого мала б долучитися й російська культурна еліта – хай очікування щодо неї невеликі) влада РФ звільнить Сенцова з-під варти чи хоча б виправдає українського режисера при судовому розгляді його справи.

Безумовно, ми пам'ятаємо випадок із порожнім стільцем на Берлінале, й розраховуємо, що у випадку, якщо Сенцов залишиться під вартою й після суду, ми зможемо привернути більше уваги міжнародної спільноти до цієї несправедливості подібним демонстративним кроком. Та все ж таки маємо надію, що він сам зможе бути присутній на нашому фестивалі.

Крім того, саме на «Молодості» відбулася світова прем'єра дебютного фільму Олега Сенцова «Гамер». Можна сказати, саме «Молодість» відкрила Олега. Тому ми вважаємо за необхідне його підтримати й хотіли би бачити розвиток його таланту на наступних наших фестивалях».

Організатори Берлінського кінофестивалю у 2011 році виказали свою підтримку ув’язненому іранському режисеру Джафару Панахі, запросивши його у журі. Незважаючи на вимоги  світової кіноспільноти про звільнення режисера з під варти, його крісло під час фестивалю лишалось порожнім.

Нагадаємо, нещодавно Олег Сенцов був членом журі і на хорватському кінофестивалі.